Vijesti - Proslavljena 30. obljetnica smrti sluge Božjega fra Alekse Benigara

 

Proslavljena 30. obljetnica smrti sluge Božjega fra Alekse Benigara

Proslavljena 30. obljetnica smrti sluge Božjega fra Alekse Benigara Autor: ika
Objavljeno: 07. 11. 2018 - 18:35

U srijedu 7. studenoga u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu svečano je obilježena 30. obljetnica smrti hrvatskoga misionara u Kini sluge Božjega fra Alekse Benigara. Misno slavlje predslavio je fra Gordan Propadalo iz Varaždina a koncelebrirala su desetorica svećenika među kojima i provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, vicepostulator kauze Alekse Benigara fra Ratko Radišić, te vicepostulatori kauza o. Gerarda Tome Stantića i fra Ante Antića.

U propovijedi fra Gordan Propadalo rekao je da je dva puta susreo slugu Božjega fra Aleksu Benigara, jednom 1956. u Rimu i 1966. u Zagrebu, i da mu je ostao u sjećanju kao vrlo plemenit čovjek. Između ostaloga rekao je da se mi pitamo što je to svetost i kako se postaje svetim. Pojasnio je da se svetim postaje, da svaki onaj vjernik koji živi po Božjim zakonima jest svet čovjek, ali da ima razlike između svetih na zemlji i svetih na nebu. Oni u nebu gledaju Boga licem u lice a kod nas kroz otajstvo svete vjere ili u ogledalu, ali to je sigurnost. One duše koje su u raju one ne mogu biti nego svete jer su u suživotu s Bogom. Crkva proglašava svetima one ljude koji su se odlikovali svetošću već za svoga života i koje prati fama sanctitatis – glas svetosti. Rekao je da je fra Aleksa radio na Kongregaciji za obrede i Kongregaciji za proglašenje svetima kao tajni teolog-cenzor. Izdvojio je dvije njegove knjige: kapitalno djelo od 1300 stranica „Duhovno bogoslovlje” koje je fra Aleksa napisao u Kini, a tiskao u Sapporu (Japan) 1959. godine na latinskom, tada službenim jeziku crkve, i posvetio ga nadbiskupu Stepincu i drugo djelo „Alojzije Stepinac-hrvatski kardinal” tiskano u Rimu 1974. godine, koje je temeljeno na izvornim dokumentima i koje je osnova svih kasnijih knjiga o Alojziju Stepincu. Citirao je kardinala Ferdinanda Antonellija koji je o fra Aleksi Benigaru napisao: “Bio mi je duhovni otac, obdaren skromnošću, neizmjernom velikodušnošću i velikom mudrošću. Kad sam 1973. godine postao kardinal, o. Aleksa je često dolazio k meni i, nakon sakramentalnog susreta, drago mi je bilo zadržati se s njime. Njegovu izuzetnom liku pravoga franjevca, tako bogatu profinjenom i vedrom ljudskošću, pravom ljudskom i redovničkom dobrotom, sve sam se više divio. U ocu Benigaru sam cijenio duboku i najsvestraniju učenost i duhovno iskustvo, ali iznad svega divio sam se onoj trajnoj unutarnjoj sabranosti što je proizlazila i zračila iz njegove osobe, uvijek sjedinjene s Bogom po živoj vjeri koju je živio radosno i koja ga nije učinila manje pristupačnim – u njegovoj sobi, u ispovjedaonici, u običnim susretima na ulici ili u hodnicima Svetoga Antuna.“

Na kraju je fra Gordan pozvao okupljene vjernike da i oni podrže ovo djelo oko beatifikacije fra Alekse Benigara i da mu se mole u zagovor istaknuvši tri činjenice: da ga je Gospodin uzeo baš na dan Svih svetih, da je izdahnuo prostrt na zemlju kao njihov otac sv. Franjo Asiški i da se toga jutra potpisao s. Magdaleni Mrzljak pokojni Aleksa Benigar. Po završetku mise gvardijan fra Zdravko Lazić zahvalio je svima na dolasku i pozvao sve da nakon blagoslova pođu pred fra Aleksin grob i zajedno izmole molitvu za njegovo proglašenje svetim. Vjernici su na izlazu iz crkve dobivali najnoviji bilten vicepostulature Sluga Božji fra Aleksa Benigar.

Ujutro istoga dana u prigodnoj emisiji na Radio Mariji koju vodi Petar Bilobrk gostovala je Matija Maša Vekić koja je govorila o životu i djelu Zagrepčanina sluge Božjega fra Alekse Benigara i svojoj najnovijoj knjizi „Put svetosti fra Alekse Benigara”.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi