Vijesti - Proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa u Stepinčevu Karmelu

 

Proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa u Stepinčevu Karmelu

Proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa u Stepinčevu Karmelu Objavljeno: 14. 12. 2017 - 20:01

Mons. Zvonmir Sekelj, kanonik Zagrebačke nadbiskupije, predvodio je u četvrtak 14. prosinca svečanu euharistiju u prigodi svetkovine sv. Ivana od Križa. Uz njega su bili koncelebranti: vlč. Damir Ceković, župnik u Gušću, Katečkom i Preloščici, te mladoamisnik vlč. Žejko Nestić, župni vikar u Gornjoj Reki i Jelkovcu. Misno slavlje animirale su sestre karmelićanke pod ravnanjem s. Bonite Kovačić, OCD.

Na početku misnoga slavlja mons. Sekelj obratio se prisutnima i usmjerio im pažnju na bitne radosti u životu koje su u istinskom susretu s Gospodinom. U prigodnoj homiliji je prisutnima približio sv. Ivana od Križa u najdubljem njegovu suživotu s Kristom i pozvao prisutne da uranjaju u svoje dubine kako bi se susreli s Kristom, utjelovljenom Riječi. „Bog po utjelovljenju želi svoju sliku spasiti. On nije vječni osamljenik. On se daje čovjeku i ja bih trebao biti Božja slika. Utjelovljenje se dogodilo po liniji križa i žrtve, a Bog je to učnio za nas jer nas voli. Bog želi da shvatimo da imamo duhovnu dimenziju." Nadalje je propovijednik naglasio da sv. Ivan od Kiža i danas govori Crkvi, jer njegov nauk i duhovnost žive već pet stoljeća, kako reče propovjednik. Naglasio je da u svakoj stvorenoj ljepoti možemo uranjati u Boga jer i Ivan je bio čovjek velikih čežnja i želja. Na kraju homilije propovjednik je pozvao prisutne na dubinski odnos s Kristo kojega susrećemo u svima onima koji ga traže, kako bismo i mi živjeli Kristovim duhom, duhom Evanđelja i razlikovali bitno od nebitnoga.
Popodnevno misno slavlje predslavio je vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj zagrebačkih bogoslova koji su pod vodstvom bogoslova Hrvoja Malkovića uzveličali misno slavlje, te posluživali kod oltara. Na početku slavlja vlč. Cujzek je primjetio da smo u sredini adventa, a sredine su uvijek kritične. Zato je dobro da se na trenutak zaustavimo i nadahnjujemo na primjeru sv. Ivana od Križa koji je želio da budemo posve Božji. „Dobro je da čovjek spoznaje samoga sebe. Tu su naši usponi i padovi. Potrebno je ući u tišinu i razmišljati o sebi, što nije lak posao. Sv. Ivan od Križa, bio je naučitelj, bio je pametan čovjek, obnovitelj Karmelskog Reda zajedno sa sv. Terezijom Avilskom, mistik i pjesnik, a mistik je čovjek koji svom dušom teži biti bliži Bogu", rekao je između ostalog propovjednik. Posebno ga se dojmila misao sv. Ivana od Križa u kojoj je Isusa usporedio sa dubokim bogatim rudnikom koji ima mnogo rukavaca, i što više kopamo uvijek u Isusu nalazimo nove rukavce i nova bogatstva. Zatim nas je vlč. Cujzek upitao kojom kvalitetom živimo svoju vjeru? Što mi vjera znači i što ću donijeti nakon ovog susreta u svoj konkretni život. „Nije lako biti vjeran. Da ustrajemo na tom putu treba nam molitva i srce. U molitvi treba puno strpljivosti, poniznosti, pouzdanja u Boga. Moliti treba čistim srcem. Neka nam sv. Ivan bude putokaz da i nakon ovoga susreta krenemo gdje nas Bog čeka."  

Misnim slavljima prethodila je molitva krunice na nakane Crkve i našeg naroda, te svečana Večernja Časoslova, a nakon euharistije bilo je upriličeno prijateljsko druženje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi