Vijesti - Susret svećenika, redovnika i redovnica Slavonskobrodskog dekanata u „Stadlerovoj godini“

 

Susret svećenika, redovnika i redovnica Slavonskobrodskog dekanata u „Stadlerovoj godini“

Susret svećenika, redovnika i redovnica Slavonskobrodskog dekanata u „Stadlerovoj godini“ Autor: ika
Objavljeno: 28. 11. 2018 - 08:53

U povodu „Stadlerove godine“, u kojoj se obilježava 175. rođenja i krštenja, 150. svećeničkog ređenja i 100. obljetnica Stadlerove smrti u novom spomen domu Josipa Stadlera i samostanu služavki Maloga Isusa u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu, u srijedu 28. studenoga održan je susret svećenika, redovnika i redovnica koji djeluju u Slavonskobrodskom dekanatu.

Misno slavlje u samostanu predvodio je dekan Ivan Lenić, a propovijedao postulator kauze sluge Božjega Josipa Stadlera mons. Pavo Jurišić.
U homiliji mons. Jurišić promišljao je o Stadleru kao uzoru nasljedovanja Krista. Naglasio je kako nadbiskup Stadler i danas može biti uzor osobama posvećenog života najviše po svom predanju Gospodinu, predanosti njegovoj volji i pouzdanju u Božju providnost. Ustvrdio je da „naša nakana slavljenja crkvenih velikana, od koji je jedan i Stadler, ima smisla jedino ako imamo želju mijenjati sebe“. Posvjestivši da su svećenici pozvani propovijedati ono što žive, utjecati se svecima i od njih učiti pojasnio je „i zašto nam sveci ne pomažu uvijek u našim nevoljama“. „Sveci su nas u našim nevoljama, sumnjama i očajavanju ponekad ostavili same i prepustili nas nama, jer su ‘protjerani’ iz naših crkava ili su se ‘povukli’. To je za čovjeka vjernika prava katastrofa, potresnost koja uključuje u sebi i društvenu patnju, ali u isto vrijeme i poticaj za istinski uzrast u vjeri“, rekao je i dodao „da smo za to sami krivi, jer su sveci modernom čovjeku pa i modernom kršćaninu postali nešto strano“. „Ako nam je stalo do oživljavanja kršćanstva, moramo početi razmišljati o povratku svetaca, ne u smislu gipsanih figura, nego se ti Božji ugodnici, svjedoci Krista raspetoga, umrlog i proslavljenoga moraju pojaviti u preobraženom obliku, među nama, te nam prišapnuti one riječi o Isusu koji je Put, Istina i Život. Ti sveci pripadaju Crkvi, kao njezini najznamenitiji predstavnici. Nema ništa svetije od susreta sa svecem“, rekao je među ostalim mons. Jurišić.

Naglasivši da su sveci ljudi koji su svoje postojanje shvatili kao oduševljeno stavljanje Bogu na raspolaganje da mu budu u službi, zaključio je da je takav bio Stadler, te je upravo kao vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj jedne redovničke zajednice svim svećenicima, redovnicima i redovnicama prikladni partner za razgovor na razumljiv, prijateljski način.

Inicijatoru toga susreta slavonskobrodskom dekanu Ivanu Lenića želja je bila da oni – osobe koje su pozvane slijediti Krista nađu u svom sugrađanima Stadleru ohrabrenje za svoje življenje, za svoju vlastitu vjernost, za što veću evanđeosku dosljednost, da Stadlera dožive suputnikom svoga hoda, da približivši se njemu pomognu i svojim vjernicima da mu se utječu te budu u svome zvanju što dosljedniji Kristu.

„Ovim susretima želimo Stadlera doživjeti tu između sebe, kao onoga koji nam je bliz, onoga koji nam želi pomoći, nadahnuti nas, pomoći u našem hodu, služenju Kristu i Crkvi, da Stadler bude domaći u svom rodnom gradu. Želja nam je da ovaj Stadlerov spomen dom bude mjesto gdje će se odvijati jedan živi razgovor s ovim slugom Božjim i to samo u svrhu nasljedovanja Krista“, zaključio je dekan Lenić i zahvalio svećenicima, redovnicima i redovnicima te đakonima koji su se te večeri okupili u lijepom broju.

Poglavarica Sarajevske provincije služavki Maloga Isusa s. Maria Ana Kustura predstavila je planove o Stadlerovom spomen domu u kojem trenutačno borave dvije služavke Maloga Isusa, koje djeluju pri župi. Radost susreta i blizina Stadlerove prisutnosti dala se prepoznati u i njihovom susretu poslije mise u ugodnim druženjem uz večeru na kojoj se i zapjevalo.

U Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći danas je u tijeku međunarodni studijski dan o temi „Josip Stadler (1843.-1918.) u kontekstu beatifikacije. Duhovni profil i društveno djelovanje snagom službe“.
Pod pokroviteljstvom Vrhbosanske i Đakovačko -osječke nadbiskupije te Grada Slavonskog Broda organizatori simpozija su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Sarajevu i Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi