Vijesti - Srebrni jubilej redovničkog života sestara franjevki

 

Srebrni jubilej redovničkog života sestara franjevki

Srebrni jubilej redovničkog života sestara franjevki Autor: s. I. Mihaljević
Objavljeno: 14. 08. 2015 - 13:59

Važnost susreta s Bogom

Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije u petak, 14. kolovoza svečano su obilježile srebrni jubilej (25 godina) redovničkog života svojih pet sestara: s. Kate Karadža, provincijske predstojnice, s. Jelice Dolić, s. Marije Mihaljević, s. Ivke Lučić i s. Ivanke Mihaljević.

Svečano euharistijsko slavlje u samostanu sestara u Bugojnu predvodio je fra Filip Karadža, gvardijan samostana u Kotoru i brat provincijske predstojnice s. Kate. U koncelebraciji su bili župnik župe sv. Ante Padovanskog u Bugojnu fra Zoran Tadić i fra Nikica Tomas, župni vikar. U svojoj homiliji fra Filip je istaknuo važnost susreta kao biblijske kategorije u kojoj svaki poziv, a ponaosob duhovni, ima svoj izvor. Čovjek je nužno biće komunikacije i odnosa. Redovnik/ca poput biblijskog proroka susreće se s Bogom i u tom susretu ne gubi svoje  'ja' nego ga osnažuje. Ohrabren tim susretom stupa pred narod i svjedoči. Svakodnevne poteškoće i napast zasićenosti potrebno je prevladavati svetim sjećanjem na radost prvog susreta s Božjim zovom, naglasio je propovjednik fra Filip. Pozvao je slavljenice da se sjećaju poticaja sv. Klare, prve franjevke, te da se neumorno zrcale u liku Kristovu i tako se ostvaruju slaveći Boga time što postaju njegova najvjernija slika u preobrazbi svijeta. Najsnažniji susret dogodio se Kristovim stupanjem u ljudsku povijest u njegovom utjelovljenom susretu s čovjekom. Za redovnika i redovnicu kao Kristove učenike ovo je temeljni element koji prelazi u nasljedovanje, istaknuo je propovjednik.

Na kraju euharistijkog slavlja provincijska predstojnica s. Kata u ime Provincije obratila se sestrama, te uputila riječ zahvale i radosti za 25 godina zajedništva. Čestitala je svojim kolegicama na hrabrosti svjedočanstva i ljubavi prema Kristu u svojoj redovničkoj zajednici živeći karizmu asiških svetaca. U redovničkoj raspoloživosti i Božjem pozivu posebno mjesto pripada našim roditeljima. Oni su naši vjerni pratitelji ovdje na zemlji, ali i na nebu gdje nas zagovaraju, kazala je s. Kata.

Za ovu svečanost sestre su se duhovno pripremale kroz dane u kojima Crkva radosno iščekuje svetkovinu Uznesenja BDM na nebo i u kojima slavi svetkovinu sv. Klare Asiške. Milosno iskustvo bio je pohod svetištu Gospi od Škrpjela u Perastu i samosatnu sv. Klare u Kotoru gdje su sestre na poseban način doživjele radost susreta i franjevačkog poslanja. Obilježavanje jubileja sestre nastavljaju hodočašćem u Svetu Zemlju.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi