Vijesti - Relikvija sv. Leopolda čašćena na Trešnjevci

 

Relikvija sv. Leopolda čašćena na Trešnjevci

Relikvija sv. Leopolda čašćena na Trešnjevci Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/ika
Objavljeno: 14. 03. 2016 - 15:21

Relikvijar sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Riznice zagrebačke katedrale brojni su vjernici i hodočasnici s velikom pobožnošću častili u župnoj crkvi Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci u ponedjeljak 14. ožujka na završetku misnoga slavlja koje je u sklopu devetodnevne priprave za svetkovinu sv. Josipa predvodio župnik župe sv. Mihaela u zagrebačkoj Dubravi i dekan Remetskoga dekanata fra Branko Lipša OFMCap, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Zahvaljujući Nadbiskupskom duhovnom stolu na dopuštenju da se relikvijar sv. Leopolda prvi put iznese iz Riznice zagrebačke katedrale, župnik trešnjevačke župe Damir Ocvirk je podsjetio da je po odluci pape Franje sv. Leopold jedan od zaštitnika Svete godine milosrđa te izrazio veliko zadovoljstvo što se vjernici tijekom priprave za proslavu župnog blagdana mogu moliti pred relikvijom tog hrvatskog sveca, koju je sveti papa Ivan Pavao II. tijekom svog prvog apostolskog pohoda Zagrebu i Hrvatskoj u rujnu 1994. godine darovao zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću. 

Papa Ivan Pavao II., koji je bl. Leopolda Bogdana Mandića proglasio svetim 16. listopada 1983. godine, predao je kardinalu Kuhariću 10. rujna 1994. relikvijar u zagrebačkoj katedrali, koju su za susret sa Svetim Ocem i molitvu Večernje ispunili brojni biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci i redovnički kandidati i kandidatice.
Obraćajući se upravo tom „izabranom dijelu Božjeg naroda koji je u Hrvatskoj", za koji je dolično da se prilikom Papina posjeta posveti posebno pažnja, Sveti Otac je, između ostaloga rekao:

Tijekom stoljeća, svijetli primjeri svećenika i redovnika Hrvata ostavili su izvrsnu duhovnu baštinu. Posebno mislim na vaša dva kanonizirana sveca: na franjevca Nikolu Tavelića i na kapucina Leopolda Bogdana Mandića. Veoma mi je drago što danas mogu predati kardinalu Kuhariću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, jednu relikviju svetog Leopolda, velikog sveca sakramenta ispovijedi. Taj vrsni sin vašeg naroda neka, i preko ovog znaka, bude poticaj svima da ono što propovijedate riječju, ostvarite i životom.

Relikvijar se sada kao poseban znak ljubavi i zajedništva papa Ivana Pavla II. prema hrvatskom narodu čuva u Riznici zagrebačke katedrale, među stotinama drugih vrsnih primjera svjedočanstva vjere, snage i ljepote Crkve zagrebačke. Rizničke zbirke sadrže dragocjene kaleže, pokaznice, relikvijare, liturgijsko ruho, posuđe, misale i knjige te druge dragocjenosti koje se i danas upotrebljavaju u različitim prigodama.

Mnoge su se stvari koristile tijekom apostolskih pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI., a Riznica čuva i darove koje su Rimski prvosvećenici darovali Zagrebačkoj nadbiskupiji, stoji na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi