Vijesti - Proslavljena 10. obljetnica djelovanja Zaklade „Marija De Mattias”

 

Proslavljena 10. obljetnica djelovanja Zaklade „Marija De Mattias”

Proslavljena 10. obljetnica djelovanja Zaklade „Marija De Mattias” Autor: ika
Objavljeno: 04. 12. 2017 - 12:55

Zaklada „Marija De Mattias" Klanjateljica Krvi Kristove ove godine obilježava 10 godina djelovanja. Ova obljetnica djela ljubavi za „dragoga bližnjeg" proslavljena je svečanom akademijom u Zagrebačkom kazalištu lutaka u Zagrebu u ponedjeljak 4. prosinca, a okupila je brojne prijatelje, donatore, volontere i klanjateljice Krvi Kristove te stipendiste Zaklade. Pozdravljajući okupljene, voditeljica razvoja programa Zaklade s. Cecilija Milković rekla je: „Nakon deset godina osjećamo koliko je blagoslovno djelovanje Zaklade bilo za ovu redovničku zajednicu i za sve one s kojima smo bili povezani solidarnošću, raznim oblicima pomoći, promicanjem dobra, dobrote, opće ljudskih i kršćanskih vrednota".

S. Milković govorila je o poslanju Zaklade u konkretnim okolnostima i vremenu. Nadahnute karizmom utemeljiteljice Marije De Mattias, „karizmom solidarnosti prema siromasima", klanjateljice Krvi Kristove osnovale su 2007. Zakladu s njenim imenom. Zaklada je vođena vizijom unapređenja ljudskoga i kršćanskoga dostojanstva svakog čovjeka u društvu, a osobito ranjivih skupina, pred sebe stavila misiju promicanja humanitarnog i socijalnog djelovanja i zauzimanja za solidarnost, pravdu, ljubav i mir u društvu po konkretnim ciljevima. Govoreći o Fondu Zaklade, s. Milković istaknula je kako je u 10 godina dodijeljeno 86 stipendija kojima je obuhvaćeno 52 mladih od kojih je na studiju i s prebivalištem više od polovice u BiH. Kroz proteklo razdoblje djelovanja Zaklade ima na popisu 25 obitelji, rekla je te je spomenula i angažman Zaklade u pomoći stradalim obiteljima u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. u Hrvatskoj i BiH. 

Jedan od ciljeva je i socijalna integracija osoba s invaliditetom, a u tom vidu se organiziraju susreti „Gozba ljubavi" u Caritasovim kućama u Oborovu i Brezovici. Prilika je to za susret djece s teškoćama i bez teškoća te „put odgoja za poštovanje različitosti i prihvaćanje invaliditeta, za poštovanje dostojanstva osobe, jačanje jednakih mogućnosti, rušenje barijera i stvaranje pravednijeg društva, poštovanje prava djece s teškoćama u razvoju, i čuvanje osobnog identiteta". 

Zaklada promovira i talente osoba s invaliditetom te je dosad pripremila i tiskala dvije, a uskoro će i treću knjigu čime daje doprinos antidiskriminacijskom obliku zaštite ovih ranjivih skupina. U pastoralnom radu i približavanju biblijske poruke, Zaklada aktivno djeluje koristeći razne metode, među kojima je i bibliodrama. Od drugih aktivnosti spomenula je i mjesečne tribine, te radionice i savjetovalište koji daju mogućnost informiranja o područjima našeg duha i duše, te stvaraju put za snažnije odluke prema nutarnjem čišćenju, opraštanju, prihvaćanju. Svojim aktivnostima Zaklada je postala prepoznatljiva, a suradnja s drugima, te komunikacija s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom čine ju subjektom pozitivnih promjena prema boljoj i pravednijoj i eklezijalnoj zajednici, rekla je Milković te podsjetila kako svoje ciljeve Zaklada Marija De Mattias ne bi mogla ostvariti bez mreže donatora, prijatelja i volontera kojima je i ovom prigodom zahvalila. 

O projektima Zaklade iz perspektive zajednice tj. njihovoj prihvaćenosti govorio je mr. Kristijan Sedak, asistent na Odjelu za komunikologiju HKS-a. „Kad sagledamo sve te projekte, u svojem srcu moramo osjećati blagost i osjećaj da vjera ipak opstaje u ovome društvu, premda smo okruženi negativnim vijestima, odlascima iz domovine, teškim životnim uvjetima. Ove sestre uspijevaju uvijek iznova naći nadu, pružiti milosrđe i pozitivnu energiju, kao i pomoći u stvarnoj, materijalnoj razini svojim štićenicima. One pomažu najslabijima, podsjećajući samu zajednicu kako bi trebali više razvijati milosrđe prema onima kojima te to najviše potrebno". Iznio je i vlastito svjedočanstvo sudjelovanja na susretu „Gozba ljubavi" te izrazio zahvalnost klanjateljicama Krvi Kristove jer su one „podsjetnik Božje ljubavi prema čovjeku, a Zaklada je dokaz aktivne uloge Crkve". 

Nedjeljko Marković, predsjednik Udruge Pragma i član Uprave, govoreći o značenju Zaklade iz konteksta sadašnjih potreba hrvatskoga društva, rekao je kako su samim osnivanjem Zaklade sestre ušle u prostor civilnoga društva. Podsjetio je kako je zakladništvo u Hrvatskoj povezano uz djelovanje Katoličke Crkve, a prije svega uz obrazovanje. Marković je spomenuo kako su redovnice osnovale dom za starije u Okučanima, te je, po njegovim riječima, to jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u hrvatskom civilnom prostoru. „Ne samo radi osnivanja doma, nego zato što su redovnice same uz slabu pomoć sa strane uspjele u jednoj ratom razrušenoj zajednici sagraditi dom koji je sada stjecište novih inicijativa". Poželio da svaki sudionik ove proslave ponese sa sobom bilten „Bližnjemu ususret" i u njemu pronađe motivaciju za sebe, te poručio: „Bdijte nad svojim i tuđim životima i slavite svaku mogućnost zajedničkog rada i stvaranja. Volio bih da svi prepoznamo kako je Zaklada pouzdan partner, te da zajedno možemo mijenjati našu Hrvatsku". 

Uslijedila je dodjela odluka o ovogodišnjim stipendijama. Zahvaljujući donatorima Zaklada Marija De Mattias ove akademske godine dodijelila je 28 stipendija, od toga u BiH studira 15, a u Hrvatskoj 13 studenata. Odluke o dodjeli stipendija podijelila je s. Ana Marija Antolović. Uime dobitnika stipendija Petar Šale izrekao je zahvalu na iskazanom povjerenju, jer „pružanjem potpore, ne samo da nam financijski pomažete nego nam pomažete da se izgradimo kao osobe, kako bismo i mi sutra nastavili istim putem pomoći drugima. Osposobljavanjem za svoje profesionalno djelovanje, želja nam je pridonijeti boljem i ljepšem društvu, te boljitku naše domovine, a u teškim trenucima našeg školovanja nastojat ćemo još više učiti kako bismo opravdali vaše povjerenje". 

U završnom dijelu glumac i pjevač Adam Končić izveo je monodramu „Ni med cvetjem ni pravice" – izabrani tekstovi Krležinih balada Petrice Kerempuha u pratnji pijaniste Olivera Beloševića. Na kraju akademije riječ zahvale uputila je s. Ana Marija Antolović. „Hvala Bogu za sve dobro koje smo zahvaljujući Njemu mogli učiniti u ovih deset godina. Hvala s. Ljubici Radovac, ranijoj, te s. Cecilija Milković sadašnjoj voditeljici razvoja programa Zaklade, jer zahvaljujući njihovom zalaganju Zaklada sve više sije dobrotu i pomalo ubire lijepe plodove". Ohrabrujući i pozivajući sve da nastave započetim putem, s. Antolović je rekla „osvrt na prijeđeni put s rezultatima budi ohrabrenje i poticaj za nove korake, jer oni vode prema bližnjima kojima naš angažman donosi zraku suncu, snagu i nadu u život. Spoznaja da doista radimo za bolji svijet neka nas združi, imenuje kao prijatelje i djelatnike Zaklade 'Marija De Mattias' kako bi bili prepoznatljivi na strani dobra. Neka okrenutost prema drugima, 'dragom bližnjemu' postane stil našega života. To želim naša sestrama, to želim svima vama koji ste prijatelji Zaklade i naše zajednice klanjateljice Krvi Kristove". Zahvalu onima koji su pridonijeli posebno pripremi i uređenju biltena Kristijanu Sedaku, Andreji Vuletić, Patriciji Devunić, Patriciji Adanić, s. Tomislavi Ćavar i Tomislavu Košćaku izrekla je s. Milković. U glazbenom dijelu nastupio je zbor mladih Hilarus iz župe Bezgrešnog začeća BDM iz Malešnice, a program je vodila Tanja Popec.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ i prof. Ivan Milotić

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Slavoljuba Bulvana 4, Zagreb)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2023.)
Vijesti 2 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi