Vijesti - Proslavljena obljetnica prisutnosti sestara Družbe Kćeri Milosrđa u Ivanić-Gradu

 

Proslavljena obljetnica prisutnosti sestara Družbe Kćeri Milosrđa u Ivanić-Gradu

Proslavljena obljetnica prisutnosti sestara Družbe Kćeri Milosrđa u Ivanić-Gradu Autor: ika
Objavljeno: 01. 09. 2018 - 09:53

Osamdeseta obljetnica prisutnosti sestara Družbe Kćeri Milosrđa u Ivanić-Gradu svečano je proslavljena u subotu, 1. rujna. Tom prigodom, misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Petra predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s mons. Josipom Ćorićem, župnikom iz Posavskih Brega vlč. Mladenom Hokmanom i župnikom vlč. Brankom Koretićem koji je na početku, pozdravivši sve okupljene, progovorio o dubokom tragu koji je 55 sestara koje su ovdje tijekom godina boravile, ostavio na ovu župu i grad.

Slavlju su nazočile i brojne sestre ove Družbe predvođene zamjenicom vrhovne predstojnice Družbe s. Vianejom Kusturom i provincijskom predstojnicom s. Emilom Barbarić, brojni župljani i predstavnici gradskih vlasti.  

U homiliji biskup je podsjetio na početke njihova djelovanja u Ivanić-Gradu istaknuvši kako su to bile teške godine, u pripremi pred bremenite i zle događaje Drugog svjetskog rata. „Nadbiskup zagrebački, pod kojega je spadala ova župa, bio je dr. Alojzije Stepinac, naš blaženik koji je imao veliko srce i osjećaj da na važna mjesta u Nadbiskupiji treba postaviti dobre svećenike i po mogućnosti časne sestre. Sestre Kćeri milosrđa bile su mlada družba i imale su sve više zvanja, jedna autohtona hrvatska redovnička zajednica koja se nadahnjivala na karizmi svoje utemeljiteljice blažene s. Marije od Propetog Isusa Petković (+1966.), žene velike vjere i velikih vizija. Ona je premda slaba zdravlja i krhka po tijelu imala silnu volju i veliku snagu duha te je mogla pokretati ljude, a osobito je bila osjetljiva na siromaštvo te je svim potrebitima sa svojim sestrama željela pohitati ususret i pomagati", rekao je biskup podsjetivši ukratko i na povijest Družbe Kćeri milosrđa TSR Sv. Franje. 

Biskup je istaknuo i kako je u Ivanić-Gradu postojala potreba za školstvom, za učenjem djevojaka kućnim zanimanjima i za pomoći u katehizaciji te su tu sestre puno dobra činile i još čine. „Kroz tih 80 godina proživjele su s vjernicima ovoga Grada i Drugi svjetski rat i teško vrijeme komunističkog režima koji je progonio Crkvu, a onda opet jedan rat – Domovinski rat, primanje velikog mnoštva izbjeglica i brige za njih. I sada poslije tih događaja, dragocjena je prisutnost sestara u ovoj župi i gradu, one katehiziraju, one se brinu za župnika – i starog i novog, one se posvećuju molitvi, brizi za vjernike i njihovim duhovnim potrebama, one se brinu za župnu crkvu… Zato je ovo i prigoda kada trebamo i njima zahvaliti. Zahvala je uvijek znak s jedne strane ovisnosti, a s druge strane povezanosti. Kad nekom kažemo 'Hvala!', tada priznajemo da smo o njemu ovisni, o njegovoj pomoći, o njegovoj dobroti, ljubavi… također, i kad nije njegovo dobročinstvo bilo dragovoljno niti besplatno, kada kažemo 'Hvala!', ta nas riječ povezuje s onim koji je djelo, koje nama treba, učinio. I ta je povezanost duhovna… Poput Marije, koju zovemo Majkom milosrđa, osjećamo da smo pozvani svi jedni drugima služiti, njegovati tu povezanost koja rađa zahvalnošću", poručio je biskup. 

Govoreći o Evanđelju koje opisuje Mariju, a koja je zajedno s Isusom i apostolima, bila pozvana na svadbu u Kani Galilejskoj, biskup je rekao kako je ona imala oči i srce da vidi i da pomogne. „Prva je zapazila nevolju mladenaca i zamolila je svoga Sina da im priskoči u pomoć. Premda on reagira kao da odbija, ona je uporna jer vjeruje u njegovu moć i Isus doista na njezin poticaj čini prvo čudo. Ona je dakle žena koja se zna smilovati, koja pomaže onima koji su u potrebi. U tome je i naš poziv: biti milosrdan, tj. biti upućen na drugoga, željeti drugome služiti ili bolje reći: poslužiti. Bl. Marija od Propetoga Petković, utemeljiteljica družbe Kćeri milosrđa bila je puna milosrdnosti, osjećajnog srca koje je bilo željno drugima koji su u potrebi služiti, pružati im Božje milosrđe i ljubav. Ona je osnovala Družbu koju je nazvala: Kćeri milosrđa Trećeg reda Sv. Franje. Zašto svetog Franje? Jer je u tom svecu vidjela primjer koji ju je privlačio, da se posve razvlasti od bilo kojeg zemaljskog imanja, da se sva posveti svojim bližnjima i njihovim potrebama, te im pruža Božje milosrđe. Tako i naše sestre Kćeri milosrđa ovdje u Ivanić-Gradu. I one su služile i služe. I to je njihovo poslanje, njihova karizma na kojoj zahvaljujemo Bogu ali i njima, svim sestrama koje su u ovih 80 godina boravile, živjele i radile u Ivanić-Gradu", rekao je biskup te zaključio molitvom sv. Franje Asiškog. 

Na kraju slavlja svima okupljenima u ime sestara koje djeluju i djelovale su u ovoj župi zahvalila je s. Emila Barbarić zahvalivši im što cijene i podržavaju njihov rad te ga smatraju blagoslovom za ovu župu i biskupiju.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Započeo Generalni kapitul...
Slijedeći članak:
Redovnički dan u Dubrovniku
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi