Vijesti - Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Autor: s. Katarina Pišković
Objavljeno: 25. 03. 2017 - 14:34

U prostorijama samostana Franjevaca hercegovačke provincije u organizaciji Povjerenstva HKVRPP-a za predškolski odgoj u ustanovama koje vode redovničke zajednice održan je 24. ii 25. ožujka stručni skup za odgojitelje u katoličkim dječjih vrtićima u Hrvatskoj. Bilo je prisutno 120 odgojitelja/ica. I ove godine pridružile su nam se odgojiteljice iz BiH. Tema skupa bila je „Komunikacija i interpersonalni odnosi“. Skup je otvorio predsjednik Redovničke konferencije fra Jure Šarčević, OFMCap. Poželjevši odgojiteljima uspješan rad fra Jure je posebno istaknuo važnost odgojne djelatnosti i koju ulogu u tome ima Povjerenstvo za predškolski odgoj pri HRK organizirajući stručne skupove s ciljem stjecanja kompetencija za rad na sebi i s onima koji su nam povjereni.

Prvoga dana Skupa predavanje naslovljeno „Odgoj kao komunikacija“, održala je prof. Vesna Gračnar. U svom izlaganju iznijela je niz zanimljivih primjera o teškoćama koje ljudi nalaze u međusobnoj komunikaciji. Govorila je i o oblicima komunikacije između odgajatelja, roditelja i djece. Također se dotaknula mana popustljivog odgoja i kako to utječe na djecu kada odrastu. Ustvrdila je da je odgojitelj u stanju u velikoj mjeri popraviti emocionalnu štetu iz djetinjstva i usmjeriti ličnost djeteta prema pozitivnim vrijednostima. Zaključila je da odgojitelji ne mogu raditi samo svoj posao odgoja u vrtiću nego i posao roditelja te istovremeno odgajati i roditelje!

Drugog dana Skupa, nakon molitve, predavanje „Dobro zadržite, svake se sjene zla klonite“ (1 Sol 5,21-22) održala je s. Ozana Krajačić, FDC. Sestra Ozana je istaknula važnost duhovnog razlučivanja, što je jedna od ključnih tema kršćanske duhovnosti. Kršćanski život zahtijeva budnost i prepoznavanje načina Božjeg djelovanja u čovjekovu životu preko njegovih misli i osjećaja ili preko posrednika, a također i razlučivanje dolaze li nadahnuća od samog čovjeka, odnosno od njegove sebičnosti i tjelesnosti, ili od zlog duha. Tema je potkrijepljena biblijskim tekstovima i poticajem pape Franje koji poziva Crkvu da raste u sposobnosti duhovnog razlučivanja kako bi bila kadra duhovno pratiti ljude i pomoći im zamjećivati poticaje na dobro, ali i prepoznavati zapreke koje ih u tome žele spriječiti.

Nakon pause uslijedile su dvije radionice Komunikacijske vještine koje su vodile prof. Vesna Gračnar i mr.sc. Suzana Peran. Tu smo mogli čuti mnoge primjere grešaka u komunikaciji koje nam se događaju i kako ih izbjeći. Bilo je govora i o važnosti neverbalne komunikacije, te kako ona utječe na prenošenje poruke drugoj osobi. Sudionici radionice su također navodili neke primjere iz svog iskustva i kako su ih pokušavali riješiti.
U popodnevnom dijelu Skupa predavanje „Upravljanje odgojnom skupinom - menadžerska uloga odgojitelja“ održala je Maja Kaštelančić Perišić, odgojiteljica DV Svete Male Terezije. Povučene su mnoge paralele između upravljanja tvrtkom i upravljanja skupinom djece u vrtiću. Pokazalo se da postoje mnoge sličnosti, te je donesen zaključak da se mnoge komponente menadžerskog posla mogu primijeniti u radu skupine.

Na kraju smo imali mogućnost vidjeti prikaz rada ostvarivanja zadaća Godišnjeg plana i programa iz DV Jordanovac. Prikazana su tri projekte iz kojih su svi zasigurno pronašli nešto što mogu iskoristiti u svome radu.

Stručni skup je završio plenumom i obavijestima vezanim za događaje koji su pred nama. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi