Vijesti - Proslavljen 20. svjetski dan bolesnika

 

Proslavljen 20. svjetski dan bolesnika

Objavljeno: 11. 02. 2012 - 00:30

Na jubilarni 20. svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske u subotu 11. veljače, u samostanskoj crkvi sestara milosrdnica sv. Vinka u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, svečano euharistijsko slavlje predvodio je dr. Stjepan Baloban, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u koncelebraciji s rektorom crkve Marijanom Pavlenićem, karmelićanskim provincijalom dr. o. Vinkom Mamićem, predsjednikom HKVRPP-a, o. Antunom Cvekom, DI iz katoličke udruge Kap dobrote te vlč. Dragutinom Goričancem, povjerenikom za pastoral osoba s posebnim potrebama. Svečanu misu u prepunoj crkvi uzveličao je zbor Zagrebački liječnici pjevači pod dirigentskom palicom dr. Leonarda Perkovca, a za orguljama dr. Darka Kristovića.

Proslavu je organizirala Hrvatska udruge medicinskih sestara (HUS) koju je predstavljala gospođa Branka Rimac, vms i Povjerenstvo HKVRPP-a za medicinske sestre redovnice koje vodi s. Danica Grgić, vms. Na svetoj misi i proslavi je sudjelovao i ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić.

Medicinske sestre i liječnici su predvodili Molitvu vjernika. 
 
U homiliji je dr. Baloban istaknuo kako je danas potrebno udvostručiti napore kako bi pozitivni rezultati medicinskih istraživanja i uopće liječenja došli do običnoga čovjeka tj. bolesnika, budući da živimo u vremenu u kojemu se čini da su uzroci poremećenih odnosa prema bolesnicima i zdravlju u stvarnom udaljavanju od čovjeka, posebno onoga koji je slab, siromašan i bolestan. Možda je upravo način života u suvremenom društvu koje odlikuje trajno ubrzanje, razlog poremećenih odnosa u liječenju, kazao je propovjednik te zaključio kako je potrebno medicinsko osoblje koje bi moglo osigurati vrijeme potrebno za čovjeka - bolesnika. 
 
Spomenuvši se povijesti Svjetskog dana bolesnika, rekao je da ga je ustanovio danas bl. Ivan Pavao II. 1992., s ciljem da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Homiliju je dr. Baloban sažeo u zaključak da su bolest, patnja i trpljenje jednako kao i zdravlje, radost i uspjeh sastavni dio ljudskoga života. U središte svoga razmišljanja stavio je pitanje i kakvi se zakoni donose na pojedinim područjima u Hrvatskoj, zemlji koja je tradicionalno katolička, a koji se nerijetko kose s vjerskim svjetonazorom većine. „To je posebno važno za zakone koji se odnose na početak i kraj života", rekao je, spomenuvši da reakcije koje u novije vrijeme dolaze iz redova Crkve s tim u svezi su dobronamjerne i ne bi ih trebalo tretirati ideološki kao nazadne i zaostale. „Obrana života je uvijek progresivna; obrana života ne može biti zaostala, treba učiniti sve kako bi se zaštitio svaki život", rekao je, osvrnuvši se i na područje umjetne oplodnje. 
 
Na kraju mise nazočnima su se obratili vrhovna glavarica s. Miroslava Bradica, o. Vinko Mamić u ime organizatora HKVRPP-a, u ime Družbe sestara milosrdnica s. Nevenka Brkić, vms, koja je zahvalila i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji i ljepoti toga susreta te dr. Baloban, prisjetivši se i pokojnog don Luke Depola. 
 
Nakon mise bilo je zajedničko druženje u „šatoru" - sportskoj dvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 29. svibnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi