Vijesti - Proslavljena dva velika jubileja kod franjevaca na Svetom Duhu

 

Proslavljena dva velika jubileja kod franjevaca na Svetom Duhu

Proslavljena dva velika jubileja kod franjevaca na Svetom Duhu Autor: ika
Objavljeno: 05. 06. 2022 - 18:39

Svetu misu je predvodio izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško

Svečano misno slavlje povodom stote obljetnice osnutka samostana franjevaca konventualaca i 90. obljetnice osnutka Župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, u župnoj crkvi 5. lipnja.

Suslavili su provincijal franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić i franjevci iz svetoduškog samostana, ali i predstavnici gotovo svih samostana u provinciji.

Gvardijan fra Tomislav Glavnik podsjetio je na riječi nadbiskupa Bauera s blagoslova svetoduškog samostana 4. listopada 1922.: “‘Svrha je dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh da tu šire svjetlo vjere, da puk upute u vršenju kršćanskih dužnosti i vode ga konačnom spasenju. Preporučam svima da se okupe oko ovih poslanika Božjih, da ih slušaju i pomažu jer će samo tako, u prijateljskim odnosima, cvasti kršćanski život.’ Doista, život Crkve, zajednice vjernika, vođen Duhom Svetim, omogućio je utemeljenje župe sv. Antuna prije 90 godina. Od tada do danas zajednički gradimo živu Crkvu, propovijedajući Krista raspetoga i uskrsloga, Božju mudrost i Božju snagu.”

Na kraju svoga obraćanja fra Tomislav je biskupu Šašku predao važan dokument: “Ponosni i ispunjeni zahvalnošću, u ime našeg samostana, župe sv. Antuna i okupljenog naroda predajemo vam dokumentaciju, za koju su svi hrvatski biskupi dali prethodnu suglasnost, te Vas molim da je uručite kardinalu Josipu Bozaniću, da je proslijedi Svetoj Stolici s molbom da ova župna crkva bude proglašen papinskom malom bazilikom, basilica minor. Tako će ova crkva svojim časnim naslovom postati znakom koji će govoriti: ‘Neka bude jedno tijelo, jedan Duh, jedan Gospodin, jedna vjera, jedan krst, jedan Bog i Otac sviju, nad svima, po svima i u svima. Tako neka bude, amen.”

Biskup Šaško je u homiliji protumačio otajstvo Pedesetnice, ističući da je tek prihvaćena ljubav ključ čitanja tog događaja, ali i čitavog otajstva Crkve, ljudskoga života i života svijeta. Potom je govorio o sto godina nazočnosti franjevaca konventualaca na Svetom Duhu: “Ovdje je naviještano Evanđelje, slavljeni sakramenti i očitovana ljubav prema bližnjima. Živeći evanđeoske savjete po primjeru sv. Franje, franjevci konventualci svojim svjedočanstvom, zajedništvom i predanošću stotinu godina ovdje očituju prisutnost Duha, bez koje bi Zagreb bio duhovno siromašniji. Ta se prisutnost osjeća u životu na raznim područjima naše Nadbiskupije, počevši od župe i svih vidika pastorala, zatim u teologiji, kulturi, umjetnosti, medijima, te u brižnosti za vrednote u hrvatskoj domovini.”

Nakon popričesne molitve biskup Šaško blagoslovio je novu fresku “Pedesetnica”, rad akademskog slikara Tihomira Lončara. Freska je postavljena na ogradi kora, ispod novih orgulja.

Franjevci konventualci u Zagreb su došli 1921. godine nakon progonstva iz Cresa, a samostan koji su podigli uz crkvicu Svetoga Duha 4. listopada 1922. godine blagoslovio je tadašnji zagrebački nadbiskup Antun Bauer. Izgradnja crkve Sv. Antuna započela je 1931. godine, u vrijeme obilježavanja 700. obljetnice Svečeve smrti. Istoimena župa osnovana je 1. siječnja 1932. godine, a prvu misu u novoj crkvi predslavio je zagrebački nadbiskup koadjutor, danas bl. Alojzije Stepinac.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi