Vijesti - Rizničarka Riznice zagrebačke katedrale s. Lina Slavica Plukavec laureatkinja Nagrade „Vicko Andrić“

 

Rizničarka Riznice zagrebačke katedrale s. Lina Slavica Plukavec laureatkinja Nagrade „Vicko Andrić“

Rizničarka Riznice zagrebačke katedrale s. Lina Slavica Plukavec laureatkinja Nagrade „Vicko Andrić“ Autor: ika
Objavljeno: 17. 09. 2019 - 18:41

U sklopu manifestacije „Dani europske baštine“ koja se tradicionalno u Hrvatskoj održava tijekom rujna i listopada, u Muzeju Mimara je u utorak 17. rujna održana svečana dodjela Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine, restauracije i konzervacije. Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici, koja se dodjeljuje pojedincima ili udrugama civilnoga društva za brigu oko očuvanja kulturne baštine ili za njezinu promidžbu, uručena je redovnici s. Lini Slavici Plukavec, rizničarki Riznice zagrebačke katedrale više od 30 godina.


Sestra Lina rođena je 1946. u malome zagorskom mjestu Gregurovec, u župi Mihovljan.  U Družbu Kćeri Božje ljubavi u Zagrebu ušla je nakon završene osnovne škole, a svoje obrazovanje završila diplomirajući na Pedagoškoj akademiji.  Rizničarkom Riznice zagrebačke katedrale Marijina uznesenja postaje 1986. te kao suradnica tadašnjega kanonika kustosa dr. Antuna Ivandije radi na inventarizaciji rizničkih predmeta za koje skrbi i za vrijeme Domovinskoga rata. Pripremajući rizničke liturgijske dragocjenosti aktivno je sudjelovala u pripremama za apostolske pohode sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994. i 1998. te pape Benedikta XVI. 2011., ali i uređenja Muzeja bl. Alojzija Stepinca te na mnoštvu izložbi i znanstvenih skupova u Zagrebu i Europi zbog čega joj je, između ostaloga, u prigodi 30. obljetnice njezinoga rada 2016. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odao priznanje i zahvalnost „za predano služenje, dobrotu i plemenitost“ tijekom „tri desetljeća tiha i požrtvovna rada na čuvanju i predstavljanju sakralne baštine Zagrebačke nadbiskupije hrvatskoj i svjetskoj kulturnoj javnosti“. U obrazloženju nagrade s. Lini navodi se i kako je tijekom dugogodišnjeg djelovanja u Riznici zagrebačke katedrale bogatu baštinu i povijest Crkve zagrebačke uvijek brojnim posjetiteljima i visokim uzvanicima iz crkvenoga i društvenoga života tumačila s velikom ljubavlju i osjećajem za detalje te povezivanje u kontekstu nacionalne i svjetske kršćanske kulture jer je, prema njezinim riječima, to najprije ljubav, a tek onda posao.

Nagrada „Vicko Andrić“ za životno djelo posthumno je dodijeljena konzervatoru, povjesničaru umjetnosti i nekadašnjem djelatniku Ministarstva kulture Vladimiru Ukrainčiku koji je, kako se navodi u obrazloženju, izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježio vrijeme u kojem je djelovao zbog čega njegova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske. Nagradu je preuzela njegova kći Tamara Ukrainčik, dok je godišnja nagrada „Vicko Andrić“ za 2018. dodijeljena završnom projektu obnove Arsenala i kazališta u Hvaru koji zbog svoje složenosti, kako se u obrazloženju navodi, predstavlja pothvat konzervatorske i restauratorske struke te neprocjenjiv znanstveni doprinos proučavanju povijesti europskih kazališta i razvitku grada Hvara. Uime dobitnika nagradu je preuzela glavna konzervatorica obnove Anita Gamulin koja je zahvalila uime svih laureata.

Uz iskrene čestitke i želju da ih i u budućnosti prati jednaka kreativnost i uspješnost u ostvarivanju zahtjevnih projekata obnove i očuvanja kulturnih dobara Republike Hrvatske, nagrade je laureatima dodijelila ministrica kulture dr. Nina Obuljen Koržinek.  Na početku dodjele svima se uime domaćina obratila i ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković-Bukovčan, istaknuvši kako su ove dodjele priznanja pohvale, pa i zahvale predanom radu stopljenom u dostignuća posvećenosti i nepokolebljive vizije utemeljene na jasnom prepoznavanju i stvaranju kulturne baštine. U glazbenom dijelu svečanosti sudjelovao je Zbor kandidatice Družbe Kćeri Božje ljubavi te višestruko nagrađivana pijanistica Dora Grizelj, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi