Vijesti - Splitske Anćele proslavile blagdan svoje utemeljiteljice

 

Splitske Anćele proslavile blagdan svoje utemeljiteljice

Splitske Anćele proslavile blagdan svoje utemeljiteljice Autor: ika
Objavljeno: 15. 12. 2016 - 21:55

Sestre Službenice Milosrđa Anćele proslavile su u četvrtak, 15. prosinaca, blagdan svoje utemeljiteljice sv. Marije Crucifiksed i Rosa. Euharistijsko slavlje u samostanu Anćela u Ćiril-Metodovoj ulici u Splitu predvodio je splitsko- makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s još desetak svećenika.

Na početku mise nadbiskup je pozdravio sestre, na čelu s njihovom provincijalkom s. Mariangelom Galić, te im čestitao blagdan njihove utemeljiteljice. Naglasio je kako ovaj blagdan slavimo u matičnoj kući što uvodi sve sestre i narod ovdje okupljen u posebno zajedništvo. Blagdan sv. Marije Crucifikse uvijek je u adventu te nam je time i „osvježenje" u pripravi za susret s Gospodinom koji nas poslije povijesnog dolaska nije napustio nego je uvijek Emanuel - Bog s nama, prisutan kako u otajstvu tako i u svakom čovjeku.

Nadbiskup Barišić je homiliju počeo pitanjem: „Ako slavimo nekoga koji je živio prije nas, pitamo se zbog kojeg razloga to činimo?" U našem životu ima mnogo ljudi kojih se sjećamo, ali postoji samo jedna kategorija, kategorija svetaca, koji su svojim životom zaslužili da budu uvijeke slavljeni. Sv. Marija Crucifiksa di Rosa, utemeljiteljica Anćela, svojim je stilom života zaslužila ući u ovu kategoriju i zbog toga je mi danas častimo. Ona je riječi proroka Izaije o postu protumačila na suvremen način. Često post umjesto snage postane onaj koji deformira osobu jer se gleda prvenstveno na sebe samoga. No, sv. Marija Crucifiksa, tvrdi nadbiskup Barišić, živjela je post onako kako ga je živio Isus Krist. Taj post zadire u život te mijenja odnose i stvarnost, a ostvaruje se po riječima proroka Izaije koji govori: „Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat spone jarmene, puštati na slobodu potlačene" (Iz 58,6). Ovo je post kojeg je živio Isus Krist, a u njega se je uključila i sv. Marija Crucifiksa.

U nastavku propovjedi nadbiskup je kazao da je življenje posta na ovakav način omogućilo sv. Mariji Crucifiksi da živi i približi drugima onakvu ljubav o kojoj u svojoj poslanici govori sv. Ivan. Riječ „ljubav" je danas osiromašena, obezvrijeđena te življena na kriv način, ali u svojoj biti ljubav izvire iz Boga, štoviše, „Bog je ljubav" (Iv 4,8). I ta Božja ljubav nije teorija niti apstrakcija, već ona ima tijelo i meso; ona se je utjelovila u Isusu Kristu. Sv. Ivan kaže da nemaju pojma o ljubavi oni koji ne prihvaćaju utjelovljenu ljubav. Tek s utjelovljenjem ljubavi možemo samo malo naslutiti Božju ljubav. „Jer ako Bog ljubi nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge." To je živjela sv. Marija Crucifiksa, zaključio je nadbiskup. Iz iskustva da je Bog bio onaj koji je prvi ljubio nju i dao svoj život za ovaj svijet i ona je mogla dati svoj život za drugoga. 

Na kraju misnog slavlja nadbiskup je zahvalio sestrama na proročkom svjedočenju Božjeg milosrđa i ljubavi, te im zaželio da ih i dalje u njihovu radu prati Božji blagoslov i zagovor sv. Marije Crucifikse, njihove utemeljiteljice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi