Vijesti - Splitske klarise svečano proslavile blagdan sv. Klare

 

Splitske klarise svečano proslavile blagdan sv. Klare

Splitske klarise svečano proslavile blagdan sv. Klare Autor: ika
Objavljeno: 11. 08. 2015 - 01:07

Po krštenju zaručeni smo, zaljubljeni, prihvaćeni od Gospodina

Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u utorak 11. kolovoza, u samostanskoj crkvi redovnica klarisa u Splitu. Večernje svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Na početku slavlja nadbiskup je pozdravio samostanskog kapelana klarisa fra Josipa Lucića, vikara Splitsko makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, svećenike, klarise i sve vjernike i štovatelje sv. Klare. Okupljenim vjernicima obratio se i samostanski kapelan klarisa fra Josip Lucić koji se u svoje, i uime sestara klarisa, zahvalio nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, propovjednicima koji su predvodili devetnicu i vjernicima koji su se, unatoč visokim temperaturama, radosni okupljali u čast sv. Klare. Posebnu zahvalu uputio je klarisama koje su se ove godine pomladile za tri nove aspirantice i koje su pjevanjem proslavu učinile svečanijom i bogatijom.

"Po krštenju zaručeni smo, zaljubljeni, prihvaćeni od Gospodina i ne odnose se ove riječi misnoga čitanja 'zaručit ću te u nježnosti, ljubavi i vjernosti' samo na klauzurne sestre. Ovo se odnosi na svakoga od nas na povijest jedne duše, jer tko god da je kršten u zaručništvu je s Gospodinom u dinamici života u ovom bogatstvu", kazao je na početku propovijedi nadbiskup Barišić. Pojedinci, kada upoznaju život sv. Klare i njenih sestara klarisa, pomisle kako one mrze vanjski svijet i stvari te zbog toga bježe od njega što nije točno napomenuo je nadbiskup i nastavio kako klarise žive bogatstvo svoga krštenja, razvijaju ga u sebi i žele rasti do punine, same sa svojim Bogom i svojim bližnjima. Pojasnio je da klauzura znači zatvorenost "sestre žive to zajedništvo no to ne znači da pripadaju nekom zatvorenom prostoru, jer bi to bio promašaj. One odgovaraju zaručniku svojim životom i svjedoče kako im je samo Bog važan i značajan u njihovom životu". To je razvijanje onog bogatstva koje imamo po krštenju kojega smo primili istaknuo je nadbiskup i posvijestio koliko je potrebno uložiti truda i napora u svijetu svakodnevno živjeti svoju vjeru i svoje krštenje obilježen identitetom da smo Božja i da nam je samo to važno i samo u tome želimo rasti. "Nisu samo sestre u klauzuri. Ona postoji i u obiteljskom i bračnom životu. Ima puno stvari koje trebaju ostati samo između nas u obitelji da se ne čuje, da ne iziđe vani da grad i ulica ne priča o nama. To je klauzura", napomenuo je nadbiskup i nadodao kako je klauzura potrebna da sačuvamo onaj odnos s Bogom i da ne uđe u nju različitosti koje razaraju da više ne znamo što je poštenje, solidarnost. Napomenuo je kako je u klauzuri važno zajedništvo i kako je mjera vjere i ljubavi i odgovora na ljubav Gospodinovu zajedništvo, jer smo kršteni u ime otajstva Presvetog Trojstva. Za zajedništvo je važna volja i to je naš problem napomenuo je nadbiskup i u nastavku dodao koliko je onda potrebno našu samovolju pokrstiti da ona bude usklađena s Božjom voljom i u braku i u obitelji i u ovom ozračju majke Klare. "Pa neka nas njezin primjer, njezin zagovor, njezin prozor kroz koji nam dolazi budućnost prosvijetli, osvijetli da i mi budemo prozor te budućnosti", kazao je na kraju propovijedi nadbiskup i čestitao svim Klarama imendan i poželio im da usklade svoj život s tim imenom.  

Jutarnje misno slavlje predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, koji je u propovijedi istaknuo: "Pred nama je lik sv. Klare, lik koji je nenametljiv i lik koji je nevidljiv za razliku od likova koje predstavljaju senzacionalistički mediji. Neka nam primjer sv. Klare bude izazov koji će nas potaknuti na glad za Bogom i ljubav prema bližnjima."

Ovogodišnjoj proslavi sv. Klare prethodila je molitva devetnice od 2. do 10. kolovoza koju su predvodili fra Josip Lucić, fra Ante Kukavica, fra Ante Vučković, don Luka Vrljičak, fra Nikica Devčić, o. Jozo Ćirko, o. Stipo Balotinac, fra Ivo Martinović i fra Žarko Mula.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi