Vijesti - Razgovor Glasa Koncila s generalnim vizitatorom franjevaca trećoredaca fra Seanom Sheridanom

 

Razgovor Glasa Koncila s generalnim vizitatorom franjevaca trećoredaca fra Seanom Sheridanom

Razgovor Glasa Koncila s generalnim vizitatorom franjevaca trećoredaca fra Seanom Sheridanom Autor: ika
Objavljeno: 25. 02. 2021 - 17:29

U Glasu Koncila za nedjelju 28. veljače objavljen je intervju s generalnim vizitatorom franjevaca trećoredaca fra Seanom Sheridanom koji je tijekom siječnja i veljače obilazio redovničku subraću trećoretce koji djeluju u raznim krajevima Hrvatske.

Osim Zagreba, posjetio je Zadar, Krk, Split i Gospić i upoznao veći dio Crkve u Hrvata, pa je razgovor započeo s njegovim dojmovima s kanonskog pohoda. Posebno ga je dojmila činjenica da u Hrvatskoj postoje mnoge crkve koje su stoljećima, pa i tisućljećima stare i u kojima se euharistija slavi neprekidno svakoga dana. U Sjedinjenim Državama, iz kojih inače dolazi i gdje je dugi niz godina uz franjevački poziv predavao i na više američkih katoličkih sveučilišta, crkve su najviše 200 ili 300 godina stare.

Njegovo višegodišnje iskustvo u američkoj akademskoj zajednici bilo je povodom da se u razgovoru nešto kaže i o pitanju jednoumlja i prevlasti intelektualne ljevice na zapadnim sveučilištima.

»U Sjedinjenim Državama postoji više od 250 katoličkih sveučilišta i, dakako, velik broj onih sekularnih, no mogu reći da se sveučilišni sustav u kojem sam djelovao itekako razlikuje od tzv. glavne struje akademske zajednice, koja uglavnom zastupa vrlo liberalne svjetonazore. Slažem se s tvrdnjom da većina akademskih institucija uglavnom naginje ljevici i izražava liberalna stajališta. No i u Sjedinjenim Državama postoji skupina institucija čije su kvalitete prepoznate upravo u njihovu pravovjerju i vjernosti naučavanju Katoličke Crkve«, kazao je među ostalim fra Sean Sheridan, koji je inače doktor kanonskoga prava i obnašao je dužnost rektora Franjevačkoga sveučilišta u Steubenvilleu u Ohiju.

Posebno je upozorio na pritiske sekularnog pokreta koji može pokušati penalizirati crkveni nauk na sveučilištima kao tzv. govor mržnje. Dotaknuo se i problema političara koji se javno deklariraju kao katolici, dok u svakodnevnoj praksi oko nekih delikatnih pitanja, kao što je pobačaj, ne nastupaju kao katolici. Štoviše, nameću se kao tumači katoličkoga nauka, čime zapravo manipuliraju javnošću i glasačima. »Biskupi govore u ime Crkve, biskupi podučavaju ono što Crkva podučava. Trebamo postati svjesni toga i ne dopustiti da nas uvjeri ono što neki političar u medijima želi predstaviti kao pitanje koje je u skladu s naukom Crkve, premda to u stvarnosti nije«, upozorio je fra Sean Sheridan.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 13. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi