Vijesti - Sestra Magdalena Višić

 

Sestra Magdalena Višić

Sestra Magdalena Višić Autor: ika
Objavljeno: 05. 07. 2022 - 20:23

Nova doktorica teologije

Na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen u Frankfurtu školska sestra franjevka splitske provincije s. Magdalena Višić obranila je 24. lipnja doktorsku disertaciju naslova Bibliodrama als Weg der Versöhnung in Kroatien. Herausforderungen und Impulse für Pastoral und Katechese (Bibliodrama kao put pomirenja u Hrvatskoj. Izazovi i poticaji za pastoral i katehezu), te je tako stekla akademski stupanj doktora znanosti iz područja religiozne pedagogije, katehetike i didaktike.

U ispitnom povjerentsvu bili su prof. dr. dr. sc. h.c. Klaus Kießling (mentor i prvi ocjenjivač), prof. dr. sc. h.c. Wolfgang Beck (drugi ocjenjivač), prof. dr. lic. iur. can. Thomas Meckel (rektor), prof. dr. sc. Dirk Ansorge, prof. dr. sc. Johannes Arnold, prof. dr. sc. Melanie Peetz i prof. dr. Stephan Herzberg.

S. Magdalena doktorskom disertacijom pokušava iznaći način na koji Katolička Crkva može otvoriti prostor praštanju i pomirenju u hrvatskome društvu, koje je još uvijek opterećeno ratnim traumama devedestih godina i zarobljeno u vlastitu prošlost, što rezultira nemogućnošću oprosta i tek neznatnim pomacima u spremnosti na pomirenje. Upravo primjenom metode bibliodrame u svom pastoralno-katehetskom djelovanju, Crkva ima priliku potaknuti na promjenu stava pojedinca, promicati opraštanje i pomirenje te tako doprinijeti ozdravljenju međuljudskih odnosa na brojnim područjima društvenog života.

Disertacija je podijeljena u tri dijela: Opraštanje i pomirenje u filozofiji i teologiji; Opraštanje i pomirenje u bibliodramiPoticaji i izazovi bibliodrame za pastoral i katehezu u Hrvatskoj.

Autorica, u filozofskoj perspektivi, opraštanje (prema autorima: Jacques Derrida, Paul Ricoeur und Hannah Arendt) ističe kao bezuvjetni dar koji oslobađa te daje priliku za novi početak, uzimajući svakako u obzir i nemogućnost opraštanja odnosno pomirenja. U biblijsko-teološkom dijelu promišlja o Božjoj pomirljivosti i bezuvjetno opraštajućoj ljubavi, koja poziva na neosvećivanje i ujedno osposobljava za opraštanje. Oslanjajući se na mimetičku teoriju Renéa Girarda i dramsku teologiju Raymunda Schwagera donosi sistematsko-teološki pogled na opraštanje i pomirenje. U životnoj drami Isusa Krista iščitava dramu spasenja, koja se očituje kao drama opraštanja i pomirenja. Krist donosi jedan novi svijet, u kojem vladaju nenasilje, opraštanje i pomirenje.

U drugom dijelu disertacije istražuje se potencijal pomirenja u bibliodrami provedenoj na temelju triju biblijskih tekstova tematike opraštanja i pomirenja: Josip i njegova braća (Post 45,1-15), Izgubljeni i nađeni sin (Lk 15,11-32) i Ukazanje učenicima (Iv 20,19-29). Bibliodrama je provedena na temelju modela pastoralnih teologa Hermana Andriessena i Nicolaasa Derksena. Ovaj model primjenjiv je u župskom pastoralu i katehezi što u ovoj disertaciji biva glavnim razlogom odabira dotičnog modela za provođenje bibliodrame. Analiza pisanih svjedočanstava (sveukupno 25) sudionika bibliodrame provedena je prema Inghard Langeru. Sažimanjem rezultata analize može se utvrditi promjena stava naspram opraštanja i pomirenja. Razvidno je to iz misli jednog od sudionika: „Oprost je prilika za novi početak, za stvaranje novih odnosa s drugima i sa samim sobom, ali i iskustvo nove, blagotvorne, iscjeljujuće povezanosti s Bogom.“

Treći dio predstavlja poticaje i izazove bibliodrame za pastoral i katehezu u Hrvatskoj. Primjenom bibliodrame u župskom pastoralu i katehezi, kao i u školskom vjeronauku, Crkva ima priliku stvarati potreban prostor za događaj oproštenja kao čistoga dara te inicirati i ujedno pratiti proces pomirenja u hrvatskom društvu, koje čezne za oslobađanjem od zarobljenosti u vlastitu prošlost i priželjkuje priliku za novi početak. Ova doktorska disertacija želi doprinijeti traženju i pronalaženju puta kojim Crkva može promicati i unaprijediti mirenje i izmirenju unutar hrvatskog društva.

S. Magdalena Višić rođena je 14. svibnja 1974. u Koprnu u Republici Hrvatskoj. Zauzeto djeluje kao pastoralna suradnica; godine 2000. u Trpnju na Pelješcu a od 2001. u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu u Njemačkoj. Uz redoviti posao magistrirala je na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen u Frankfurtu na temu: Pomirenje u obiteljskim odnosima kao šansa buduće obiteljske kateheze u Hrvatskoj.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Služavke Malog Isusa
Slijedeći članak:
Aktualno HKR-a: O. Čirko...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi