Vijesti - Riječka nadbiskupija

 

Riječka nadbiskupija

Riječka nadbiskupija Autor: ika
Objavljeno: 11. 03. 2023 - 16:04

Korizmeno hodočašće redovnika i redovnica u katedralu sv. Vida

Svećenici, redovnici i redovnice Riječke nadbiskupije okupili su se u subotu 11. ožujka na tradicionalnom korizmenom hodočašću u katedrali svetog Vida, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Program hodočašća započeo je katehezom riječkoga nadbiskupa Mate Uzinića u kojoj je nadbiskup govorio o posebnosti katedrale sv. Vida s obzirom na Kristov križ te o važnosti Marijine uloge pod tim križem. „Zagledani u križ oko kojega ćemo nakon misnoga slavlja napraviti procesiju, nemojmo zaboraviti biti blizu Majci. Važno je biti s njom pod križem jer je ona model. Ona nas uči kako ostati uspravan pod križem, suosjećajući s Raspetim, ali i dozvoljavajući Raspetome da On s nama suosjeća. Pod križem smo dobili majku. Njezina smo djeca na osobit način ako živimo vrijednosti predanja pozivu i poslanju kojeg Bog ima sa svakim od nas“, rekao je mons. Uzinić.

Dotaknuvši se i aktualnog sinodalnog hoda Crkve, nadbiskup je podsjetio na zadaću vraćanja Crkve na izvore (lat. ad fontes) kako bi mogla odgovoriti izazovima današnjega vremena. Kao što korizmeno vrijeme želi vjernike obnoviti i pripremiti za ulazak u uskrsno razdoblje, tako i ovo sinodalno vrijeme želi pomoći Crkvi da, ispunjena Kristovim Duhom, u prostru i vremenu nastavi ono što je On započeo, istaknuo je.

Nakon nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje i pobožnost križnoga puta. Nagovor u okviru pokorničkog bogoslužja uputio je o. Petar Nikolić, a Križni put predvodio je nadbiskupijski povjerenik za redovništvo Nikola Uravić. Hodočašće je zaključeno misnim slavljem nakon kojega su vjernici, predvođeni nadbiskupom Uzinićem, tradicionalno obišli oltar Čudotvornog raspela kako bi iskazali štovanje relikviji u korizmenom i sinodalnom hodu.

U duhu kateheze i govora o sinodalnom hodu Crkve, na početku propovijedi nadbiskup se osvrnuo na prvo čitanje te istaknuo sliku Boga koji prašta grijehe, ne ustraje u svome gnjevu, nego uživa u pomilovanju. Iz takve slike Boga zaključuje da je u središtu evanđeoskog ulomka o razmetnom sinu milosrdni Otac koji čeka zalutale i ide im ususret, ali ne da bi ih osudio, nego da bi ih zagrlio i spasio.

Nadbiskup je pozvao okupljene da nasljeduju milostivog Oca koji uvijek ima otvorena vrata. „Zašto je Crkvi našeg vremena potreban ovaj sinodalni put“, upitao je te primijetio da su vjernici zaboravili sliku Oca koji čeka izgubljene. „Živimo u Očevom domu, ali poput starijeg sina, bez radosti koju njegov dom daje i koja nas usmjerava prema braći i sestrama“, rekao je te objasnio da su oba su sina iz prispodobe na neki način izgubljena. No, za razliku od mlađeg brata, stariji brat toga nije svjestan. „To je još jedan od razloga zašto je Crkvi potrebna sinoda, a potrebna je kako bi postala svjesna i kako bi se mogla prepoznati u starijem bratu te ponovno u središtu imati Oca“, istaknuo je nadbiskup Uzinić, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi