Vijesti - Seminar za medicinske sestre redovnice

 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Objavljeno: 14. 10. 2007 - 12:38

Redovnice koje rade u zdravstvenim ustanovama susrele su se 13. i 14. listopada u Lovranu na nacionalnom godišnjem seminaru.. Seminar je zapravo duhovna obnova koju organizira Povjerenstvo za medicinske sestre unutar Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica jer upravo je duhovnost ona dodatna dimenzija koja odlikuje redovnice koje rade s bolesnima i potrebitima.

Seminar je okupio više od stotinu redovnica iz cijele Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije i Njemačke, a predvodio ga je fra Ivan Šarćevič, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Uz osnovnu temu "Pastoral u medicinsko-socijalnim ustanovama" fra Ivan je redovnicama govorio o kršćanskoj antropologiji, odnosu prema bližnjemu, redovničkom poslanju pomaganja potrebnima i temeljima kršćanske nade u vjeri u uskrsnuće. Uime Unije okupljene je pozdravila članica Vijeća i vrhovna poglavarica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova iz Rijeke s. Felicita Špehar. Voditeljica povjerenstva za medicinske sestre s. Valerija Široki istaknula je značaj ovakvih susreta za produbljivanje duhovnosti koja je redovnicama nužna u obavljanju poslanja. Redovnice koje rade u zdravstvenim ili socijalnim ustanovama na taj način ostvaruju dio karizme reda kojemu pripadaju, a pomaganje bližnjemu usađeno je u postulate svih redovnica. "Pored stručnih usavršavanja koje svaka od nas mora polaziti u ustanovi u kojoj radi, duhovna obnova daje nam važne poticaje za naše služenje. Svoje poslanje ne bismo mogle ispuniti bez molitve i stalne povezanosti s Bogom. Upravo nam ta povezanost daje dodatnu motivaciju u brizi za bolesne i potrebne. To je specifičnost redovničkog života i poslanja", rekla je s. Valerija.

Redovnice su nadahnute duhovnim poticajima potvrdile da bi se u njihovu radu i komunikaciji zaista morala prepoznati povezanost s Bogom. Vjera je ta koja daje dodatne snage sestrama da svakome pacijentu pristupe kao bližnjemu kojemu je potrebna pomoć. Od redovnice se očekuje pristup s puno ljubavi i razumijevanja, bez obzira na raspoloženje i trenutne ljudske slabosti na koje nitko nije imun. "Ako nema takvog pristupa nismo ispunile svoje poslanje", jednodušne su sestre u ocjeni.
 
Sestre je u Lovranu 13. listopada posjetio i riječki nadbiskup Ivan Devčić. Zahvalivši im na nesebičnu služenju najpotrebnijima, upoznao ih je s nadbiskupijom i bogatom glagoljaškom poviješću Istre i Primorja. S obzirom na mnogo dobra koje redovnice čine u društvu, potaknuo ih je da brigu posvete i pomlatku jer i kod redovnica se osjeća manjak duhovnih zvanja. "Ako se s mladima predano radi ima i plodova, pa se nadam da će biti još djevojaka koje će se oduševiti za redovnički poziv i nastaviti vaše karizme dobrih djela i pomoći bližnjima", rekao je nadbiskup.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi