Vijesti - Proslavljena svetkovina Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice

 

Proslavljena svetkovina Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice

Proslavljena svetkovina Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice Autor: ika
Objavljeno: 27. 11. 2020 - 11:06

Marijine sestre Čudotvorne medaljice proslavile su 27. studenoga u svom samostanu u Osijeku svetkovinu Bezgrešne Djevice Marije od Čudotvorne medaljice, središnju svetkovinu Družbe.

Sestre su se sa zahvalnošću prisjetile ukazanja Bezgrešne novakinji s. Katarini Laboure u kapeli Generalne kuće sestara Kćeri kršćanske ljubavi u Parizu, 27. studenoga 1830. i medaljice koja je znak njihove pripadnosti Bezgrešnoj.

Na misi koju je predslavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić okupile su se sestre koje djeluju u kapucinskom samostanu u Osijeku, kao i u Pejačevićevoj ulici u Osijeku, zatim u Aljmašu, Donjem Miholjcu i Novoj Kapeli. Prije slavlja sestre su sa štovateljima Gospe od Čudotvorne medaljice molile „vječnu“ devetnicu.

Na početku mise, nadbiskup je u ime svih okupljenih Marijinim sestrama čestitao njihov dan i svetkovinu Bezgrešne Djevice Marije Čudotvorne medaljice, koja se kao godišnji blagdan slavi od 1894., uvijek na kraju devetnice, 27. studenoga u 17 sati, te je podsjetio na povijest ukazanja Blažene Djevice Marije sv. Katarini Laboure te povijest osnivanja Marijinih sestra, koje je utemeljila s. Leopoldina Brandis.

Osobna posveta BDM

U homiliji nadbiskup Đuro govorio je o Mariji kao majci koja skrbi za čovjeka, a to čini i preko Čudotvorne medaljice koja se nosi oko vrata. Slavlje svetkovine Bezgrešne Djevice Marije od Čudotvorne medaljice najprikladniji je trenutak za produbljivanje smisla i cilja pobožnosti Gospi od Čudotvorne medaljice i duhovnosti nošenja Čudotvorne medaljice, a to je osobna posveta BDM, naglasio je.

„Posveta BDM sažima u sebi našu želju da joj potpuno pripadamo, moleći od nje mir i radost, kao i milosti koje nam daje. Posveta znači baciti se Mariji u zagrljaj i prepustiti joj se onako kao što je to učinio mali Isus“, rekao je nadbiskup.

„U čemu se sastoji posveta Mariji? To je čin koji određuje način života u krepostima čistoće, jednostavnosti i poniznosti, radosne poslušnosti Božjoj volji te njezine ljubavi i predanosti Bogu. Posvetiti se Mariji znači nju odabrati za svoju Majku, zaštitnicu i zagovornicu, staviti se njoj u službu, i Onome kome je ona pripadala i za koga je ona živjela, a to je Isus Krist. Medaljica nas uči o Marijinoj povezanosti s Isusom što simbolizira poleđina medaljice na kojoj se nalaze dva srca. Jedno je probodeno mačem boli, a drugo ovijeno trnovom krunom. To znači usredotočiti se na Isusa i služiti mu otkrivajući plan koji ima s nama, očitujući mu tako svoju ljubav, zahvalnost i poslušnost njegovoj riječi“, dodao je.

Sredstva za nadvladvanje napasti

Medaljica je i Marijina knjiga u kojoj nam daje snažnu pouku o napasti i kušnji u našem kršćanskom životu, pojasnio je đakovačko-osječki nadbiskup te rekao da „kada promatramo medaljicu, ona nam pokazuje Mariju kao pobjednicu nad napastima i nad zlom, nad zmijom, koja je simbol i izvor naših grijeha, naše pobune i našega ‚ne‘ Bogu.“

Nadbiskup je nadalje rekao da je Gospa, i njezina Čudotvorna medaljica koju nosimo oko vrata, uvijek uz nas te nam predlaže sredstva za nadvladavanje napasti, a ta su: izbjegavanje bližih prigoda za grijeh; meditiranje Isusove i Marijine boli u trenutku dok Isus visi na križu; ljubav i pobožnost prema euharistiji i euharistijska duhovnost koja potiče na čestu pričest i redovito pristupanje sakramentu pomirenja; slijediti vodstvo i upute ispovjednika kako je Marija savjetovala i s. Katarini te ponavljati često, posebno u trenucima najjače kušnje, posvetu BDM.

„Drage Marijine sestre Čudotvorne medaljice, posvetile ste se Mariji i po nošenju Čudotvorne medaljice i po svetim redovničkim zavjetima. Draga braćo i sestre, i svi mi pozvani smo poput Bezgrešno začete Djevice uprti oči u nebo, ne zaboravljajući pritom zemlju, gdje smo pozvani vrednote neba ostvarivati ovdje na zemlji i pružati svjedočanstvo kršćanskog života, ostvarivati velikodušno predanje Bogu po uzoru na Mariju, koja nas ohrabruje, podržava u našim naporima i nagrađuje za naše pobjede, tako što nas još više sjedinjuje sa svojim Sinom Isusom Kristom. Neka nas u tome pomogne njezin zagovor i Kristova milost koju Bezgrešna Djevica moli za nas“, poručio je mons. Hranić zaključujući homiliju.

Na kraju mise, provincijalna poglavarica s. Kaja Ljubas zahvalila je najprije Gospodinu, što se unatoč sadašnjem bremenitom, zbunjujućem i nepredvidivom vremenu uspjela održati trodnevnica i proslava Gospe od Čudotvorne medaljice, a zatim nadbiskupu, svim nazočnim svećenicima te  o. Ivanu Iki Manduriću, koji je predvodio trodnevnicu uoči svetkovine, kao i fra Dragutinu Brezovcu koji je predslavio jutarnju misu svetkovine te izložio Presveti Oltarski Sakrament na cjelodnevno klanjanje.

Uz nadbiskupa, koncelebrirali su dekan Osječkoga istočnog dekanata Ivan Jurić, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, gvardijan kapucinskog samostana fra Anto Pervan, domaći župnik Tomislav Benaković i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ i prof. Ivan Milotić

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Slavoljuba Bulvana 4, Zagreb)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2023.)
Vijesti 2 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi