Vijesti - S. Manes Puškarić položila doživotne zavjete

 

S. Manes Puškarić položila doživotne zavjete

S. Manes Puškarić položila doživotne zavjete Autor: ika
Objavljeno: 07. 08. 2022 - 13:17

Euharistijsko slavlje je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović

Dominikanka s. Manes Puškarić položila je doživotne zavjete u nedjelju 7. kolovoza u samostanskoj kapeli u Korčuli na euharistijskom slavlju koje je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović u zajedništvu s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, umirovljenim biskupom Antom Ivasom, braćom dominikancima i okupljenim svećenicima.

U slavlju su sudjelovala četvorica biskupa, jer sestre obilježavaju 100. obljetnicu smrti svoga utemeljitelja dominikanca fr. Anđela Marije Miškova. Biskupi iz Šibenika su prisutni jer je Miškov rodom iz Zlarina. Đakovačko-osječki nadbiskup je nasljednik biskupa Josipa Jurja Strossmayera koji je bio Miškovov veliki prijatelj i dobročinitelj u gradnji samostana u Korčuli. Bili su nazočni i roditelji s. Manes, sestra s obitelji, dominikanke, te prijatelji zajednice, objavljeno je na mrežnoj stranici dominikanke.org.

Slavlje je počelo ulaznom procesijom i pjesmo Divne l’ nade, koja se uvijek pjeva kod zavjetovanja sestara. Razmišljajući o nedjeljnom evanđelju biskup Glasnović u homiliji povezao je poruku Božje riječi i čin zavjetovanja s. Manes. Naglasio je da je ona pozvana poput vjernog upravitelja davati pravi obrok drugima od onoga što je sama primila kao dar. I trebamo biti spremni na Gospodinov dolazak, jer često puta mnogo toga znamo ali nam to neće koristiti pri konačnom susretu s njime jer nismo naučili ljubiti, opraštati, žrtvovati se. Biskup je istaknuo da u teškim situacijama treba pitati Isusa za savjet, jer ljudi ne mogu dati pravi odgovor. Završio je svoj homiliju pjesmom Rajmunda Kuparea:

Mrtvi mi valovi izbacuju vesla. / Sporo idem uza snagu svu. / A On mirno spava (k’o da ne zna za me) / Ništa za to. On je tu.

Imam vjeru čvrstu da prkosim vjetru / I znam da je Isus meni sklon, / Pa, kad teška vesla iz ruku mi padnu, / Ja ću zaspat, a veslat će On.

Nakon homilije slijedio je obred zavjetovanja. Crkva prati taj čin predanja zazivom svetaca u litanijama, dok je zavjetovanica prostrta pred oltarom u obliku križa. Zatim je s. Manes izrekla svoje doživotno obećanje Bogu polažući tri zavjeta: posluha, čistoće i siromaštva na ruke vrhovne glavarice s. Jake Vuco. Sestra prima prsten kao znak vjernosti Zaručniku. Na kraju obreda zavjetovanja vrhovna glavarica izjavljuje “da ti je od sada u ovoj obitelji sestara dominikanki s nama sve zajedničko.”

Na završetku euharistijskog slavlja slijedio je svečani Tebe Boga hvalimo za dar još jednog Bogu posvećenog života i svečani blagoslov. Zatim je srdačnu čestitku uputio biskup Ivas. Istaknuo je kako ga ime s. Manes podsjeća na riječi dvojice učenika na putu u Emaus: Ostani s nama, Gospodine, što na latinskom glasi: Mane nobiscum, Domine. Zaželio je da Gospodin ostane s njome i po njoj među ljudima.

S. Manes Romana Puškarić rođena je 1993. u Ogulinu. Odrasla je u župi Ivana Nepomuka u Vrbovskom. U zajednicu sestara dominikanki stupila 2013. Sljedeće godine započela je novicijat, a 2016. položila prve zavjete. Diplomirala je na katedri fundamentalne teologije u Zagrebu 2019. Radi kao vjeroučiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 13. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi