Vijesti - Sastanak Definitorija

 

Sastanak Definitorija

Sastanak Definitorija Autor: ika
Objavljeno: 18. 05. 2023 - 10:25

Održan sastanak Definitorija Reda manje braće s predsjednicima konferencija

Susret Generalnog definitorija Reda manje braće s predsjednicima konferencija Reda održan je u Rimu od ponedjeljka 15. do četvrtka 18. svibnja, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Misno slavlje na završetku susreta Generalnog definitorija s predsjednicima konferencija Reda predslavio je generalni ministar fra Massimo Fusarelli. „Ovom euharistijom završavamo naš godišnji susret i njome zahvaljujemo Ocu koji je uskrisio Gospodina Isusa Krista od mrtvih, dok iščekujemo dar Duha koji našu tugu pretvara u radost, kako je upravo navijestilo evanđelje nama“, rekao je generalni ministar.

Generalni ministar osvrnuo se i na aktivnosti provedene tijekom susreta. „U srcu ostaje promicanje našeg bratskog identiteta i kontakt sa stvarnošću povijesti koju živimo, s nadama i naporima tolikih ljudi danas u svijet. Mogu posvjedočiti da mnoga braća i sestre žive u živom odnosu sa stvarnošću naroda među kojima živimo. Često na vrlo vrućim granicama”, dodao je.

Po uzoru na San Felice da Cantalice, sveticu djece, čiji se liturgijski spomen slavio, fra Massimo je pozvao predsjednike da žive kao braća i sestre mnogih ljudi, osobito bolesnih i siromašnih. „Dok završavamo ovaj susret i pripremamo se za nastavak našeg uobičajenog života i poslanja, ponesimo sa sobom ovaj poziv da živimo kao braća, također u odnosima s ministrima i braćom odgovornim na konferencijama, i da radimo svojim rukama, u duhu manjine, uvijek iznova učeći služiti našoj braći”, istaknuo je.

Predsjednici koji su sudjelovali uvelike su cijenili pet dana sastanka. Za fra Joséa Aliria Urbinu Rodrígueza, predsjednika Bolivarske konferencije, susret je podsjetio, analizirao i produbio mandate Generalnog kapitula 2021. Fra Mikhael Paruhe, predsjednik Konferencije Južne Azije i Oceanije, podijelio je svoju radost zbog susreta s ostalim predsjednicima, a također je fra Daniel A. Fleitas Zeni, iz Konferencije južnog stošca Brazila, pozitivno ocijenio susret.

Fra Thomas Nairn, predsjednik ESC (English Speaking Conference) podijelio je svoje zanimanje za bavljenje pitanjima sinodalnosti, zaštite maloljetnika, transparentne i poticajne ekonomije. Fra Fredy Gálvez Angulo, iz Konferencije za Meksiko i Srednju Ameriku, istaknuo je kako je susret važan trenutak bliskosti s generalnim ministrom i prilika da se bude u zajedništvu s Redom. Za fra Thodorus Van Andrichem, iz Konferencije Srednje Europe, Mađarske i Transilvanije, bilo je pozitivno vidjeti kako se povijest Konferencija Reda formirala iz temelja.

Fra Paolo Quaranta, predsjednik Compija, istaknuo je kako je definitorij spreman uhvatiti se u koštac sa svim problemima života Reda što je znak živosti i spremnosti da propituje ono što Gospodin danas traži od nas kao manje braće u svijetu. Za fra Virgilea Agbessija, iz Afričke konferencije, koji je prvi put sudjelovao, bilo je zanimljivo primijetiti snagu i izazove Reda.

Sastanak Generalnog definitorija s predsjednicima konferencija saziva generalni ministar najmanje svake dvije godine kako bi se raspravljalo o najvažnijim pitanjima i problemima za život Reda, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi