Vijesti - Spomendan Drinskih mučenica u Starom Petrovom Selu

 

Spomendan Drinskih mučenica u Starom Petrovom Selu

Spomendan Drinskih mučenica u Starom Petrovom Selu Autor: ika
Objavljeno: 15. 12. 2015 - 09:18

Na spomendan blažene Jule Ivanišević i susestara, 15. prosinca u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu iz koje potječe ta blaženica požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u zajedništvu sa svećenicima Novokapelačkog dekanata. Na početku slavlja dobrodošlicu biskupu Antunu zaželio je župnik Antun Prpić, a pozdrav je uputio i nazočnim svećenicima, redovnicama iz Družbe kćeri Božje ljubavi kojoj su pripadale sestre mučenice te hodočasnicima iz Pleternice i Nove Gradiške te svojim župljanima.

Zahvaljujući na izrazima dobrodošlice biskup je uveo u slavlje riječima: "Mržnja je fizički ubila sestru Julu i njezine susestre, međutim, Isusova ljubav, kojoj su vjerovale, bila je u njima jača od mržnje i smrti. Stoga ih danas slavimo kao pobjednice u Isusu Kristu, zbog vjernosti koju su očitovale. Dok zahvaljujemo sestri Juli i njezinim susestrama, molimo ih da zajedno s nama uprave Bogu molitvu, kako bismo i mi poput njih tako znali raspoložiti srca za Boga, te životom posvjedočimo kome pripadamo".

Homiliju je biskup započeo pitanjem: "O čem se priča danas u Hrvatskoj, a i ovdje kod vas u Starom Petrovom Selu?" i odmah odgovorio da se posvuda govori o tome kad ćemo konačno dobiti Hrvatsku Vladu, pa da nam domovina u gospodarskom smislu krene naprijed. "Je li to jedino 'naprijed' koje treba Hrvatskoj, ili postoje neka druga pitanja o kojima treba jednako tako ozbiljno razmišljati na svim razinama?" zapitao je dalje biskup. Odgovor je potražio u naviještenoj Božjoj riječi, najprije u prvom čitanju u kojem se prorok Sofonija požalio da su Jeruzalem, onodobni ljudi, napose moćnici postali Bogu nepokorni i prema ljudima nasilni. Istaknuo je kako u Hrvatskoj ne postoji sloga oko bitnih vrijednosti oko kojih bi se trebalo truditi da bi se unaprijedilo ljudski život i njegovo dostojanstvo. Ustvrdio je na temelju proorkove riječi da postoje one vrijednosti koje nas je naučio Bog tijekom povijesti čovječanstva, a koje nam je Isus Krist objavio riječimai svojim životom, osobito mukom i smrću. Dragocjeno je kad te vrijednosti nastojimo ostvarivati u osobnom životu, obitelji i društvu. U suprotnom se može dogoditi da trošimo snage na nešto po čemu nema budućnosti, upozorio je biskup i nastavio: "Svjedoci smo kako u Hrvatskoj imajakih opredjeljenja koja se očituju u suprotstavljenosti do sukoba jednih protiv drugih. Međutim, po takvim jakim negativnim opredjeljenjima, nećemo nikamo stići, nego je potrebno opredijeliti se za dobro, najprije za Boga, a potom za druge vrijednosti". Zapitao se zašto su oni koji su protivni provjerenim vrijednostima glasniji i jači od onih koji se opredjeljuju za ono što je vrijedno i dobro, za Božje i ljudsko? Istaknuo je kako je jednako bilo u Sofonijino doba, ostala je manjina, ostatak Izraelov, ponizan, jednostavan i skroman, Bogu vjeran. Među takav ostatak svrstao se Isus kad se rodio u siromaštvu betlehemske štalice. Činilo se i tada da se tim putem ne može dogoditi ništa ozbiljnije, a kamoli pokrenuti svjetove. Međutim, Bog stvara povijest tako da od malenoga tvori veliko.I kad netko u svojoj skromnosti, jednostavnosti, poniznosti i siromaštvu tako sebe otvara Bogu, eto prostora u kojima Bog može djelovati i pobjeđivati".

Primjenjujući rečeno na blažene sestre mučenice, biskup je ustvrdio: "Sestra Jula i njezine susestre su bile takve. One su kao jednostavne časne sestre na Palama u Sarajevu živjele predanost Bogu i nastojale mu biti vjerne usred teških vremena, kad su se pojavili baš neki nepokorni i nasilnički ljudi, koji nikoga nisu slušali, ni Boga ni druge. Postale su žrtve nasilnika. One su bile mali svijet koje su ti moćni i naoružani ljudi prezreli i ubili. Međutim, kao Božji ostatak posvjedočilesu kako je velik onaj tko je opredijeljen za njega, vjeran mu do kraja, do mučeništva".

Osvrćući se na evanđeoski ulomak, biskup je naglasio da u njemu Isus vodi raspravu s glavarima svećeničkim i narodnim starješinama, koji su slični ljudima o kojima je govorio prorok Sofonija, ali tvrde da su Božji. Isus im progovara prispodobom o dva sina pozvana da idu raditi u očev vinograd, od kojih je jedan rekao da neće, ali se predomislio i otišao, a drugi rekao 'evo me' i nije otišao. Kazao je kako su Isusovi sugovornici razumjeli da je u sinu koji nije otišao raditi u vinograd progovorio o njima, da su ih pretekli u Kraljevstvu nebeskom mnogi obraćeni grješnici koji Bogu povjerovaše, te su očišćeni njegovim praštanjem i milosrđem prionuli s njime na posao". 

Primjenjujući to na blažene mučenice biskup je rekao: "Sestre mučenice koje danas slavimo, rekoše svoj 'Da', 'Evo me' i u najtežem trenutku svoga života. Kad je nastupio progon i kad su dovedene u opasnost da budu obeščašćene i ubijene, nisu odustale od svoje vjernosti Bogu". Biskup je upitao nazočne: "Kamo smo se mi svrstali? Jer kao što je židovski narod na svojim počecima bio snažno označen Božjom blizinom, savezom, a onda se sve više hladio i na koncu u mnogim svojim pripadnicima postao nevjeran, tako se može dogoditi i nama, članovima Crkve Isusove koji mu govorimo: 'Da, mi ti vjerujemo', ali zapravo životom svjedočimo kako ipak nismo takvi. A počesto oni drugi koje osuđujemo, koji ne kažu da su vjernici, znaju biti vjerniji Bogu po svom opredjeljenju za dobro, po slušanju glasa svoje savjesti i životu u skladu s njime. Valja nam se neprestano propitivati kako je s nama, kako se ne bi dogodilo da nas oni koje smatramo da nisu Božji preteknu i budu prije nas i više od nas njegovi".

Završavajući homiliju biskup je rekao: "Neka bl. Jula i njezine susestre mole s nama i za nas, da se u Hrvatskoj ostvaruje taj Božjidinamizam u dušama, srcima i savjestima te da nitko tko je obećaovjernost Bogu ne posvjedoči nevjernost, ili da mu pripada samo izvanjski, nego cjelovito srcem i dušom".

Na koncu misnog slavlja biskup je nazočnima zahvalio za sudjelovanje, naglasivši kako je sestra Jula iz staropetrovoselske župne crkve u kojoj je primila sveto krštenje, ponijela označenost Isusovom mukom i smrću, te sjedinjenas njime postala pobjednicom nad zlom i smrću, i pozvao nazočne da je nasljeduju.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2023.)
Vijesti 2 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi