Vijesti - Salezijanski dani na Plitvicama

 

Salezijanski dani na Plitvicama

Salezijanski dani na Plitvicama Autor: Anto Stojić
Objavljeno: 10. 10. 2017 - 10:00

Poslani mladima u zajednici nasljedujući Krista

U pastoralnom centru Marija Majka Crkve na Plitvicama, održani su 9. i 10. listopada Salezijanski dani za prvu skupinu na koju se odazvalo 26 salezijanaca iz raznih odgojno-pastoralnih zajednica Provincije sv. Ivana Bosca. Tema susreta bila je „Poslani mladima  u zajednici nasljedujući Krista“ Nakon uvodne riječi u kojoj je provincijal don Pejo Orkić istaknuo važnost pa prema tome i nužnost susreta za trajni odgoj salezijanaca, don Ivan Terze, voditelj oratorija u Župi Duha Svetoga na Jarunu, održao je prvo predavanje pod Naslovom „Nasljedovatelji Krista u don Boscovu duhu“ u kojem je pomalo provokativno sudionicima svratio pozornost na posljednje stvari kršćanskog nauka osvijestivši činjenicu da je život redovnika, a osobito njegovo apostolsko poslanje, usmjeren konačnoj i vječnoj nagradi u nebu. Tako se naime prevladava napast da se zatvorimo u vremenito i ovozemaljsko zaboravljajući bitno: činiti sve za spasenje duša i Bogu na slavu.

Drugo predavanje održao je don Damir Stojić, studentski kapelan i ravnatelj odgojno-pastoralne zajednice u Jarunu. Izložio je ukratko sadržaj pet članaka četvrtog poglavlja Konstitucija svetog Franje Saleškog koji govore o mladima, naslovnicima salezijanskog poslanja. Mladi su viđeni u dobi kada stvaraju temeljne životne odluke, mladima koji kao protagonisti ulaze u društvo i život Crkve. Poput utemeljitelja don Bosca, naše je opredjeljenje uvijek za siromašne napuštene i ugrožen mlade koje treba evangelizirati i poučiti u vjeri. Istaknuta je zauzetost za radničku mladež i važnost Božjeg poziva da mladi svojim darovima naravi i milosti služe njegovu Kraljevstvu, a naša uloga je pomoći im  oko njihova ljudskog promaknuća, rasta u vjeri kao i prosvjetljenja da otkriju, prihvate i ostvare dar laičkog, posvećenog i svećeničkog poziva. U nastavku je bilo riječi o apostolskom djelovanju u pučkim sredinama te o radu u misijama tj. naviještanju Krista još neevangeliziranim narodima.

Popodnevni je rad započeo predavanjem g. Ive Pekića, predsjednika Don Boscovih bivših učenika i učenica i sam bivši učenik Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci. On je opširno istraživanje o stanju mladih danas sažeo u kratku, ali uvjerljivu prezentaciju upoznavši nas s društvenom situacijom te nekim važnijim izazovima što ih mladi ljudi susreću u svojoj svakodnevici. Salezijancima je ostavio nekoliko za pastoralnu praksu korisnih sugestija kao primjerice potrebu poticati mlade da osnivaju obitelji ne bojeći se žrtava kojima mogu uvelike oživotvoriti nacionalnu populacijsku strategiju. To može proizaći iz jake vjere, a samo ona je u stanju nositi se sa životnim izazovima. Bez te vjere njihova krhkost ostavlja ih pasivnima, bez vjere oni se gube i lutaju životnim stranputicama. Problem nezaposlenosti mogao bi nas učiniti osjetljivijima da mladima pokušamo pomoći da pronađu bar privremeno zaposlenje, dok se ne osposobe za samostalna snalaženja. Naše bi odgojne sredine trebale kreativnim djelovanjem osmisliti specifične aktivnosti za njihovu kvalitetnu duhovnu izgradnju kao stvarajući programe cjelovitog učenja osobito za djecu u godinama odrastanja. Istaknuta je preporuka da se materijalno i duhovno siromašnim mladima iziđe ususret konkretnim oblicima pomoći, tim više što 20 posto takvih ne posjeduju osnovna sredstva za život. Opisao je karakterne osobine takozvane Ypsilon generacije koja se kreće na području medija masovnog priopćavanja, voli brze i vizualne poruke, slobodu bez odgovornosti i fleksibilne društvene sredine unutar kojih se većina utopi u suvremenim porocima od ranih oblika psihološke nestabilnosti i depresije do alkohola, droge, nasilja i suicida.

Drugi dan Susreta na  Plitvicama započeo je izlaganjem don Danijela Vidovića pod naslovom „Ususret Sinodi o mladima“. Riječ je o Pripremnom dokumentu XV. Opće redovite skupštine za Biskupsku sinodu 2018. koja propitkuje problem praćenja mladih na putu prepoznavanja i prihvaćanja poziva na ljubav i život u punini. Traga se za najplodonosnijim načinima naviještanja Radosne vijesti u današnjem vremenu, pretpostavljajući da i danas postoje mladi koji zamjećuju znakove što ih Duh Sveti pokazuje, a Crkva bi, po njihovim težnjama, mogla naslutiti svijet sutrašnjice i putove kojima i sama treba odvažno krenuti.

Sva održana predavanje patio rad po skupinama propitujući mogućnosti da se ideali pretoče u svakodnevni rad s mladima u don Boscovu duhu služeći se novim metodama, odgojnim inovacijama i pastoralno odvažnim inicijativama u našim zajednicama, oratorijima, školama, i drugim oblicima rada ne samo s mladima koji nama dolaze, nego i s onima kojima bi trebalo poći ususret ili ih pronaći na periferiji društvenih događanja.

Posljednja točka susreta bile su Aktualnosti u provinciji. Provincijal, don Pejo Orkić iznio je braći niz korisnih informacija među kojima su se našle: Duhovne obnove po regijama, Duhovne vježbe, Izviješće o starijoj i braći ugrožena zdravlja, Vizitacije, Projekti u tijeku, Konzultacije za novog provincijala, novo provincijalno vodstvo i ravnatelje, Posjet vrhovnog poglavara, te Kalendar brojnih događanja od tečajeva i proslava obljetnica do zavjeta, đakonskih ređenja i mladih misa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi