Vijesti - Redovnice vinkovačke regije obilježile Dan posvećenog života

 

Redovnice vinkovačke regije obilježile Dan posvećenog života

Redovnice vinkovačke regije obilježile Dan posvećenog života Autor: ika
Objavljeno: 28. 01. 2023 - 16:56

Redovnice vinkovačke regije okupile su se 28. siječnja 2023. godine u prostorijama Župe sv. Vinka Pallottija na susretu uz Dan posvećenoga života.

Poslijepodnevni program započeo je predavanjem o. Ilije Sudara, SAC, o posvećenom životu, s naglaskom na zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti.

„Jesam li zadovoljna redovnica ili nezadovoljna?“, pitao je predavač prisutne nakon uvodne molitve te dodao da određeno nezadovoljstvo može biti stvar naravi, ali i zbog pgremalo rada na sebi. „Zavjete možemo doživljavati kao opterećenje ili kao radost, rekao je.

Istaknuo je zatim važnost iskrenoga susreta s vlastitim grijehom, „koji nas po djelovanju milosti može voditi k radikalnom obraćenju“. Preko temeljitoga ispita savjesti i pristupa sakramentu ispovijedi, valja se ozbiljno uhvatiti u koštac sa svojim manama i lošim navikama koje nisu u skladu ni s krsnom, a kamoli s redovničkom posvetom. Nužno je potrebno mijenjati vlastiti mentalitet, odnosno filozofiju života, težeći konačnomu cilju – suobličenju Kristu. „Svijest da sam posvećen Kristu, mora voditi promijeni života, ponašanja, kulture ophođenja i govora. Ako toga nema, pitanje je jesmo li slučano to što jesmo, zalutali u redovništvo, ili smo tu po Božjem pozivu“, rekao je o. Sudar.

Prisutne redovnice zatim je podsjetio da se Kristu na poseban način suobličuju po zavjetima. „’Kraljevstvo je Božje blizu: obratite se i vjerujte evanđelju!’ Međutim, mi u redovništvu često mislimo da nam nije potrebno obraćenje, nego da trebamo druge obraćati; u zajednici i u svijetu. Kad bismo prošli kroz proces osobnoga obraćenja, mnoge bismo mogli potaknuti i pozvati da se obrate jer bi na nama samima vidjeli kako je lijepo biti obraćen. Ne obraćamo druge jer sami nismo obraćeni, stoga su nam riječi prazne, bez ploda, ne dopiru do srca. Sami ne živimo radikalno siromaštvo, nego samo prividno. Govorimo o siromaštvu i glumimo da ga živimo. Krist je, naprotiv, govorio o siromaštvu i živio ga od rođenja do smrti. Nedostaje nam ljubavi prema Kristu, stoga se držimo materijalnoga. Kad bismo bili zaljubljeni u Boga, ‘zemaljskim bismo se dobrima pravilno služili, a za nebeskim težili. Nutarnja oslobođenost i raspoloživost nužno se očituje i na van“.

Tijekom predavanja o. Ilija Sudar redovnice je ponovno potaknuo na potpuniju odluku za zavjete radi Krista. „U poniznosti prihvati poziv na čistoću, taj karizmatski dar i to isključivo zbog vjere; kao dar radi Kraljevstva nebeskoga. Nikad ne ćemo do kraja shvatiti veličinu poziva na djevičanstvo, po kojem samoga Boga puštamo u svoj svijet, u dubine svojega bića. Bez toga tražimo zadovoljstvo na drugim mjestima i živimo podijeljenim životom“.

Govoreći o zavjetu poslušnosti, istaknuo je „važnost mudrih poglavara, koje je lako slušati. No, u konkretnom životu ili ih nemamo, ili ne vidimo da su mudri oni koji su nam postavljeni za poglavare. Potrebno je stoga moliti za mudre poglavarice naših zajednica“.

Nakon predavanja susret je nastavljen druženjem i okrjepom, a zatim je slijedilo klanjanje u kapeli Trajnoga euharistijskog klanjanja koje je zaživjelo u Župi sv. Vinka Pallottija u listopadu 2022. godine. Sestre su istovremeno imale priliku pristupiti sakramentu pomirenja, a susret je završio svečanim Večernjim hvalama Božanskoga časoslova.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Dubrovačka biskupija
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi