Vijesti - Proslavljena svetkovina BDM čudotvorne medaljice

 

Proslavljena svetkovina BDM čudotvorne medaljice

Proslavljena svetkovina BDM čudotvorne medaljice Objavljeno: 27. 11. 2014 - 00:38

Hrvatska provincija Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice sa sjedištem u provincijalnoj kući u Osijeku proslavila je 27. studenoga svetkovinu Blažene Djevice Marije čudotvorne medaljice. Pjevanom euharistijskom slavlju u kapelici Doma sv. Josipa (uz dvorac Pejačević) prethodila je trodnevna duhovna priprava uz vodstvo i propovijed kapucina fra Miljenka Vrabeca, župnika župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, koji je na svetkovinu predvodio misno slavlje u koncelebraciji s dr. fra Ivicom Petanjkom, gvardijanom Kapucinskoga samostana sv. Jakova, te vlč. Pavom Vukovcem i vlč. Ivicom Martićem, osječkim župnicima u Retfali i Industrijskoj četvrti.

Uvodeći u svetkovanje, predslavitelj je podsjetio kako se Bezgrešna Djevica Marija 27. studenog 1830. godine u Parizu ukazala Katarini (Catherine) Laboure povjerivši joj izradu medaljice po uzorku na viđenje s njezinim likom oko kojeg je napisano: "Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo!", a viđenje je dopunjavalo veliko slovo "M", nad kojim se nalazio križ, a pod njim dva plamena srca: Presveto srce Isusovo, okrunjeno trnjem i Bezgrešno srce Marijino, probodeno mačem. "Sveta Katarina je učinila vjerodostojnim Marijinu objavu po svom dostojanstvu života, misija je ispunjena i danas se štuje Bezgrešno začeće BDM, a dani znak milosrđa ljubavi - čudotvorna Marijina medaljica doprla je do srca ljudi i mnogi su se obratili. Neka vam ovaj čin jednostavnosti bude uzor posvećenoga života. U nedjelju slavimo početak Godine posvećenoga života u Crkvi, a na nama je poslušati Mariju koja ukazujući na Krista, kao što je rečeno u evanđelju, kaže poslužiteljima: "Poslušajte, što god vam rekne, učinite!" Neka nam uzor bude dostojnost i poniznost Marijina života pa ćemo i mi kršćanski vjernici, svećenici, redovnici, redovnice biti dobro vino ovoga svijeta", poručio je Miljenko Vrabec u propovijedi. Također, rečeno je da se Marija objavljuje sv. Katarini Labouré kao Bezgrešno začeće pokazujući što joj je činiti, a onaj tko bude nosio medaljicu zadobit će različite milosti te je Vrabec naglasio kako se događala obraćenja i događaju se promjene u ljudima u teškim vremenima, a Marijine sestre su postale Marijini apostoli, primjeri služenja sa Kristom uzorom, Marijom uzorom nasljedovanja i Duhom Svetim kao uzorom snage.

U euharistijskoj proslavi BDM čudotvorne medaljice uz vjernike su sudjelovale redovnice Sestre naše Gospe, Milosrdne sestre sv. Vinka Paulskog i Milosrdne sestre sv. Križa koje su smještene na području osječkih župa Uzvišenja sv. Križa, Preslavna Imena Marijina i Sv. Josipa Radnika. Tijekom slavlja pjevanje su predvodile redovnice uz orguljsku pratnju s. Samuele Markanović, a radosno pjevanje uz zvukove afričkog bubnja nastavila je s. Adeline Houffon tijekom druženja uz trpezu. S. Kaja Ljubas, poglavarica Hrvatske provincije DMS čudotvorne medaljice, zahvalila je za dugogodišnju suradnju ocima kapucinima te retfalačkoj župi sa župnikom Vukovcem. Kapucini predvođeni gvardijanom Petanjkom posebno su zahvalili redovnicama DMS čudotvorne medaljice za svakodnevnu pomoć u Kapucinskom samostanu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi