Vijesti - Relikvije sv. Terezije Avilske u svetištu i karmelu u Mariji Bistrici

 

Relikvije sv. Terezije Avilske u svetištu i karmelu u Mariji Bistrici

Objavljeno: 18. 03. 2015 - 05:20

Relikvije desnog stopala i štapa svečano dočekane u svetištu

Nakon pohoda Požegi i Remetama relikvije desnog stopala i štapa na svom "Putu svjetla" stigle su u Mariju Bistricu u popodnevnim satima 18. ožujka i svečano dočekane u svetištu Majke Božje Bistričke.

Za tu prigodu upriličen ne pozdrav, nagovor te molitva vjernika a potom je formirana procesija prema Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca. Na ulazu u samostansku crkvu relikviju štapa preuzele su sestre u vanjskoj službi samostana i predale sestrama u klauzuri, koje su relikvije dočekale radosnom pjesmom i iskazale štovanje relikvijama. Relikvije su zatim premještene u crkvu da to isto mogu učiniti i ostali hodočasnici koji su za tu prigodu došli iz bliže i daljnje okolice.

Uz prisutnost Terezijinih moći sestre su molile Večernju molitvu kojoj je predsjedao karmelićanin o. Dražen Vargašević. Nakon Večernje slijedio je program koji je sadržavao pjesme sestara, prigodni pozdrav te priču "Štap sv. Terezije od Isusa", koju je napisala i pročitala Mira Šincek, književnica iz Varaždina.

Program se nastavio čitanjem svetičinih misli o sv. Josipu, kao i pjesma njemu u čast, a potom i predavanje karmelićanina o. Ivana od Isusa (Mora) o Terezijinu odnosu prema sv. Josipu. Nakon glazbenog predaha uz zvukove violončela i mandoline, novinarka Amaya Alvarez Benfele posvjedočila je o milostima koja je primila na svjetskom hodočašću u 28 zemalja, koliko su do sada prošli. Posebno su joj ostali upečatljivi susreti sa klauzurnim karmelićankama.

Potom su se nizali odlomci iz svetičinih spisa o tome da je čovjekova duša kao kristal, zamak, dijamant u kojem stanuje Bog; i da tu ne treba govoriti glasno da bi ga se čulo – treba ga tražiti u sebi. U jednom dijelu svog života Terezija je željela što prije umrijeti kako bi vidjela Boga, umirala je od te želje i o tome govori u svojoj pjesmi Vivo sin vivir en mi. Na vrhuncu svog mističnog života ona želi raditi za Boga, želi spašavati duše svojom molitvom i svojim radom. Raduje se nevoljama i poteškoćama koje podnosi poradi Boga i poručuje svima: Ništa ne treba da vas straši. To su poruke koje se mogu iščitati iz tih odlomaka, a nakon svakog odlomka sestre karemlićanke pjevale su prigodne pjesme od Terezije i o Tereziji te instrumentalne skladbe na violončelu i mandolini, također u izvedbi sestara.

Misno slavlje predslavio je rektor svetišta MBB-e mons. Zlatko Koren, a propovijedao o. Dražen Vargašević koji je pozvao sve prisutne da se dopuste Bogu da ih iznenadi, odnosno da dopuste Bogu da on upravlja našim životima, a mi da mu se prepustimo. Nakon mise upriličen je oproštaj od relikvija koje su krenule put Hrvatskog Leskovca gdje ih dočekuju sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi