Vijesti - Splitske klarise svečano proslavile svetkovinu sv. Klare

 

Splitske klarise svečano proslavile svetkovinu sv. Klare

Splitske klarise svečano proslavile svetkovinu sv. Klare Autor: ika
Objavljeno: 11. 08. 2016 - 23:10

Svetkovina sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljena u četvrtak, 11. kolovoza, u samostanskoj crkvi redovnica klarisa u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Na početku slavlja nadbiskup je pozdravio svećenike, sestre klarise i sve vjernike i štovatelje asiške svetice i franjevačke duhovnosti. Okupljenim vjernicima obratio se i samostanski kapelan fra Josip Lucić koji se u svoje, i u ime sestara klarisa, zahvalio nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, propovjednicima koji su predvodili devetnicu i vjernicima koji su se u velikom broju radosni okupljali u čast sv. Klare. Posebnu zahvalu uputio je sestrama klarisama koje pjevanjem svaku proslavu čine još svečanijom i bogatijom. Radosno je istaknuo kako su se samostanskoj zajednici pridružile i dvije nove aspirantice te je pozvao vjernike da mole za njih i za sestre klarise „da ih Bog podrži i da ih sv. Franjo zaodjene franjevačkim duhovništvom, kao što je svojim rukama zaodjenuo sv. Klaru".  

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić je rekao da premda se svetkovina sv. Klare slavi u kolovozu, njezina svetost se časti svaki dan i na svakom mjestu jer onaj tko je ušao u svetost i tko je povezan s Isusom Kristom nije ograničen vremenom ni prostorom. „Sv. Klara nije značajna po tome što je gradila svoj život u askezi ili što je svojim naporom i trudom postigla nešto važno, već je njena veličina u potpunom predanju Božjoj milosrdnoj ljubavi. Ta ljubav je svijetlila na Kristovu licu, a njena želja je bila upoznati ga i spoznati umom i srcem. Stoga je i pisala svojim sestrama: 'Krista ljubiti usrećuje, Njega motriti odmara, Njegova dobrota ispunja..'. Sv. Klara ovo iskustveno svjedoči", naglasio je nadbiskup i nadodao da nas ova svetica poziva da u svojoj svakodnevnici, unatoč problemima, obvezama i vlastitim ograničenjima, tražimo i upoznajemo Boga. Pojasnio je da nas asiška svetica uči i istini da ne možemo biti kršćani i Kristovi bez zajednice, bez bližnjega. „Upravo to zajedništvo omogućuje i nama danas da doživimo mistiku. Ona je povezana sa svakim gestom pažnje, dobrote, darivanja i praštanja. Dublje spoznajemo Boga kada otvorimo srce i darujemo dio sebe za bližnjega". 

Govoreći o sestrama klarisama, koje su u Splitu prisutne od 1308. godine, nadbiskup je istaknuo da od njihove molitve živi čitav grad i da nikada nećemo spoznati sve milosti koje su po njima prisutne u Crkvi i domovini. „Ovaj samostan je svojevrsni svjetionik našem gradu i orijentir svima koji u ovom užurbanom svijetu punom raznih ponuda traže put do sebe, bližnjih i Boga. Puno nam znače svjedoci koji svojim životima pomažu i nama da vjeru živimo u zajedništvu kako bi bili mistici u našem svakodnevlju i još dublje otkrivali Lice Božjeg milosrđa", zaključio je splitski nadbiskup i zaželio da sv. Klara i dalje prati svoje sestre, a nama bude pomoćnica da rastemo u bogatstvu svoje vjere.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi