Vijesti - Susret Društva Prijatelja Maloga Isusa u svetištu Gospe Sinjske

 

Susret Društva Prijatelja Maloga Isusa u svetištu Gospe Sinjske

Susret Društva Prijatelja Maloga Isusa u svetištu Gospe Sinjske Autor: ika
Objavljeno: 20. 05. 2023 - 22:59

U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u subotu 20. svibnja održan je godišnji susret Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije, izvijestili su iz PMI-a.

Na susret u Sinj stiglo je oko 300 članova. Uime č. majke s. Marije Banić iz Vrhovne uprave Družbe nazočila je  s. Anđelina Perić, zatim provincijska glavarica s. Terezija Pervan, njezina zamjenica s. Brigita Rojnica te dvadesetak sestara koje s animatorima predvode suradnike PMI-a ili ih podržavaju.

Pročelnica Društva provincije s. Dolores Brkić uz animatore je koordinirala program i animirala susret. Molila se devetnica u svim grupama za lijepo vrijeme i blagoslovljen susret. Za taj 30. susret izabrano je da bude pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske. Sudionici su bili iz Livna, Vrgorca, Metkovića, Opuzena, Omiša, Jesenica, Dugog Rata, Pučišća, Sutivana, Dugopolja, Solina, Katuna – Kreševo, Šestanovca, Splita – Svetišta Gospe od Pojišana i sv. Križa, zatim Srinjina, Kaštel Novog i djeca Bezgrešne iz Vrgorca.

Po dolasku u svetište hodočasnici su imali mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja, a više svećenika franjevca je ispovijedalo. Zatim je oko 10 sati započeo pretprogram u crkvi. Pročelnica je uputila pozdrav svim sestrama i franjevcima čuvarima svetišta, naglasivši svaku grupu odakle su pristigli sa svojim animatorima.

Zatim je s. Anđelina izrekla svoju riječ pozdrava i podrške uime vrhovne glavarice i uprave Društva PMI-a. Uslijedio je kratki prikaz Svetišta koji je izložio župnik fra Antonio Mravak. Potom su se uputili u veliko samostansko dvorište gdje se formirala procesija. Hodeći šetalištem bl. Alojzija Stepinca, zatim trgom pred crkvom svečano su pjevajući ušli u crkvu na euharistijsko slavlje. Na samom početku s. Dolores uputila je riječ pozdrava Malom Isusu, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, župniku fra Antoniu i gvardijanu svetišta fra Marinku Vukmanu koji je predslavio misno slavlje.

Između ostalog, podsjetila je na geslo sluge Božjeg Josipa Stadlera. Danas molimo kako bismo mogli dobiti dar  jednostavnog i poniznog  srca te bude djetinje prema Bogu. Tada ćemo moći imati materinje srce prema svakom bližnjem, a s privilegijem i sudačko prema sebi, istaknula je.

Misna nakana bila je za duhovna zvanja. Za orguljama bio je Ivan Bošnjak. Dijelom je na gitari svirao i Boris Blažević. Zbor je bio sastavljen od članova koji su u zboru u svojim župama. Misno čitanje čitala je Zrinka Ančić, članica vrhovne uprave Društva. Molitve vjernika čitali su predstavnici iz svake grupe.

Fra Marinko je u propovijedi govorio o susretu Marije i Elizabete. Naglasio je kako je njihov susret bio ponizan i vječan. Kao takav nam treba ući u srce. Istaknuo je ljubav sluge Božjeg Stadlera prema djetešcu Isusu. Posjetio je na ciljeve Društva PMI-a. Uz misne darove, Zrinka Ančić prinijela je na oltar prilog od svih za ovogodišnjeg mladomisnika Ivana Mamić, koji je povezan sa sestrama Služavkama malog Isusa. Pred oltarom svaka je grupa iz provincije gdje aktivno djeluju stavila darove za potrebne sinjskog samostana.

Nakon popričesne molitve uslijedilo je primanje novih članova  iz župa: Split- Svetište Gospe od Pojišana, Solina, Omiša, Jesenica, Vrgorca, Dugog Rata i Livna. Novi članovi dali su svoja obećanja, a svi nazočni su ih obnovili. Fra Marinko je potom blagoslovio medalje i statute. Novim članovima, njih 25, pročelnica je uručila člansku iskaznicu, a Statut i medalju Malog Isusa kao znak pripadnosti uručile su provincijalka s. Terezija te s. Anđelina iz vrhovne uprave i Zrinka Ančić.

Nakon toga, s. Terezija je zahvalila svima koji su tkali niz ljubavi dobrote i zajedništva. Izmolili su posvetnu molitvu Gospi koju je predvodio fra Marinko te nakon blagoslova svečano i srdačno otpjevali pjesmu „O Gospe Sinjska“. Nakon zajedničkog fotografiranja u dvorištu uz Gospin kip nastavili su druženje uz ručak, izražavali dojmove i poticaje. Nastavili su u grupama posjet Alkarskim dvorima, zatim franjevačkom muzeju. U 15 sati uputili su se na sinjsku Golgotu gdje su imali pobožnost Križnog puta koje je predvodila pročelnica, a iz svih grupa molili su po jednu postaju. Na vrhu su  izmolili Gospinu krunicu i litanije. Otajstva i meditacije vodio je Dražen Ordulj, a desetice su molile članice iz pojedinih grupa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi