Vijesti - Slavlje Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Dubrovniku

 

Slavlje Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Dubrovniku

Slavlje Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Dubrovniku Objavljeno: 27. 09. 2014 - 12:04

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog proslavila je u subotu 27. rujna blagdan svog utemeljitelja. U samostanu sestara na Kapelici u Dubrovniku svečano euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar i predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić u suslavlju s više svećenika: don Ivicom Pervanom, dekanom Gradskoga dekanata i župnikom župe sv. Petra-Boninovo, dr. don Stankom Lasićem, novim upraviteljem župe na čijem području se samostan nalazi, fra Stankom Dodigom, predstojnikom Vijeća za posvećeni život i isusovcem o. Perom Nikolićem.

Govoreći o životu sv. Vinka u svjetlu misnih čitanja, propovjednik je istaknuo da je svetac pozorno osluškivao Riječ Božju u svom životu: "Bog mu je pokazivao put ne po nekim izvanrednim događajima, ukazanjima nego u jednostavnom svakodnevnom doživljaju života i onoga što život pred njega stavlja." Zato jer je bio pozoran na Božji glas i sam je mogao biti glasonoša radosti u svoje vrijeme. Premda je bio izvrstan propovjednik pa je poticao svoju braću na pripremanje propovijedi i učio ih odgovornosti pred Božjom Riječju, sv. Vinko je ipak konkretnim djelima pokazivao što znači donijeti radost nekome.

Bio je nedostižan na svim područjima karitasa, ali je u njegovu životu postojao i misionarski duh. Uveo je duhovne vježbe za svećenike prije ređenja što se i danas prakticira u Crkvi. Bio je i u državnoj službi u ministarskom vijeću za crkvene poslove u svoje vrijeme surađujući na području organizirane pomoći bližnjima. Uz sve to, naglašavao je važnost činjenja svega iz ljubavi.

Bog je u njegovu životu zauzimao prvo mjesto, ali je bilo i trenutaka kad se sam borio s vjerom, tražeći taj životni oslonac koji će ga voditi u svemu što čini. Kad je shvatio da je Bog jedini pravi temelj njegova djelovanja i življenja mogao je reći da je nepogrešiv nauk Isusa Krista, te da čovjek mora isprazniti srce od samoga sebe da bi Bog mogao djelovati. Generalni vikar također je potaknuo okupljene da se preispitaju koje mjesto ima Bog u njihovom srcu i prepoznaju li u potrebnima lice Isusa Krista. Na misnom slavlju uz milosrdnice i sestre drugih redovničkih zajednica, susjede i prijatelje okupili su se i volonteri župnog Caritasa susjedne župe sv. Petra Boninovo koji svake subote imaju svoja redovita druženja, a ovaj put su, uz blagdan sv. Vinka koji je i zaštitnik karitativnih radnika, sudjelovali na misi u samostanu sv. Vinka. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi