Vijesti - Proslavljena obljetnica prisutnosti sestara Družbe Kćeri Milosrđa u Ivanić-Gradu

 

Proslavljena obljetnica prisutnosti sestara Družbe Kćeri Milosrđa u Ivanić-Gradu

Proslavljena obljetnica prisutnosti sestara Družbe Kćeri Milosrđa u Ivanić-Gradu Autor: ika
Objavljeno: 01. 09. 2018 - 09:53

Osamdeseta obljetnica prisutnosti sestara Družbe Kćeri Milosrđa u Ivanić-Gradu svečano je proslavljena u subotu, 1. rujna. Tom prigodom, misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Petra predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s mons. Josipom Ćorićem, župnikom iz Posavskih Brega vlč. Mladenom Hokmanom i župnikom vlč. Brankom Koretićem koji je na početku, pozdravivši sve okupljene, progovorio o dubokom tragu koji je 55 sestara koje su ovdje tijekom godina boravile, ostavio na ovu župu i grad.

Slavlju su nazočile i brojne sestre ove Družbe predvođene zamjenicom vrhovne predstojnice Družbe s. Vianejom Kusturom i provincijskom predstojnicom s. Emilom Barbarić, brojni župljani i predstavnici gradskih vlasti.  

U homiliji biskup je podsjetio na početke njihova djelovanja u Ivanić-Gradu istaknuvši kako su to bile teške godine, u pripremi pred bremenite i zle događaje Drugog svjetskog rata. „Nadbiskup zagrebački, pod kojega je spadala ova župa, bio je dr. Alojzije Stepinac, naš blaženik koji je imao veliko srce i osjećaj da na važna mjesta u Nadbiskupiji treba postaviti dobre svećenike i po mogućnosti časne sestre. Sestre Kćeri milosrđa bile su mlada družba i imale su sve više zvanja, jedna autohtona hrvatska redovnička zajednica koja se nadahnjivala na karizmi svoje utemeljiteljice blažene s. Marije od Propetog Isusa Petković (+1966.), žene velike vjere i velikih vizija. Ona je premda slaba zdravlja i krhka po tijelu imala silnu volju i veliku snagu duha te je mogla pokretati ljude, a osobito je bila osjetljiva na siromaštvo te je svim potrebitima sa svojim sestrama željela pohitati ususret i pomagati", rekao je biskup podsjetivši ukratko i na povijest Družbe Kćeri milosrđa TSR Sv. Franje. 

Biskup je istaknuo i kako je u Ivanić-Gradu postojala potreba za školstvom, za učenjem djevojaka kućnim zanimanjima i za pomoći u katehizaciji te su tu sestre puno dobra činile i još čine. „Kroz tih 80 godina proživjele su s vjernicima ovoga Grada i Drugi svjetski rat i teško vrijeme komunističkog režima koji je progonio Crkvu, a onda opet jedan rat – Domovinski rat, primanje velikog mnoštva izbjeglica i brige za njih. I sada poslije tih događaja, dragocjena je prisutnost sestara u ovoj župi i gradu, one katehiziraju, one se brinu za župnika – i starog i novog, one se posvećuju molitvi, brizi za vjernike i njihovim duhovnim potrebama, one se brinu za župnu crkvu… Zato je ovo i prigoda kada trebamo i njima zahvaliti. Zahvala je uvijek znak s jedne strane ovisnosti, a s druge strane povezanosti. Kad nekom kažemo 'Hvala!', tada priznajemo da smo o njemu ovisni, o njegovoj pomoći, o njegovoj dobroti, ljubavi… također, i kad nije njegovo dobročinstvo bilo dragovoljno niti besplatno, kada kažemo 'Hvala!', ta nas riječ povezuje s onim koji je djelo, koje nama treba, učinio. I ta je povezanost duhovna… Poput Marije, koju zovemo Majkom milosrđa, osjećamo da smo pozvani svi jedni drugima služiti, njegovati tu povezanost koja rađa zahvalnošću", poručio je biskup. 

Govoreći o Evanđelju koje opisuje Mariju, a koja je zajedno s Isusom i apostolima, bila pozvana na svadbu u Kani Galilejskoj, biskup je rekao kako je ona imala oči i srce da vidi i da pomogne. „Prva je zapazila nevolju mladenaca i zamolila je svoga Sina da im priskoči u pomoć. Premda on reagira kao da odbija, ona je uporna jer vjeruje u njegovu moć i Isus doista na njezin poticaj čini prvo čudo. Ona je dakle žena koja se zna smilovati, koja pomaže onima koji su u potrebi. U tome je i naš poziv: biti milosrdan, tj. biti upućen na drugoga, željeti drugome služiti ili bolje reći: poslužiti. Bl. Marija od Propetoga Petković, utemeljiteljica družbe Kćeri milosrđa bila je puna milosrdnosti, osjećajnog srca koje je bilo željno drugima koji su u potrebi služiti, pružati im Božje milosrđe i ljubav. Ona je osnovala Družbu koju je nazvala: Kćeri milosrđa Trećeg reda Sv. Franje. Zašto svetog Franje? Jer je u tom svecu vidjela primjer koji ju je privlačio, da se posve razvlasti od bilo kojeg zemaljskog imanja, da se sva posveti svojim bližnjima i njihovim potrebama, te im pruža Božje milosrđe. Tako i naše sestre Kćeri milosrđa ovdje u Ivanić-Gradu. I one su služile i služe. I to je njihovo poslanje, njihova karizma na kojoj zahvaljujemo Bogu ali i njima, svim sestrama koje su u ovih 80 godina boravile, živjele i radile u Ivanić-Gradu", rekao je biskup te zaključio molitvom sv. Franje Asiškog. 

Na kraju slavlja svima okupljenima u ime sestara koje djeluju i djelovale su u ovoj župi zahvalila je s. Emila Barbarić zahvalivši im što cijene i podržavaju njihov rad te ga smatraju blagoslovom za ovu župu i biskupiju.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Započeo Generalni kapitul...
Slijedeći članak:
Redovnički dan u Dubrovniku
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi