Vijesti - Kćeri Božje ljubavi

 

Kćeri Božje ljubavi

Kćeri Božje ljubavi Autor: ika
Objavljeno: 03. 08. 2022 - 12:34

Redovnički jubileji i obnova privremenih zavjeta

U bogoslužnom prostoru Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Granešini u srijedu, 3. kolovoza proslavljeni su redovnički jubileji sestara družbe Kćeri Božje ljubavi i obnova privremenih zavjeta sestara juniorki.

Nakon šestodnevnih duhovnih vježbi 60. jubilej redovničkih zavjeta proslavile su s. M. Lucija Kasić i s. M. Benjamina Radić i obnovile svoju vjernost Gospodinu. S njima su toga dana u molitvi i zahvalnosti bile ujedinjene s. M. Jozefina Bagarić, s. M. Aleksandra Ukaj i s. M. Štefanija Krznar koje nisu bile u mogućnosti prisustvovati slavlju.

Ove godine dvanaest sestara obilježava 50. jubilej redovničkih zavjeta. Zahvalna srca svoju vjernost Gospodinu potvrdile su i obnovile: M. Blandina Rakarić, s. M. Ksenija Topolovec, s. M. Natalija Šako, s. M. Laurentina Breljak, s. M. Nikolina Gegić, s. M. Milka Srša, s. M. Ranka Kasalo, s. M. Elvira Tadić i s. M. Mira Šarić. Zbog opravdane spriječenosti slavlju nisu nazočile s. M. Vilma Vladić, s. M. Kruna Vrkašević i s. M. Ruža Pavić, ali su bile u molitvi i duhu ujedinjene sa svojim susestrama s kojima su dijelile dane redovničke formacije, zajedničkoga života i poslanja.

Tijekom misnoga slavlja redovnice su zahvalile za 25. jubilej redovničkog života sestara s. Lidije Kalfić i s. M. Gabrijele Puljić koje nisu mogle prisustvovati proslavi jubileja.

Osim proslave redovničkih jubileja za vrijeme mise privremene je zavjete obnovilo sedam sestara juniorki: s. Mirjana Potnar, s. M. Karla Mandić, s. M. Klara Lipovac, s. M. Faustina Sabolić, s. M. Josipa Soldo, s. Katarina Pendeš i s. M. Marijana Novosel.

Predvoditelj euharistijskog slavlja bio je o. Marijan Steiner, DI, voditelj duhovnih vježbi koje su proslavi prethodile. U koncelebraciji su bili vlč. Josip Balog, domaći župnik, fra Jure Šarčević, fra Nedjeljko Golubar, preč. Matija Pavlaković, preč. Antun Sente, ml. i fra Maurus Dolčić.

Pater Steiner je u homiliji pozvao sve, a posebno sestre svečarice na razmišljanje o Isusovim riječima iz Evanđelja po Ivanu (Iv 15,9-17). Između ostaloga istaknuo je da uz Isusove riječi „kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi“ dolaze do izražaja pojmovi radost, prijateljstvo, izabranost, punina. Naglasio je da time nije označen samo cilj nego i put kojim treba ići izrečen Gospodinovim riječima koje se mogu promatrati u tri točke. Prva je sažeta u riječima „ostanite u mojoj ljubavi“. Znači da u njoj već jesmo te nas Isus poziva da se ne udaljavamo, da ne bježimo, da se ne branimo od njegove ljubavi kojoj se prečesto opiremo, sjećamo svojih ranjivosti i kao da očekujemo nove udarce. Naš Gospodin je liječnik duše i predlaže svoj put. U drugoj točki Isus nam predlaže da ljubimo jedni druge. Ne kaže jednostavno ljubite, nego „ljubite jedni druge“ što znači davanje i primanje. Treća točka odražava kršćansku posebnost sažetu u Isusovim riječima „kao što sam ja ljubio vas“. Uzor kršćanske ljubavi imamo u Kristovoj ljubavi prema nama. Kršćanska specifičnost nije ljubiti jer to čine i mnogi drugi, nego ljubiti kao što je Krist ljubio, a to znači biti spreman ići na križ. Isus pere apostolima noge, sluga je, ne osuđuje i ne tjera od sebe grešnike. Kad ga se povrijedi uzvraća bogatom sućuti. On traži izgubljene, obnavlja nadu razočaranima, oprašta i sobom hrani umorne i gladne života.

Propovjednik je nadalje potaknuo na slušanje Isusovih riječi jer on kaže: ostanite u onome što vam je darovano, ljubite one koji su nam darovani i to po primjeru koji vam je darovan i koji je tako blizu.

Na kraju je pozvao sestre slavljenice da iz njihovih srdaca uziđu Bogu tri izraza: slaviti/veličati, zahvaljivati i moliti. Prije svega dati hvalu Bogu, slaviti ga i veličati. Potom zahvaliti za sva primljena dobročinstva jer su samo skladne i profinjene duše zahvalne za primljenu dobrotu. Takva zahvalnost pripada Bogu od kojega sve dolazi i sve se njemu vraća. I na kraju moliti ga za njegovu milosnu pratnju kako bi bile dosljedne i vjerne službenice Krista Gospodina u njegovoj svetoj Crkvi. Krist je rekao „bez mene ne možete učiniti ništa“. Život bez Boga, bez Krista je moguć, ali to nije život u punini na koji smo pozvani već životarenje. S Kristom možemo sve, i ono što izgleda nemoguće.

Na početku euharistijskoga slavlja svećenike, sestre slavljenice, sestre iz raznih zajednica Provincije, rodbinu, prijatelje i poznanike slavljenica pozdravio je vlč. Josip Balog, župnik.

Provincijalna glavarica s. Gordana Igrec izrekla je na kraju euharistijskog slavlja čestitku svečaricama, pozdrav i dobrodošlicu svima okupljenima te je sve pozvala na okrjepu u Duhovni centar.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi