Vijesti - Susret svećeničkih i redovničkih kandidata s područja Splitsko-makarske nadbiskupije

 

Susret svećeničkih i redovničkih kandidata s područja Splitsko-makarske nadbiskupije

Susret svećeničkih i redovničkih kandidata s područja Splitsko-makarske nadbiskupije Objavljeno: 31. 01. 2015 - 19:20

U sklopu proslave svetkovine sv. Ivana Bosca i u obilježavanju 200. obljetnice od njegova rođenja te u Godini posvećenog života u splitskoj župi Marije pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu koju vode salezijanci u subotu 31. siječnja održan je susret svećeničkih i redovničkih kandidata s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. Susretu je uz odgojitelje kandidata nazočio i splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić.

Pozdravljajući okupljene, župnik don Mihovil Korkut istaknuo je da je ovaj susret organiziran u sklopu programa proslave svetkovine sv. Ivana Bosca koji je bio veliki apostol zvanja. Napomenuo je da je don Bosco u različita sjemeništa i redove poslao više od 2500 mladića i kako je cijeli njegov oratorij bio koncipiran na način da se prepozna i izabere zvanje na koje Gospodin poziva. „U Godini posvećenog života shvatili smo da je splitska Crkva bogata Crkva. Među redovima ima više od 100 kandidata koji se pripremaju za redovnički ili svećenički poziv i to je milost i blagoslov za koju treba zahvaliti Gospodinu i koju treba podijeliti sa cijelom Crkvom", rekao je.

Nadbiskup Barišić čestitao je salezijancima blagdan njihova utemeljitelja sv. Ivana Bosca i izrazio je zadovoljstvo zbog organiziranja ovakvog skupa. Život je poziv i Bog zove u darovani život, istaknuo je nadbiskup i dodao da nema života bez poziva niti poziva bez života. Svima nama je zajednički ovaj Božji trenutak, njegov poziv koji kao sjeme raste i ima dinamiku rasta i razvoja, rekao je. Potaknuo je „da svatko u Crkvi iskoristi ovaj milosni trenutak i u fazi odrastanja bude svjestan i da uloži svoju emociju, razum, srce u odrastanje kako bi se ispunilo i ostvarilo u životu ono što Gospodin želi dati svakome od nas".

Zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić govorio je o pozivu svećenika i zaboravljenom očinstvu. Rekao je da ova generacija i svijet očajnički treba i traži očinstvo koje je danas u najvećoj krizi. „Od vas se očekuje da budete očevi. Očevi su hranili djecu, vi ćete hraniti Riječju Božjom. Očevi su disciplinirali, odgajali djecu, tako će te i vi u ispovijedi 'kažnjavati', 'disciplinirat' i u ljubavi to činiti. Očevi pripremaju djecu za život, zato svećenici vjenčavaju", rekao je. Potaknuo je okupljene da kao svećenici budu očevi, odgovorniji u odgoju od bioloških očeva. Program se nastavio predstavljanjem zajednica i druženjem. Susret je završio zajedničkom molitvom u župnoj crkvi Marije pomoćnice kršćana. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi