Vijesti - Proslavljena 120. godišnjica od utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova

 

Proslavljena 120. godišnjica od utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova

Proslavljena 120. godišnjica od utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova Objavljeno: 06. 07. 2019 - 23:18

U subotu 6. srpnja u Rijeci je proslavljena 120. godišnjica od utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u suslavlju s krčkim biskupom mons. dr. Ivicom Petanjkom, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, provincijalom Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jurom Šarčevićem i mnogobrojnim svećenicima Riječke metropolije.

Uz mnogobrojne vjernike, predstavnike drugih redovničkih zajednica, pastora Baptističke crkve u Rijeci Giorgia Grlja, predstavnike gradske i županijske vlasti, na misi je sudjelovala nećakinja Riječke Majke Tatiana Cosulich Mazzaroli sa svojom obitelji.

U propovijedi riječki nadbiskup je sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova poručio da 120 godina Družbe potiče na promišljanje o povijesti kako bi se što ispravnije mogla vrednovati sadašnjost i budućnost. Proslava jubileja je prilika za prisjećanje o svim padovima i usponima, kao i poticaj za ojačavanje redovničke samosvijesti kako bi se oslobođene svake malodušnosti, s novim poletom moglo početi živjeti i svjedočiti karizmu na način na koji je to činila utemeljiteljica Družbe, službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić. Sestre je pozvao da budu inspiracija mnogim mladim djevojkama koje Gospodin i danas poziva. “Takvo vraćanje u prošlost nužno uključuje ne samo upoznavanje i bavljenje s onim lijepim i pozitivnim, nego i pokajničko suočenje sa svime što nije dobro. U skladu s tim, autentično slavljenje jubileja pretpostavlja pokajanje i obraćenje koje prati odluka da ćete ubuduće živjeti stare vrline, a izbjegavati kako stare tako i nove pogreške.”

U nastavku je dodao da proslava 120. obljetnice Družbe poziva na zahvalnost Bogu, izvoru svakog poziva i dobra, službenici Božjoj Majci Mariji Krucifiksi Kozulić koja se odazvala pozivu i utemeljila Družbu, kao i sestrama koje su je nasljedovale u odgoju djece, posebno siromašne i napuštene, kao i njezi bolesnih i umirućih, te pomaganju siromašnih i potrebitih ne očekujući od ljudi priznanja i nagrade. Dopustimo da pred našim očima izrone i tolike male i skrivene sestre Družbe koje su nekoć živjele kao svetice među nama služeći tiho i samozatajno u župama, staračkim domovima, dječjim vrtićima, bolnicama, hospicijima, župnim i biskupijskih kućama, školama, sjemeništima i bogoslovijama, njegujući slabe i bolesne, bdijući nad umirućima, tješeći ucviljene, hrabreći malodušne, rekao je nadbiskup. “Ali nemojmo gledati samo u prošlost i u njoj tražiti takve malene i skromne svetice, nego promotrimo pozornije i sadašnjost pa ćemo vidjeti da takvih samozatajnih i požrtvovnih, Bogu i čovjeku posve predanih sestara u ovoj Družbi ima i danas, kao što ih je bilo u prošlosti.” Slavljenje obljetnica ima i dublju dimenziju, kazao je riječki nadbiskup dodajući da iz evociranja prošlih događaja, iza pouka i poruka što ih njih crpimo, stoji sam Gospodin. S tim u vezi i 120. obljetnica Družbe je prvenstveno Božje djelo, a tek onda ljudsko.

Nadbiskup je na kraju sestrama čestitao visoki jubilej i zahvalio za sve dobro kojim nas je Gospodin po njihovim molitvama i žrtvama tijekom 120 godina velikodušno obdarivao. Neka vam udijeli svoj blagoslov da i ubuduće budete posrednice njegovih milosnih darova Crkvi na ovim prostorima i svima kojima je Božja pomoć najpotrebnija, kazao je nadbiskup Devčić.

Nakon mise održan je prigodan program u kojemu su nastupila djeca DV “Nazaret” i “Mima” kojega vode sestre Družbe, obitelj Tuhtan čije kćeri su učenice Ženskog učeničkog doma “Marija Krucifiksa Kozulić”, Zbor sestara Presvetog Srca Isusova pod vodstvom s. Valentine Marinović i za orguljama Luke Španjića i Barbara Brezac Benigar. Ovim povodom izveden je kratki scenski prikaz o utemeljenju Družbe u kojemu su nastupili: s. Anita Crnković u ulozi Majke Marije Krucifikse Kozulić, bogoslov Kristijan Pandl kao fra Arkanđeo iz Camerina, bogoslov Denis Šehić kao senjsko-modruški biskup Antun Maurović, s. Ludija Turić kao naratorica i u ulozi prve djevojčice Zavoda Liberate Mardešić – postulantica Mihaela Martinović. Zanimljivo, Majka Krucifiksa rođena je 20. rujna 1852. godine, a s. Anita Crnković koja je utjelovila njezin lik rođena je točno 100 godina poslije, 20. rujna 1952. godine.

Prigodnu riječ uputila je vrhovna predstojnica Družbe č. M. Dobroslava Mlakić. „Ovo je Dan i naše zahvalnosti Bogu i za ustrajnost i vjernost svake naše sestre u svakom vremenu, a nada sve ovo je zahvala za prepoznavanje u našoj povijesti čudesnog Božjeg vodstva i prisutnosti Božje koju koje nam je Bog očitovao, koji nas je vjerno pratio i štitio svojom providnošću i ljubavlju i dobrotom svoga Božanskog Srca kroz različita i burna razdoblja povijesti naše Družbe, u ratovima, u siromaštvu i bijedi u različitim ne malim kušnjama i žrtvama i progonstvima. Ovaj jubilej je i poziv na prepoznavanje i istinsko vrednovanje svoga identiteta i povratak svojim vlastitim korijenima, svojoj karizmi kako bismo i u budućnosti poput naše Majke Utemeljiteljice proročki bile neustrašive nositeljice nade i svjetla u ovaj svijet koji se na raznim stranama sve više raskršćanjuje.“ Družbu je osnovala Službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić pod vodstvom franjevca kapucina fra Arkanđela iz Camerina u Rijeci 6. srpnja 1899. kada je senjsko-modruški biskup Antuna Maurovića potvrdio i odobrio Konstitucije Družbe, rekla je vrhovna predstojnica Družbe.

Povijest Družbe sestara Presvetog Srca Isusova obilježena je usponima na odgojno-obrazovno i socijalno-karitativnom i pastoralnom radu, u velikim naporima i žrtvama. Sva povijest našega grada Rijeke društvena i crkvena našla je svoj odraz na našoj Družbi jedinoj utemeljenoj u ovom gradu, iz kojeg je najprije prognana naša Majka Utemeljiteljica, a potom i hrvatske sestre, ali koje je Crkva dobro razumjela i prihvatila davši joj ponovno priznanje zbog društveno-političkih prilika u kojima se našla u Rijeci, poručila je č. M. Mlakić. „Do Drugog svjetskog rata svi su samostani sestara bili i sirotišta za djecu, a kad je sestrama zabranjen rad s djecom, sestre su bile raspršene ništa manje nego u 45 župa senjsko-modruške, odnosno od 1969. Riječko-senjske nadbiskupije i diljem Istre u 12 župa Porečke i Pulske biskupije, a djelovale su i djeluju i u krčkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji, a kasnije su sestre kao i mnogi naši sunarodnjaci prešle prag domovine u Njemačku i Austriju da bi pomogle u opstanku svojoj Družbi.“

Sestrama su u povodu proslave visokog jubileja mnogi uputili čestitke, među njima i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a nakon mise izrekli i krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi