Vijesti - Samostan sv. Antuna Padovanskog u sisačkom Galdovu

 

Samostan sv. Antuna Padovanskog u sisačkom Galdovu

Samostan sv. Antuna Padovanskog u sisačkom Galdovu Autor: ika
Objavljeno: 29. 01. 2023 - 21:43

Proslavljena 50. obljetnica osnutka

Proslava 50. obljetnice kanonske uspostave Samostana sv. Antuna Padovanskoga u Sisku proslavljena je u nedjelju 29. siječnja 2023. u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Galdovu.

Misu je u zajedništvu s redovnicima koji su proteklih pedeset godina djelovali i djeluju u samostanu predslavio ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.

Fra Miljenko je u homiliji, osvrnuvši se na naviješteno Evanđelje o Blaženstvima (Mt 5, 1 – 12a), istaknuo da „onome tko prihvati Krista u potpunosti, nitko neće moći oteti prave radosti i blaženstva. Naučit će sve gledati Božjim očima!“

„Taj novi čovjek, a po krštenju to je svaki od nas, jest uistinu sretan i blažen jer postupno primjećuje da se u njegovom vlastitom životu polako ocrtava Isusov život, kako bi rekao sv. Pavao: ne živim više ja, nego Krist živi u meni!“, nastavio je.

„Upravo tu novu i radosnu vijest donosila su i svjedočila braća i sestre koji su djelovali u ovom gradu. Navješćujući Riječ Božju, svjedočili su da je moguće biti sretan i onda kad si možda i siromašan jer znaš da je sve u Božjoj ruci i od njega sve dolazi. Navješćivali su da taj novi čovjek može biti i ožalošćen i gladan i žedan pravednosti, ali ako ostane u Kristu, iskusit će da nije ostavljen, da mu nitko ne može oteti njegovo dostojanstvo koje je od Boga primio i da je taj Krist njegova snaga, radost i pravednost kakvu ovaj svijet ne može dati. Novi čovjek, kršćanin, je krotak, milosrdan, čistog srca i mirotvorac, jer slijedi stope Isusa Krista i postaje raspoloživ da Bog njemu djeluje i čini ga sposobnim za opraštanje, za zauzimanje za pravdu i milosrđe. Takav čovjek nikoga ne omalovažava i poštuje svakog čovjeka jer u njemu prepoznaje sliku Božju. Taj novi čovjek donosi ovom svijetu mir jer u srcu ima Krista, kneza i izvor pravoga mira. I na kraju taj novi čovjek zna da će biti baš radi toga što je Kristov često neprihvaćen od ovoga svijeta, možda i nepravedno proganjan i pogrđivan, možda čak i ubijen, ali u isto vrijeme svjestan da ga Bog nikad ne ostavlja i da je to prolaz do uskrsnuća. Ničeg se ne boji jer kako pjeva psalmist, pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tu poruku i taj novi Kristov život donosila su braća i sestre i dijelila na ovome mjestu, tijekom ovih 50 godina“, poručio je provincijal Hontić.

Stoga je zahvalio Bogu što je pozvao franjevce konventualce da budu njegovi glasnici, i dao im da baš u Galdovu navještaju i svjedoče njegovu prisutnost i ljubav. „Hvala što nam je dao vas, dragi vjernici, da zajedno s vama rastemo u Božjem Duhu i tako u ovaj svijet unosimo malo-pomalo novi život, Radosnu vijest i prave Božje vrednote“, dodao je.

„U isto vrijeme, ova zahvala Bogu i obilježavanje jubileja prilika je i poziv da nikad ne odustajemo nego se neprestano obnavljamo u toj novosti blaženstava“, naglasio je propovjednik, pozvavši vjernike da zajedno obnove predanje i vjeru u Gospodina koji ih može učiniti blaženima i sretnima te na taj način svojim svjedocima.

Na kraju slavlja, domaći gvardijan i župnik fra Ivan Bradarić zahvalio je svoj 26 franjevaca konventualaca, pokojnima i živima, koji su djelovali u Galdovu. Tom prilikom podsjetio je i na povijest franjevačke prisutnosti u sisačkom kraju.

Franjevci konventualci su 1940. godine pokušali otvoriti samostan i novicijat u Selima, što se zbog Drugoga svjetskog rata nije ostvarilo. Kasnije su u Capragu trebali biti izgrađeni veliki pastoralni centar i crkva, no, ni to se nije ostvarilo. Fratri su se konačno nastanili u Galdovu gdje je 22. veljače 1968. dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Franje Šepera osnovana Župa sv. Josipa Radnika. Najprije je župom upravljao župnik, odnosno kapelan sisačke Župe Svetog Križa, a prvi redovnik, fra Petar Odak stigao je koncem svibnja 1968. te postao prvi župnik galdovske župe. Uskoro je stigao i fra Anđelko Sesar te je formiranjem redovničke zajednice bilo potrebno ustanovljenje samostana. Ugovorom od 11. prosinca 1972. župa je trajno povjerena na upravljanje franjevcima konventualcima, a 22. prosinca 1972. je u pravnom smislu osnovan Samostan sv. Antuna Padovanskoga, o čemu je dekret stupio na snagu 1. siječnja 1973. godine. Prvi gvardijan bio je fra Petar Odak. Samostan se nalazi uz župnu crkvu sv. Josipa Radnika.

Osim u župnoj crkvi, fratri mise slave u filijalnoj crkvi sv. Ilije u Hrastelnici, u kapeli sv. Filipa i Jakova i, privremeno, u društvenom domu u Tišini jer je kapelica Srca Isusova u obnovi zbog oštećenja u potresu 2020.

Fra Ivan također je zahvalio sestrama milosrdnicama i domaćicama koje su vodile brigu o samostanskom domaćinstvu te im uručio prigodne darove.

Misu su, osim fratara koji su službovali u Galdovu, suslavili i generalni asistent Reda franjevaca konventualaca za srednju Europu fra Igor Salmič i magistar sjemeništaraca hrvatske provincije fra Zvonimir Pervan. Posluživali su odgajanici franjevaca konventualaca. Pjevanje je predvodio župni zbor.

Nakon mise zajedništvo je nastavljeno uz okrjepu i tamburaše, u župnoj dvorani uz crkvu.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2023.)
Vijesti 2 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi