Vijesti - Solin: Održana duhovna priprava za dobročinitelje samostana sv. Rafaela

 

Solin: Održana duhovna priprava za dobročinitelje samostana sv. Rafaela

Solin: Održana duhovna priprava za dobročinitelje samostana sv. Rafaela Autor: ika
Objavljeno: 19. 02. 2022 - 23:24

U samostanu Samostana sv. Rafaela, Družbe sestara Služavki Malog Isusa u Solinu, u subotu, 19. veljače, na poticaj s. Marte Kegalj, predstojnice Samostana, održala se duhovna priprava za sve dobročinitelje te ustanove, kao i za sedamnaest sestara koje zdušno skrbe, s puno ljubavi, obzira i pažnje za osamnaest štićenika s posebnim potrebama.

Duhovna se priprava sastojala od razmatranja, ispovjedi, mise i druženja sa štićenicima.

Duhovnu obnovu i misu predvodio je don Tomislav Čubelić, župnik Srinjina, koji je okupljenim laicima u vjeri govorio na temu: „Neka Riječ zaživi u nama“. Želeći ih potaknuti „da kad slušaju Evanđelje, neka više obrate pozornosti na Božju riječ te da promisle dobro što je Božja riječ kako ne bi upali u onu svakodnevicu „to mi je poznato i to nam nije važno“. Pritom im je istaknuo kako ne treba pamtiti tekst, nego neka u tom evanđeoskom tekstu, Božjoj riječi, pokušaju pronaći sebe.

Propovjednik je naglasak stavio na dio evanđeoskog teksta koji govori o Kristu koji je u hramu. „Ali ovaj put Krist nije u središtu, nego je On u ulozi promatrača. Krist u hramu susreće razne ljude, Krist je ovdje danas i promatra i nas. Krist ima oštru riječ za pismoznance, za one u dugim haljinama koji sjede na prvim mjestima u sinagogama, na raznoraznim proslavama, proždiru kuće udovičke pod izlikom dugih molitava. Isus ne kaže za njih da su loši, ni glupi, ne odvaja ih od drugih ljudi. On ne kaže da Crkva nije dobra, Bog je tu, Crkva je neupitna, Bog je neupitan, nego Isus nije zadovoljan njihovim ponašanjem, u kojem oni sve mjere brojkom i veličinom. Molitva bi trebala biti sredstvo protiv pohlepe, a ovdje je pismoznanci zlorabe i bit će oštro kažnjeni oštrom kaznom. ‘Što je netko ugledniji, njegovo ponašanje je nama poželjnije.’ Nakon pismoznanaca i onih koji daju bogate darove da se vidi, Isus svoj pogled skreće na sirotu udovicu koja ne pripada visokom društvu, ljudski nezaštićena, bijeda je uvodi u mnoge probleme, ali ona daje posljednji novčić i riskira. Isus, sjedi, gleda, zaključuje i daje rješenje. Ključ je svega sirota udovica, koja nema ništa, svu svoju imovinu ubacuje u škrabicu. Bog ne sudi po onom što smo dali, nego po onom što smo zadržali. Sirota udovica dala je sve. Zaigrala je na kartu rizika. Samo veliki mogu vidjeti male stvari velikim. Stoga Isus poziva svoje učenike, i nas danas okupljene ovdje, da naučimo gledati njegovim očima, drugim riječima da ‘otvorimo oči’, jer sadržaj je važan, a ne brojke.“

Na kraju predavanja, don Tomislav je okupljenim vjernicima kazao: „Gdje treba žrtve, dobrote, istine… tu je malo ljudi. Isus govori nama i svojim učenicima da ljude gledamo njegovim očima, a ne svojim, kako ne bi izgubili pogled na ponašanju ljudi.“ Zaključivši „da nećemo svojom dobrotom promijeniti svijet, ali ćemo promijeniti sebe, bit ćemo ispunjeni, radosni, a tu radost, taj mir, bez mnogo riječi, tiho, mirno, to ljudi mogu uočiti“. Pozvavši ih, da tako živeći vjeru, „svojim životom nekog izazovu.“

Duhovna je priprava završila svečanim euharistijskim slavlje u kućnoj kapeli Sestara malog Isusa. Misu su pjesmom uzveličale časne sestre, a za orguljama je bila Nikolina Jakovčević.

Na počeku mise s. Marta je pozdravila sve nazočne, napose dobročinitelje i darovatelje Samostan sv. Rafaela te im zahvalila za sve ono što čine za njihove štićenike kao i don Tomislavu Ćubeliću na lijepim riječima i svesrdnom odazivu da održi ovu duhovnu pripravu.

Tijekom predavanja okupljeni su mogli postaviti pitanja i dobiti odgovor, te su imali prigodu za ispovijed i osobni razgovor s voditeljem duhovne priprave.

Potom su dobročinitelji posjetili osamnaest štićenika, gdje su s njima uz razgovor, zajedničku pjesmu i smijeh, završili svoje prijateljsko druženje, a sami štićenici su im se tom prigodom predstavili, tko je najstariji a tko najmlađi, što oni i sestre rade, čim se zanimaju te kad je samostan osnovan i koji je štićenik bio prvi korisnik i u kakvim su teškim uvjetima tadašnje sestre skrbile o njima. Štićenici su posebno istaknuli da je utemeljitelj sestara Služavki Malog Isusa vrhbosanski nadbiskup Josip Štadler, sluga Božji, kandidat za sveca.

Na kraju su svi zajedno, sestre, štićenici i dobročinitelji, pogledali likovnu izložbu koju su štićenici sa svojim sestrama s puno ljubavi u ime ljubavi, priredili za blagdan svetog Valentina.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi