Vijesti - Susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije

 

Susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije

Susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije Objavljeno: 19. 10. 2014 - 22:02

„Htio sam vam reći jednu riječ, a ta je radost. Uvijek ondje gdje su posvećene osobe, ondje je radost", citirala je papu Franju s. Ksenija Majstorović, povjerenica za Pastoral osoba posvećenog života i 18. listopada otvorila susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije. Susret je održan u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla kao priprava za Godinu osoba posvećenog života, a sudjelovalo je oko 130 redovnica i redovnika.

Program je sadržavao euharistijsko klanjanje, predavanje dr. Darka Teperta s KBF-a u Zagrebu na temu „Ciljevi Godine osoba posvećenog života", misno slavlje koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić te okrjepu i razgledavanje Vikarijata Osijek.

Riječi dobrodošlice uputio je župnik osječke konkatedralne župe, mons. Adam Bernatović. Euharistijsko klanjanje predvodio je vlč. Siniša Paušić, župnik u Rokovcima.

Dr. Tepert predavanje je održao u dvorani Pastoralnoga centra konkatedralne župe. Predstavljajući planove za obilježavanje najavljene Godine na svjetskoj razini, istaknuo je njezina tri cilja, koja je odredila Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskoga života u Rimu. Prvi, „sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti", predavač je razjasnio oslanjajući se na dogmatsku konstituciju "Lumen gentium" II. vatikanskog koncila, rekavši: „Redovnički poziv nije vlasništvo pozvanoga, nego dar koji valja uložiti u korist cijele Crkve." Redovnike i redovnice potaknuo je na promišljanje osobnoga duhovnog života - neprestano sagledavanje sebe u Božjim očima te promišljanje svoga poziva i poslanja.

Odgovarajući na čestu zabrinutost zajednica zbog smanjenja broja zvanja, dr. Tepert razjasnio je drugi cilj Godine osoba posvećenog života - „s nadom prigrliti budućnost". Nije dobro rezignirati jer „Bog je htio uvijek imati u svojoj Crkvi osobe posvećena života", rekao je i nastavio: „Trenutak krize može biti poziv na obraćenje, opomena, ali i svojevrsno čišćenje. Trebao bi nas potaknuti na promišljanje o karizmi i poslanju zajednice, ali i dosljednosti našega života. Počnimo doista živjeti evanđeoski!" Treći cilj „sa strašću živjeti sadašnjost" podrazumijeva zaljubljenost, istinsko prijateljstvo i duboko zajedništvo, a predavač je uputio: oni koji slijede stope Isusove njegovi su prijatelji, no u sinoptičkim evanđeljima samo Luka piše da Isus svoje učenike naziva prijateljima, i to ukoliko ga slijede na putu trpljenja. „U tome se očituje prijateljstvo: s Isusom prihvatiti trpljenje…", rekao je i nastavio: „Na razini zajednice potrebno je prihvatiti trpljenje siromaštva, nerazumijevanja na koja nailazimo u svijetu, pa ponekad i unutar Crkve."

Svečano misno slavlje o blagdanu sv. Luke, evanđeliste, mons. Srakić predvodio je u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Ivanom Ćurićem i redovnicima, predstavnicima različitih zajednica. Redovnice različitih družbi čitale su molitvu vjernika, liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti zbor osječke konkatedralne župe, a prigodnom pjesmom i meditacijom sudjelovale su i kandidatice Milosrdnih sestara sv. Križa.

Nadbiskup Srakić, uvodeći u misno slavlje, osvrnuo se na Djela apostolska, prikaz kako je Crkva rasla djelovanjem apostola i njihovih učenika, ali napose Duha Svetoga, te naglasio: „Tijekom Godine osoba posvećenog života razmišljat ćete o svojim osnivateljima, važnim osobama za povijest vaših družbi, ali vjerujem da se nećete na njima zaustaviti nego ćete ići dalje, nastojati uočavati što je to Duh Sveti htio i ostvario u povijesti vaših zajednica. Današnjim danom mi zahvaljujemo na tom Božjem djelu preko vas u Crkvi i molimo - da u ovo vrijeme kada se govori o novoj evangelizaciji, doista nadahnućem Duha Svetoga shvatimo i prihvatimo da je On glavni djelatnik, a mi smo, kao što će reći Sveto Pismo – sluge beskorisne."

Homiliju je održao dr. Tepert. Približio je način navještaja sv. Luke kao primjer nove evangelizacije obilježene ljubavlju i razumijevanjem prema bližnjemu. Redovnike i redovnice uputio je da su poput učenika s Isusom na putu, u srcu Crkve, te imaju veliku odgovornost - čuli su Njegovu riječ, promatrali Njegova djela, i sada ih, poput sedamdeset dvojice, šalje da za put, Crkvu, pripremaju druge. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi