Vijesti - Školske sestre franjevke proslavile 50. obljetnicu dolaska u Zagreb i župu Svete obitelji

 

Školske sestre franjevke proslavile 50. obljetnicu dolaska u Zagreb i župu Svete obitelji

Školske sestre franjevke proslavile 50. obljetnicu dolaska u Zagreb i župu Svete obitelji Objavljeno: 22. 11. 2014 - 23:32

Obilježavanje 50. obljetnice dolaska Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije u Zagreb i župu Sv. obitelji (1964–2014) održano je na dan kada Družba slavi svoga naslovnika, svetkovinu Krista Kralja, svečanom euharistijom 23. studenoga u crkvi Svete obitelji te druženjem sa župljanima i gostima u župnom dvorištu i sestarskoj kući.

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak u koncelebraciji sa župnikom Ivicom Zlodijem, fra Jurom Šarčevićem, predsjednikom HKVRPP-a i provincijalom Hrvatske kapucinske provincije, provincijalom Hrvatske salezijanske provincije don Pejom Orkićem, moderatorom Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Nedjeljkom Pintarićem, prijašnjim župnicima, kapelanima, kao i svećenicima predstavnicima svojih zajednica s kojima su sestre imale dugogodišnju sestrinsku suradnju.

Uz provincijsku predstojnicu s. Ivanku Mihaljević i veliki broj sestara te redovničke zajednice slavlju su nazočile i franjevke Splitske i Mostarske provincije, te predstavnice drugih redovničkih zajednica uz brojne uzvanike, prijatelje i dobročinitelje.

Fra Ilija je u propovijedi istaknuo važnost svjedočenja i naviještanja Gospodina, našega Kralja i Pastira. Ova nas svetkovina poziva na zahvalnost Gospodinu za godinu koja je protekla. Ona nas ujedno hrabri da je naš zemaljski hod, naša povijest, praćena Božjom rukom i ljubavlju, rekao je fra Ilija te se osvrnuo na život i djelovanje sestara u Zagrebu i šire. Spomenuo se nemjerljive važnosti djelovanja koje su sestre ugradile u crkveni i redovnički prostor. Uloga koju je Providnost dodijelila sestrama ima svoje duboko značenje i ona znakovito, poput mosta, povezuje jedinstvo naše Crkve u služenju našemu narodu, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj", istaknuo je fra Ilija, te dodao: "Dok nam kroz sjećanje prolaze mnoge sestre kojih više nema među nama, one koje su ih zamijenile nastavljaju ovaj sveti hod svoje provincije i poslanje kojim ih je oplemenio sv. Franjo pozvavši ih da budu glasnice Velikoga Kralja u širenju njegova evanđelja, noseći u svom srcu ljubav Majke kojoj su posvetile svoju Provinciju".

Riječ pozdrava svim nazočnima uputila je provincijska predstojnica s. Ivanka, naglasivši kako je to slavlje prigoda da se sestre s poštovanjem i zahvalnošću spomenu svih sestara koje su im prethodile kao i svih dobročinitelja koje im je Providnost darovala kako bi život prenosile i pisale pedesetogodišnju povijest svoje redovničke zajednice na ovim prostorima. Biti blizu djeci, mladima, roditeljima siromasima i svim potrebitima u ovoj župi, u isto vrijeme hvaliti Boga molitvom i pjesmom zajedno sa župnom zajednicom, doživljavamo kao darovani put za rast u vjeri, kazala je s. Ivanka. Uime sestara darovala je župnoj zajednici misnicu s motivom Svete obitelji, rad sestara, dok je župnik vlč. Zlodi uz čestitku i zahvalu sestrama, uime župljana, darovao sliku s motivom Anđela nježnosti, dobrote i blagosti, rad župljanke slikarice Edite Glavurtić.

Slavlje je nastavljeno u prostorijama samostana Naviještenja Gospodinova u Držićevoj ulici. Zajednički objed, uz razgovor i pjesmu, završio je u kasnim popodnevnim satima prelistavajući Brošuru "Dar novih početaka" te fotogaleriju koje su sestre priredile za tu prigodu. (ika / s. N. Mišković)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi