Vijesti - Spomendan blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj prvostolnici

 

Spomendan blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj prvostolnici

Spomendan blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj prvostolnici Autor: ika/foto: M. Belošević
Objavljeno: 15. 12. 2017 - 21:00

Na početku svoga redovničkog života sestre su se opredijelile za izvanrednost, za Njegovo kraljevstvo

U zagrebačkoj prvostolnici je na spomendan blaženih Drinskih mučenica u petak, 15. prosinca euharistijsko slavlje predvodio kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj. U koncelebraciji je bio kanonik mons. Juraj Batelja, gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu fra Zdravko Lazić i predstojnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić.

Uvodeći u slavlje, mons. Sekelj je upitao „gdje je naša radost, u čemu se sastoji naša sreća? Je li to naše znanje i sposobnost, poslovni uspjeh, društveni status, obiteljska idila? Kao vjernici svoju radost i sreću polažemo u Boga, On nas je pozvao u život i obdario našim sposobnostima da se na sebi vlastit način ostvarujemo u svijetu. Bog ne želi čovjeku patnju, no povijest je nebrojeno puta pokazala kako je patnja potrebna da se spozna istinska sreća i zadovoljstvo. Svjesni toga na početku svakog našeg dana i svakog našeg djela zazivamo ime i blagoslov svemogućeg Boga. U Njegovo ime smo i večeras smo ovdje okupljeni poduprti svjedočanstvom pet blaženih časnih sestara".  

U homiliji je mons. Sekelj naglasio, da onaj koji upija Boga, koji ne stavlja u pitanje njegovu stvarnost da li On jest, jer On jest, trudi se ući u njegovu zbilju oslobađajući se svih uskosti, takav je čovjek duhovan. Spominjući se Drinskih mučenica, rekao je da su se one već na početku svoga redovničkog života opredijelile za „izvanrednost, za Njegovo kraljevstvo, za Njegovu zbilju. Nastojale su živjeti tu ljubav kroz davanje, učenje, školovanje drugih. Nasuprot tome, ograničenost, egoizam ubija, ne može podnijeti, da postoje neke žene koje drugačije misle, koje su se za nekoga opredijelile, jer to uznemiruje savjest. I što se događa: one koje imaju pred sobom Onoga koji jest, i koji ih u biti neće uništiti, nego osloboditi, u Njemu će dobiti sve, jer se radi o trajnosti, one će rađe izabrati smrti, nego pustiti se tim ljudima". 

Mons. Sekelj se u nastavku homilije osvrnuo na karakteristike sestara: s. Jula pobožna, sabrana, jednostavna, raspoloživa, smirena; s. Berhmana moliteljica, brižna, odlučna, razborita, ponizna; s. Krizina pobožna BDM, požrtvovna, savjesna, nesebična, uslužna; s. Antonija sabrana i požrtvovna, poslušna, samozatajna, sređena vladanja; s. Bernardeta pobožna i točna, poslušna i uslužna, ponosna ali je sebe pobjeđivala, cijenila starije. „To su kvalitete Kraljevstva Božjega, to je ono što oslobađa, što čini čovjeka vrijednim da bude sposoban uvijek opredjeljivati se za stvarnost koja se zove Bog. To je ono neprocjenjivo, od koga nas ništa ne može rastaviti".

Stoga, poduprti primjerom mučenica i redovnica neka i ova zbilja ljubavi koja je od Boga nama dana ostane u našem srcu, u našem biću, rekao je na kraju homilije mons. Sekelj.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor sestara Kćeri Božje ljubavi.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi