Vijesti - Služavke Maloga Isusa proslavile 170. obljetnicu rođenja utemeljitelja Josipa Stadlera

 

Služavke Maloga Isusa proslavile 170. obljetnicu rođenja utemeljitelja Josipa Stadlera

Služavke Maloga Isusa proslavile 170. obljetnicu rođenja utemeljitelja Josipa Stadlera Objavljeno: 27. 01. 2013 - 00:12

Pod geslom "Nasljedujmo njegovu vjeru..." proslavljena je u četvrtak 24. siječnja u župi Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu 170. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji desetak svećenika među kojima su bili rektor Sjemeništa mons. Ivan Ćurić, domaći župnik Ivan Lenić te derventski dekan Marko Hrskanović. U slavlju je sudjelovalo i četrdesetak sestara Družbe služavki Maloga Isusa iz Bosne i Hrvatske na čelu s č. M. Radoslavom Radek, s. Admiratom Lučić, glavaricom sarajevske provincije te vecepostulatoricom kauze sl. Božjega Josipa Stadlera s. Anom Marijom Radman. Okupile su se i redovnice drugih zajednica iz grada te predstavnici vlasti.

Ni jaka kiša dala nije spriječila mnogobrojne vjernike da u popodnevnim satima dođu do Stadlerova spomenika, koji se nalazi u blizini njegove rodne kuće, položiti cvijeće i zapaliti lampione. U procesiji od župne crkve s njima i domaćim svećenicima došao je i kardinal Puljić, koji je predvodio molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim.

Kardinal Puljić na početku misnoga slavlja zahvalio je Gradu i župi što čuvaju uspomene i istinski prenose vrednote sluge Božjega Josipa Stadlera, koji je u njihovu gradu prije 170 godina, kako je rekao, ugledao svjetlo dana i svjetlo vjere. U homiliji kardinal je upozorio da Hrvati često zaboravljaju svoje velikane. Ocrtavajući Stadlerov život, istaknuo je kako se on unatoč teškoćama u djetinjstvu, a i daljnjem životu nikada nije žalio. "Bio je čovjek koji je na Boga računao, rastao je s Bogom, zrio je s Bogom i zato ga je Bog mogao upotrijebiti za velike stvari. Ne samo što je postao svećenik, profesor u Zagrebu, nadbiskup u Sarajevu, nego je bio suradnik Božji u tako teškim vremenima. Nedostaje nam to povjerenje u Boga. Pogledajte koliko je među nama netrpeljivosti, nesloge, svađa, mržnje, kukanja, a kažemo da smo vjernici", istaknuo je kardinal Puljić, zapitavši se gdje je naše pouzdanje u Boga.

Posebno je zahvalio služavkama Maloga Isusa koje je nadbiskup Stadler utemeljio, pozvavši ih da ne dozvole da sekulaziram i agresivni relativizam uguše radost vjere. "Neka u vama ljudi pročitaju da se isplati živjeti životom vjere, isplati voljeti Isusa, ne zbog koristi ovozemaljske, nego da otkrijemo smisao života, nadu život, da se ne bojimo".

Roditeljima je poručio: "Prenosite svojoj djeci sigurnost vjere, pouzdanja u Boga, da djeca radosno rastu da se ne boje života". Dok je kardinal pri kraju mise klečao ispred Stadlerove slike postavljene pored oltara, župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek, kao molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera, otpjevao je pjesmu "Slugo Božji Josipe", koju je napisala župljanka Nedjeljka Andrić-Novinc.

Župnik Lenić u pozdravu je istaknuo kako u Godini vjere budeći spomen na Stadlerovo i vlastito krštenje "želimo ispovijedati vjeru u Krista svjedočeći je novim naraštajima, a posebno obitelji u ovom izazovnom vremenu". O tijeku daljnjih događanja u Godini vjere vezanim uz Stadlerov lik, kao spomen na Stadlerovo krštenje, najavio je postavljanje spomen-ploče u župnoj crkvi te hodočašće Brođana u Sarajevo. Molitvenu pripravu u župnoj je crkvi prije mise predvodila je provincijalna glavarica s. Admirata.

Sluga Božji Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup (1843.-1918.) rođen je u Slavonskom Brodu u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije rođene Balošić. U desetoj godini ostao je bez oca i majke, te je skrb za njega preuzela ugledna brodska obitelj Oršić. Školovanje započinje u rodnome gradu, nastavlja ga u nadbiskupijskom sirotištu u Požegi i Zagrebu, gdje je polazio gimnaziju. U Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijani postaje prvo doktor filozofije, a potom i doktor teologije. Za svećenika je zaređen 1868. u Rimu. Nakon povratka u Zagreb postaje gimnazijskim profesorom u Sjemeništu, a kasnije i sveučilišni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. vrhbosanskim nadbiskupom u obnovljenom biskupijskom sjedištu u Sarajevu. U Bosni razvija djelatnost na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. Utemeljio je Družbu sestara služavki Maloga Isusa sa svrhom da vode skrb za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i siromahe. Umro je 1918. i pokopan u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. (ika/smi)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi