Vijesti - Prvi susret biskupa Rogića sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i bogoslovima Šibenske biskupije

 

Prvi susret biskupa Rogića sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i bogoslovima Šibenske biskupije

Prvi susret biskupa Rogića sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i bogoslovima Šibenske biskupije Autor: ika
Objavljeno: 22. 06. 2016 - 22:09

Novoimenovani šibenski biskup Tomislav Rogić susreo se prvi puta sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i bogoslovima Šibenske biskupije u srijedu 22. lipnja u zgradi "Sjemeniša" u Šibeniku. Susret je započeo pozdravom umirovljenog šibenskog biskupa Ante Ivasa u sjemenišnoj kapeli Svetog Martina, gdje je bila i molitva Srednjeg časa. Biskup Ivas istaknuo je kako biskupa Rogića u Šibenskoj biskupiji primaju radosno.

"Pozivamo vas riječima psalma: 'Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama'. Molitvu Srednjeg časa molimo s vama, za vas. Molimo da vam Gospodin bude utvrda i utočište u odgovornoj službi pastira šibenske Crkve. Molimo da i nama bude kao i vama 'Sve i u svemu Krist'. Dobro nam došli", pozdravio je biskup Ivas novog biskupa. 

Meditaciju u sklopu Srednjeg časa održao je profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. fra Domagoj Runje. Istaknuo je kako se čitavo djelovanje biskupa kao učitelja nauka, svećenika svetoga bogoštovlja i službenika upravljanja temelji na tomu da su u Crkvi postavljeni za pastire. "Oni koji su u Crkvi postavljeni za pastire primaju na sebe veliku osobnu odgovornost, ali u vršenju svoje pastirske službe oni nisu sami. Svaki pastir čvrsto je povezan s Onim tko ga je za pastira postavio i sa stadom koje mu je povjereno", istaknuo je dr. Runje koji je kao sažetak sveukupne poruke o pastirstvu dao riječi iz Knjige Otkrivenja "Jaganjac koji je posred prijestolja bit će pastir njihov i vodit će ih na izvore voda života (Otk 7,17)." 

"Po ljudskoj logici vjerojatno nitko ne bi postavio jaganjca na čelo stada. On je neiskusan, ranjiv i zapravo najslabiji u stadu. No Bog postupa drukčije od ljudi. Na potrebu stada za pastirom on odgovara u Isusu Kristu, žrtvovanom Jaganjcu Božjem, Dobrom Pastiru koji život svoj polaže za ovce. Samo raspeti, umrli i uskrsli Krist jest, kako kaže Prva Petrova poslanica, Pastir i čuvar duša naših jer je trpio za nas i ostavio nam primjer da idemo stopama njegovim", zaključio je dr. Runje. 

Nakon molitve i meditacije susret je nastavljen u sjemenišnoj dvorani gdje se prvi puta nazočnima obratio novoimenovani šibenski biskup Rogić. Rekao je kako je zaređen za svećenika Riječke nadbiskupije, potom je po osnutku Gospićko-senjske biskupije prešao u tu biskupiju, a Šibenska biskupija mu je treća u koju sada dolazi kao biskup. Svima je zahvalio na molitvama i čestitkama: "Prvih dana nakon imenovanja istinski me nosila molitva, radost i otvorenost srca koju sam doživio kod biskupa Ante i svih vas s kojima sam tih dana kontaktirao". 

Potom je imenovani biskup Rogić predstavio dosadašnji život i djelovanje. Posebnu je radost iskazao što je mogao biti upravitelj Svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. "To svetište mi je doista priraslo srcu, a mislim da je priraslo i srcu cijelog hrvatskog naroda. Vjerujem da ćemo sad i iz Šibenske biskupije s još većim simpatijama u njega ići i na njega gledati". Mnogi se ovih dana interesiraju o mojim planovima i programima za Šibensku biskupiju, no najprije ćemo se upoznati i spremiti biskupsko ređenje da ono ne bude samo privatno slavlje nego naše istinsko zajedničko slavljenje Boga, rekao je mons. Rogić. 

Istaknuo je kako se u riznici katedrale njegova rodnog grada Senja čuva Šibenska kapa koju je biskup Viktor Burić dobio prigodom proslave 900. obljetnice spomena grada Šibenika. Ovih dana niču brojne poveznice sa Šibenikom koje dobivaju novi smisao dok prije mjesec dana nisu značile ništa. Vidim da Gospodin ima tajanstvene putove. Ja se nadam da ćemo svi zajedno otkrivati što Gospodin po našem zajedničkom djelovanju planira upisati u povijest Crkve i Šibenske biskupije, zaključio je mons. Rogić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi