Vijesti - Proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa u Karmelu-Brezovici

 

Proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa u Karmelu-Brezovici

Autor: ika
Objavljeno: 14. 12. 2015 - 09:56

Čvrsto privinuo križ i drugima u tome pomogao

"U Godini smo Božjeg milosrđa koje je živio i širio sv. Ivan od Križa. Kod njega nije bilo vidljivo izvana ništa posebno, ali ljubav prema Bogu i čovjeku bila je vrhunska", rekao je na svetkovinu sv. Ivana od Križa, u ponedjeljak 14. prosinca, na početku misnoga slavlja u karmelu Brezovici predslavitelj o. Danijel Čolo, karmelićanin iz zagrebačkih Remeta. Uz njega su bili suslavitelji: vlč. Slavko Pavlović, vlč. mr. Mijo Matošević, vlč. Damir Ocvirk, vlč. Luka Slijepčević, vlč. Domagoj Matošević i bogoslov br. Danijel Marija, OCD.

Govoreći o realnosti Ivanova života, a živio je kao bijednik, ali srce mu je isijavalo Boga, kao i o njegovoj duhovnoj nauci i spisima koji su u riječ bili čežnja za Bogom, naglasio je i ovo: "Okolnosti u 16. stoljeću u kojemu je živio sv. Ivan od Križa nisu se po njemu puno promijenile, ali je kraj njegova života pokazao da je Ivan živio za vječno, a ne za zemaljsko Kraljevstvo. Ivan je bio bogat Bogom. To je njegova duhovna ostavština njegovom i našem vremenu."

Potom je govorio o važnosti trajnog duhovnog rasta u Bogu, o čežnji za njim do sjedinjenja, kao i o Ivanovoj pedagogiji utjelovljene Ljubavi koja je motivirala sav njegov život, jer: "Ne može se čovjek obratiti ako nije spoznao da je Bog vječna ljubav." Jednako tako spomenuo se Ivanovog bogatog mističnog života u zajedništvu s Bogom, kao i eshatološke i duhovne dimenzije Božjega Kraljevstva, utemeljena na "Blaženstvima." I na kraju, propovjednik je zaželio svim prisutnim štovateljima sv. Ivana od Križa, naučitelja Crkve, da na putu do vječnosti rastu u čežnji za preobrazbom u Boga, te da ostvaruju svoje dubinsko zajedništvo s njim, jer se do pobjede dolazi samo kroz križ i poraze.

Misno slavlje animirale su sestre karmelićanke pjevanjem koralne Mise: "Cum jubilo" uz ivanovske skladbe, pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a vjernici su im se pridružili. Sestre su predmolile sv. Krunicu prije sv. Mise, kao i prije one večernje, a pripremile su se za svetkovinu devetnicom molitava, meditacija i pjesama u čast sv. Ivana od Križa.

Rektor zagrebačkog Bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Košćak, uz asistenciju vlč. Zvonka Vukovića i bogoslova br. Danijela Marije, OCD, predslavio je večernju misu, kojoj je prethodila Večerja Časoslova. Oktet zagrebačkih bogoslova uzveličao je misno slavlje svojim pjevanjem, a sve prisutne pozdravio je na početku domaći župnik Vuković. Uoči misnoga slavlja, bogoslovi su i ove godine svečano unijeli u Karmel betlehemsko svjetlo i obradovali sestre i vjernike spomenom na skoro Isusovo rođenje koje je donijelo svijetu mir, radost i život.

"Sv. Ivan od Križa bio je čovjek koji je uz sebe čvrsto privinuo križ i drugima u tome pomogao da spremno i hrabro nose svoj križ života", bile su uvodne misli Rektora bogoslovije u zapaženoj homiliji. A onda, osvrnuvši se na Ivanov ovozemaljski završetak, ocrtao ga je kao duhovnog obnovitelja, oca i stup Karmelskoga reda. Put obnove kojim je Ivan prošao u sebi i u Redu bio je težak i nadasve zahtjevan. No, on se nije obeshrabrio usprkos svih nevolja i nedaća koje je prošao. Bio je uvjeren da je Gospodin s njim i da ga jača svojom snagom.

Tu se dogodio i providonosni susret sa sv. Terezijom Avilskom, utemeljiteljicom i obnoviteljicom Karmela. Ona je u sv. Ivanu prepoznala velikana vjere i duha kojega joj je Gospodin poslao da obnovi Karmel. "Susret sv. Ivana sa sv. Terezijom utječe na njega i mijenja ga. Terezija uvjerava Ivana da ga takvog Karmel treba, a i ona na svom duhovnom putu. Ona u njemu prepoznaje čovjeka jakoga duha s kojim može obnoviti Karmel", rekao je između ostalog propovjednik. Potom je spomenuo Ivanovu potrebu za mistikom, ali također i Ivanovu raspoloživost za ljude koji su ga trebali. A onda je pozvao prisutne da se nadahnjuju na životu i nauci sv. Ivana od Križa i da se ne boje biti potpuno slobodni od onoga što ih udaljuje od Boga, te da budu otvorena srca za Božje darove koje im Bog daje u svojoj Riječi i Euharistiji.

Riječi zahvale uputio je župnik Vuković, a Oktet je obradovao sestre izuzetno bogatim božićnim koncertom kao svoju čestitku i daljnju preporuku u molitveno-duhovnu pratnju.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi