Vijesti - Sjednica Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja

 

Sjednica Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja

Objavljeno: 22. 01. 2013 - 23:20

Na poziv predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja mons Marina Barišića, nadbiskupa splitsko makarskog, održana je usrijedu 23. siječnja 2013. sjednica Vijeća u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Od redovničkih članova Vijeća sudjelovali su o. Antonio Mario Ćirko i s. Meri Gotovac. 

Sjednica je započela uvodnom molitvom i pozdravom predsjednika Vijeća, mons. Marina Barišića. Zatim je učinjen osvrt na susret animatora za duhovna zvanja u Mukinjama. Istaknuto je kako je susret bio dobar i koristan svim sudionicima. Pohvaljeni su predavači, voditelji radionica, sama organizacija susreta. Bilo je dobro što su organizatori susreta uspjeli upriličiti nekoliko susreta na kojima su se animatori za zvanja mogli susresti s mladima iz okolnih župa.

Razgovaralo se o slijedećem susretu povjerenika za zvanja, koji će od 18. do 20 rujna biti vjerojatno u Istri. Jedan od razloga je i to što će početkom rujna 2013. biti proglašen novi blaženik naše domovinske Crkve, mučenik vlč. Miroslav Bulešić.

Isto tako na Vijeću se raspravljalo i o temi za idući susret. Imajući na pameti prijedloge animatora za zvanja u Mukinjama, donesena je odluka da slijedeći susret u Godini vjere bude posvećen temi: "Moralna i duhovna dimenzija rasta u vjeri na putu zvanja". Uz predloženu temu navedeno je nekoliko imena predavača s kojima će se razgovarati, a to su: dr. sc. s. Nela Gašpar, profesor Dogmatske teologije na Teologiji u Rijeci, dr. sc. Josip Grbac, profesor Moralne teologije u Rijeci i mr. sc. don Boris Vidović, rektor Sjemeništa i profesor Psihologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Nakon razgovora s predavačima odredit će se teme radionica i osobe koje će pripremiti radionice za susret animatora.

U slijedećoj točki dnevnog reda razgovaralo se o planiranomesusretu odgojitelja bogoslovnih sjemeništa, koji će od 4. do 6. rujna 2013. godine biti u Đakovu na temu: "Narav i oblikovanje 'skrutinija' na putu formacije svećeničkih pripravnika".Mr. Ivan Ćurić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, podrobno je predstavio bitne smjernice za svaki od tri 'skrutinija' na putu formacije svećeničkih kandidata. Mons. Marin Barišić i prisutni odgojitelji bogoslovnih sjemeništa zdušno su prihvatili prijedlog teme, mjesta i datuma održavanja susreta.

Na sjednici je bilo govora i o izradi te distribuciji materijala za Nedjelju Dobrog Pastira. Brigu oko izrade materijala preuzeo je vlč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Za tiskanje i distribuciju tražit će se, kao i do sada, suradnja s Glasom Koncila. Što se tiče izrade materijala moglo se čuti više prijedloga. Ujednačeno je da se za Nedjelju Dobrog Pastira izradi plakat i knjižica, ali knjižica manjeg opsega, u kojoj bi stajala uvodna riječ predsjednika Vijeća mons. Marina Barišića, poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan molitve za zvanja, misna čitanja, propovijed, molitva vjernika i meditacija za Nedjelju Dobrog Pastira. Budući da u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji već dugi niz godina izlazi knjižica s liturgijskom građom za prve subote u mjesecu, u kojoj je  redovito uvršten i materijal za trodnevnicu pred nedjelju Dobrog pastira i za Svjetski molitveni dan za duhovna zvanja, predloženo je da tekst  knjižice bude dostupan i na internetu kako bi svi zainteresirani mogli lakše doći do potrebnih materijala.

Pred kraj susreta predsjednik Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja pozdravio je prisutnog tajnika Odbora za ministrante Josipa Ivešića koji je dao pismeno izvješće rada s ministrantima. U izvješću se osvrnuo na međunarodni susret povjerenika za ministrante koji je od 3. do 6. rujna 2012. održan u Zagrebu. Na susretu je sudjelovalo tridesetak sudionika iz više evropskih zemalja. Susret je bio koristan i konstruktivan. Idući susret bit će u Budimpešti u Mađarskoj. Vlč. Ivešić je također napomenuo kako postoji ideja o zajedničkom kampiranju ministranata preko školskih praznika, vrlo vjerojatno 2014. u Švicarskoj. Hodočašće ministranata u Rim moglo bi također biti 2014. godine.

Na karaju sjednice mons. Barišić zahvalio je svima na sudjelovanju.

(s. Meri Gotovac)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 13. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi