Vijesti - Sestra Marija Regina od Presvete Euharistije položila doživotne zavjete

 

Sestra Marija Regina od Presvete Euharistije položila doživotne zavjete

Sestra Marija Regina od Presvete Euharistije položila doživotne zavjete Autor: ika
Objavljeno: 19. 02. 2017 - 00:03

Došli smo ovamo u Karmel s posebnim raspoloženjem jer je ovo Stepinčev Karmel. Ovo je dan radosti, stoga radujmo se u Gospodinu, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u nedjelju 19. veljače euharistijsko slavlje u Karmelu u Brezovici, tijekom kojeg je s. Marija Regina od Presvete Euharistije (Ankica Popić) položila svečane doživotne zavjete.

Nakon pozdrava i izraza dobrodošlice domaćeg župnika župe Uznesenja BDM vlč. Zvonka Vukovića, kardinal je u uvodu euharistijskog slavlja kazao kako Bog djeluje preko živih ljudi i da je to uvijek novi znak i novo čudo. Na početku homilije osvrnuo se na pročitani evanđeoski ulomak (Mt 5,38-48), postavljajući pitanje nije li Isusov zahtjev da budemo savršeni kao što je savršen Otac naš nebeski pretežak. Bog ljubi ono što je stvorio. Sve nas je stvorio i kakvi god bili, Bog nas ne može ne ljubiti. I to je ta mjera Božja i to je onaj ambiciozan poziv koji nam dolazi od Isusa i na koji nas Isus poziva, istaknuo je kardinal. Poručio je da smo mi kršćani uvijek pozvani moliti za neprijatelje jer nam Isus govori da se zlo zlim ne pobjeđuje, već ga je jedino moguće pobijediti dobrim.  

Kazao je da danas prisustvujemo svečanom liturgijskom činu polaganja zavjeta s. Marije Regine od Presvete Euharistije, čiji je put započeo 1969. godine u Derventi. Ona je, nastavio je kardinal, usred zla rata morala otići iz svog kraja i stigla u Njemačku, no za Boga nije bila izgubljena - on je na nju pogledao. To što je ona danas ovdje, i to što mi prisustvujemo ovom svečanom činu je samo znak Božjeg djelovanja i znak slobodnog i velikodušnog odgovora ljudskog bića ove naše sestre, naglasio je kardinal, te nastavio: „Svako je duhovno zvanje na osobit način Božje djelo, jer je samo Bog u stanju pozvati čovjeka na taj put. Čovjek sam od sebe to ne može."

Napomenuo je da je samo ljubav kojoj je izvor Bog, koju Bog pokreće u ljudskom srcu kao odgovor na Božji izazov,kadra učiniti da netko dođe u jedan samostan i da se,takoreći, zatvori kako bi mogao biti bližeBogu. Ove sestre su se povukle da bi bile bliže Bogu i da bi činile ono što smo čuli u Evanđelju, da bi ljubile i molile – rekao je kardinal, dodajući kako one nisu daleke, nego su veoma blizu nama te da zato vjernici rado dolaze ovamo da se preporuče u njihove molitve, zamole za savjet, da mole zajedno s njima jer je to misterij ljudskog života. U svjetlu današnjeg Evanđelja, nastavio je, postoji izazov i napast i u samostanu i u svijetu. Napast o kojoj glede samostana rado govori i papa Franjo, a to je jedan svjetovni duh koji se želi uvući među ljude koji su izabrali duhovni stalež. 

Svjetovni duh koji pokušava odmjeravati rad i nastojanja nekim svjetovnim kriterijima,duh koji ide u takmičenje s metodom ovoga svijeta. Nije to, drage sestre, naš put. Nije to ni put Crkve – istaknuo je kardinal. S druge strane, upozorio je na izazov koji dolazi izvana, i to od onih koji se zlonamjerno, farizejski obraćaju kršćanima, pa tako i duhovnim osobama, i žele tražiti od nas ono što oni ne cijene i s čime se oni izruguju. Takvima kažemo: Poštujte vi u prvom redu zakone društva, zakone poštenja i pravičnosti, a drugo prepustite nama, napomenuo je zagrebački nadbiskup. Zaključujući homiliju, čestitao je s. Mariji Regini od Presvete Euharistije na njezinoj odluci, te joj zaželio da u toj odluci ustraje do kraja.

Nakon homilije, s. Marija Regina od Presvete Euharistije izrazila je svoje nakane posvećenja Bogu i nastojanja oko savršene ljubavi prema Pravilu u Ustanovama Reda. Uslijedilo je pjevanje litanija obreda redovničkog zavjetovanja, sam čin zavjetovanja, blagoslov i posvećenje novozavjetovanice, predaja koprene i naposljetku pridruživanje redu. 

U koncelebraciji euharistijskog slavlja, uz domaćeg župnika bili su provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimac, fra Ante Tomas, župnik župe sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika u Lasinju vlč. Stjepan Bradica, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić, vlč. Krunoslav Novak, vlč. Martin Krizmanić, župni vikar u župi Navještenja BDM u Zagrebu, o. Jakov Kuharić i vlč. Ivan Lukić, nadbiskupov tajnik, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Predavanje o trgovini ljudima
Slijedeći članak:
“Žene vjernice u...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi