Vijesti - Proslavljena obljetnica preminuća majke Klare Žižić

 

Proslavljena obljetnica preminuća majke Klare Žižić

Proslavljena obljetnica preminuća majke Klare Žižić Autor: ika
Objavljeno: 21. 09. 2022 - 21:13

Obljetnica preminuća utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, službenice Božje majke Klare Žižić proslavljena je u srijedu 21. rujna u Šibeniku.

Tog dana u samostanskoj kapeli u kući matici bilo je održano cjelodnevno euharistijsko klanjanje. U večernjim satima u samostanu Sv. Lovre u mjestu gdje je pokopana službenica Božja, misno slavlje uz suslavlje više svećenika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Suslavio je i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

„Danas promatramo život majke Klare kao jedno uspjelo svjedočenje evanđelja koje još i danas ima snagu privlačiti – ne k sebi nego Kristu. Majka Klara pošla bi u zaborav, kao toliki drugi, da svojim životom, svojim djelom, svojom molitvom i svjedočanstvom vjere nije ostavila dublji trag. Trag koji se nije ugasio s njezinom smrću. Gori, tinja, pa se rasplamsa i danas, nakon više od tri stoljeća. Kako ta svijeća majke Klare gori danas? Zašto još uvijek privlači, svijetli, grije?“, zapitao je biskup Rogić.

U svoje vrijeme, majka Klara bila je evangelizator, to jest navjestitelj Radosne vijesti ljudima do kojih, u doba Osmanlijskog carstva, svećenici franjevci nisu mogli doći. Gospodin se poslužio sestrama da one narodu Božju riječ naviještaju, uče moliti i vjeru svjedočiti, a sve je bilo protiv njih. Preseljenjem u Šibenik nastavljaju evangelizirati, sestre postaju karitativni djelatnici svoga vremena brinući za najpotrebnije: bolesne i siromašne, njeguju one koji su prepušteni sami sebi, odgajaju mlade djevojke u duhu Evanđelja, rekao je biskup Rogić.

Naglasio je da i danas njezine duhovne kćeri nastavljaju tu karizmu, djelujući na više načina: u župama, u domovima, u dječjim vrtićima, katehiziraju u školi i župama. Nastavlja se djelo služenja i naviještanja. Zato svijeća majke Klare gori i danas. Najbolje se vidi koliko sestre trebaju, kad ih se izgubi. Tek onda bukne u prvi plan što su sve u nekom mjestu značile kad se od tamo povuku jer ih nema dovoljno za sva mjesta koja su nekada pokrivale, službe koje su obavljale. Svjedočanstvo svetosti majke Klare je upravo u njezinu spomenu koji živi.

„Ustrajmo u molitvi da taj žar majke Klare živi u njezinim sestrama i da uvijek iznova privuče mnoge mlade duše koje će se odazvati Kristovu pozivu da ga slijede i stave svoje živote Isusu na raspolaganje. Neka im taj odgovor Isusu i hod za Njim olakša, pomogne i ohrabri, život i svjedočanstvo naših sestara Šibenskih franjevki od Bezgrješne. Neka nas ovogodišnji spomen majke Klare učvrsti u predanju Božjim naumima, učvrsti u vjeri – bolje reći u tom hodu vjere i uvijek iznova izazove da ono što činimo, naše svakodnevne zadaće, kakve god bile, da ih uvijek više činimo iz ljubavi prema Kristu našem jedinom Spasitelju“, poručio je u homiliji biskup Rogić.

Na kraju misnog slavlja prigodno se obratila vrhovna poglavarica sestra franjevki od Bezgrješne s. Terezija Zemljić. Istaknula je, kroz svjedočanstva, djelotvornost molitve majci Klari i na milosti zadobivene iz te molitve. Misno slavlje završilo je molitvom na grobu majke Klare Žižić za njeno proglašenje blaženom.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
170. obljetnica rođenja...
Slijedeći članak:
Zagreb: Posjet bosanskih,...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi