Vijesti - Proslavljena svetkovina Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice

 

Proslavljena svetkovina Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice

Proslavljena svetkovina Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice Autor: ika
Objavljeno: 27. 11. 2020 - 11:06

Marijine sestre Čudotvorne medaljice proslavile su 27. studenoga u svom samostanu u Osijeku svetkovinu Bezgrešne Djevice Marije od Čudotvorne medaljice, središnju svetkovinu Družbe.

Sestre su se sa zahvalnošću prisjetile ukazanja Bezgrešne novakinji s. Katarini Laboure u kapeli Generalne kuće sestara Kćeri kršćanske ljubavi u Parizu, 27. studenoga 1830. i medaljice koja je znak njihove pripadnosti Bezgrešnoj.

Na misi koju je predslavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić okupile su se sestre koje djeluju u kapucinskom samostanu u Osijeku, kao i u Pejačevićevoj ulici u Osijeku, zatim u Aljmašu, Donjem Miholjcu i Novoj Kapeli. Prije slavlja sestre su sa štovateljima Gospe od Čudotvorne medaljice molile „vječnu“ devetnicu.

Na početku mise, nadbiskup je u ime svih okupljenih Marijinim sestrama čestitao njihov dan i svetkovinu Bezgrešne Djevice Marije Čudotvorne medaljice, koja se kao godišnji blagdan slavi od 1894., uvijek na kraju devetnice, 27. studenoga u 17 sati, te je podsjetio na povijest ukazanja Blažene Djevice Marije sv. Katarini Laboure te povijest osnivanja Marijinih sestra, koje je utemeljila s. Leopoldina Brandis.

Osobna posveta BDM

U homiliji nadbiskup Đuro govorio je o Mariji kao majci koja skrbi za čovjeka, a to čini i preko Čudotvorne medaljice koja se nosi oko vrata. Slavlje svetkovine Bezgrešne Djevice Marije od Čudotvorne medaljice najprikladniji je trenutak za produbljivanje smisla i cilja pobožnosti Gospi od Čudotvorne medaljice i duhovnosti nošenja Čudotvorne medaljice, a to je osobna posveta BDM, naglasio je.

„Posveta BDM sažima u sebi našu želju da joj potpuno pripadamo, moleći od nje mir i radost, kao i milosti koje nam daje. Posveta znači baciti se Mariji u zagrljaj i prepustiti joj se onako kao što je to učinio mali Isus“, rekao je nadbiskup.

„U čemu se sastoji posveta Mariji? To je čin koji određuje način života u krepostima čistoće, jednostavnosti i poniznosti, radosne poslušnosti Božjoj volji te njezine ljubavi i predanosti Bogu. Posvetiti se Mariji znači nju odabrati za svoju Majku, zaštitnicu i zagovornicu, staviti se njoj u službu, i Onome kome je ona pripadala i za koga je ona živjela, a to je Isus Krist. Medaljica nas uči o Marijinoj povezanosti s Isusom što simbolizira poleđina medaljice na kojoj se nalaze dva srca. Jedno je probodeno mačem boli, a drugo ovijeno trnovom krunom. To znači usredotočiti se na Isusa i služiti mu otkrivajući plan koji ima s nama, očitujući mu tako svoju ljubav, zahvalnost i poslušnost njegovoj riječi“, dodao je.

Sredstva za nadvladvanje napasti

Medaljica je i Marijina knjiga u kojoj nam daje snažnu pouku o napasti i kušnji u našem kršćanskom životu, pojasnio je đakovačko-osječki nadbiskup te rekao da „kada promatramo medaljicu, ona nam pokazuje Mariju kao pobjednicu nad napastima i nad zlom, nad zmijom, koja je simbol i izvor naših grijeha, naše pobune i našega ‚ne‘ Bogu.“

Nadbiskup je nadalje rekao da je Gospa, i njezina Čudotvorna medaljica koju nosimo oko vrata, uvijek uz nas te nam predlaže sredstva za nadvladavanje napasti, a ta su: izbjegavanje bližih prigoda za grijeh; meditiranje Isusove i Marijine boli u trenutku dok Isus visi na križu; ljubav i pobožnost prema euharistiji i euharistijska duhovnost koja potiče na čestu pričest i redovito pristupanje sakramentu pomirenja; slijediti vodstvo i upute ispovjednika kako je Marija savjetovala i s. Katarini te ponavljati često, posebno u trenucima najjače kušnje, posvetu BDM.

„Drage Marijine sestre Čudotvorne medaljice, posvetile ste se Mariji i po nošenju Čudotvorne medaljice i po svetim redovničkim zavjetima. Draga braćo i sestre, i svi mi pozvani smo poput Bezgrešno začete Djevice uprti oči u nebo, ne zaboravljajući pritom zemlju, gdje smo pozvani vrednote neba ostvarivati ovdje na zemlji i pružati svjedočanstvo kršćanskog života, ostvarivati velikodušno predanje Bogu po uzoru na Mariju, koja nas ohrabruje, podržava u našim naporima i nagrađuje za naše pobjede, tako što nas još više sjedinjuje sa svojim Sinom Isusom Kristom. Neka nas u tome pomogne njezin zagovor i Kristova milost koju Bezgrešna Djevica moli za nas“, poručio je mons. Hranić zaključujući homiliju.

Na kraju mise, provincijalna poglavarica s. Kaja Ljubas zahvalila je najprije Gospodinu, što se unatoč sadašnjem bremenitom, zbunjujućem i nepredvidivom vremenu uspjela održati trodnevnica i proslava Gospe od Čudotvorne medaljice, a zatim nadbiskupu, svim nazočnim svećenicima te  o. Ivanu Iki Manduriću, koji je predvodio trodnevnicu uoči svetkovine, kao i fra Dragutinu Brezovcu koji je predslavio jutarnju misu svetkovine te izložio Presveti Oltarski Sakrament na cjelodnevno klanjanje.

Uz nadbiskupa, koncelebrirali su dekan Osječkoga istočnog dekanata Ivan Jurić, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, gvardijan kapucinskog samostana fra Anto Pervan, domaći župnik Tomislav Benaković i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi