Vijesti - Proslavljen 20. svjetski dan bolesnika

 

Proslavljen 20. svjetski dan bolesnika

Objavljeno: 11. 02. 2012 - 00:30

Na jubilarni 20. svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske u subotu 11. veljače, u samostanskoj crkvi sestara milosrdnica sv. Vinka u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, svečano euharistijsko slavlje predvodio je dr. Stjepan Baloban, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u koncelebraciji s rektorom crkve Marijanom Pavlenićem, karmelićanskim provincijalom dr. o. Vinkom Mamićem, predsjednikom HKVRPP-a, o. Antunom Cvekom, DI iz katoličke udruge Kap dobrote te vlč. Dragutinom Goričancem, povjerenikom za pastoral osoba s posebnim potrebama. Svečanu misu u prepunoj crkvi uzveličao je zbor Zagrebački liječnici pjevači pod dirigentskom palicom dr. Leonarda Perkovca, a za orguljama dr. Darka Kristovića.

Proslavu je organizirala Hrvatska udruge medicinskih sestara (HUS) koju je predstavljala gospođa Branka Rimac, vms i Povjerenstvo HKVRPP-a za medicinske sestre redovnice koje vodi s. Danica Grgić, vms. Na svetoj misi i proslavi je sudjelovao i ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić.

Medicinske sestre i liječnici su predvodili Molitvu vjernika. 
 
U homiliji je dr. Baloban istaknuo kako je danas potrebno udvostručiti napore kako bi pozitivni rezultati medicinskih istraživanja i uopće liječenja došli do običnoga čovjeka tj. bolesnika, budući da živimo u vremenu u kojemu se čini da su uzroci poremećenih odnosa prema bolesnicima i zdravlju u stvarnom udaljavanju od čovjeka, posebno onoga koji je slab, siromašan i bolestan. Možda je upravo način života u suvremenom društvu koje odlikuje trajno ubrzanje, razlog poremećenih odnosa u liječenju, kazao je propovjednik te zaključio kako je potrebno medicinsko osoblje koje bi moglo osigurati vrijeme potrebno za čovjeka - bolesnika. 
 
Spomenuvši se povijesti Svjetskog dana bolesnika, rekao je da ga je ustanovio danas bl. Ivan Pavao II. 1992., s ciljem da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Homiliju je dr. Baloban sažeo u zaključak da su bolest, patnja i trpljenje jednako kao i zdravlje, radost i uspjeh sastavni dio ljudskoga života. U središte svoga razmišljanja stavio je pitanje i kakvi se zakoni donose na pojedinim područjima u Hrvatskoj, zemlji koja je tradicionalno katolička, a koji se nerijetko kose s vjerskim svjetonazorom većine. „To je posebno važno za zakone koji se odnose na početak i kraj života", rekao je, spomenuvši da reakcije koje u novije vrijeme dolaze iz redova Crkve s tim u svezi su dobronamjerne i ne bi ih trebalo tretirati ideološki kao nazadne i zaostale. „Obrana života je uvijek progresivna; obrana života ne može biti zaostala, treba učiniti sve kako bi se zaštitio svaki život", rekao je, osvrnuvši se i na područje umjetne oplodnje. 
 
Na kraju mise nazočnima su se obratili vrhovna glavarica s. Miroslava Bradica, o. Vinko Mamić u ime organizatora HKVRPP-a, u ime Družbe sestara milosrdnica s. Nevenka Brkić, vms, koja je zahvalila i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji i ljepoti toga susreta te dr. Baloban, prisjetivši se i pokojnog don Luke Depola. 
 
Nakon mise bilo je zajedničko druženje u „šatoru" - sportskoj dvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi