Vijesti - Proslava Godine i Dana posvećenog života u Gospiću

 

Proslava Godine i Dana posvećenog života u Gospiću

Proslava Godine i Dana posvećenog života u Gospiću Objavljeno: 31. 01. 2015 - 20:26

Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović pozvao je redovnike i redovnice koji djeluju u Gospićko-senjskoj biskupiji da Godinu i Dan posvećenog života svečano proslave u subotu, 31. siječnja, sa sv. misom u 10 sati u gospićkoj katedrali. Odazvali su se gotovo svi, a okupili su se i vjernici, djeca i mladi u većem broju.

Na početku je sve pozdravio župnik mons. Mile Čančar, a nakon toga Biskup je rekao: „Ova godina proglašena je u Crkvi kao Godina posvećenog života. Svaka biskupija treba na svoj način obilježiti tu godinu. Bio sam prošli tjedan na zasjedanju HBK i BK BiH u Zagrebu. Uglavnom, svi se slažu, kako je imenovanje jednog redovnika za krčkog biskupa, izraz želje Crkve da se još više posvijesti vrijednost posvećenog života. Mi to činimo danas ovdje u našoj katedrali. Ovdje se nalaze redovnici koji djeluju na području naše biskupije. Oni će se i sami predstaviti."

Uz Biskupa i župnika koncelebrirali su prisutni redovnici te kancelar biskupije vlč. Marinko Miličević i ekonom vlč. Nikola Turkalj.

U propovijedi biskup je, između ostalog, rekao: „Bogati mladić iz Evanđelja nije imao snage odazvati se, iako je imao poziv. Bog je za čovjeka stvorio dobra ovoga svijeta, ali čovjek se znade često okrenuti tim dobrima kao da drugo ništa i ne postoji. Bogati mladić je materijalna dobra pretpostavio onima koja je Krist naviještao. Nije ovo napisano da se ukori mladića, nego da se istakne vrijednost posvećenog života... Kad je Isus pozvao apostole da ga slijede, rečeno je da su ostavili sve i pošli za njim. Prihvatili su radikalno nasljedovanje. Kada je Crkva proglasila Godinu posvećenog života, znači da je svjesna kako je potrebno u ovom svijetu - još više nego do sada - svjedočiti za vječne vrijednosti, za kraljevstvo nebesko. Redovništvo je radikalno svjedočenje za to kraljevstvo. Ono je, poput prsta, koji pred našim očima neprestano pokazuje prema gore."

Biskup je dalje spomenuo klauzurne redove te posvećene laike. I nastavio: „Svi oni prihvatili su zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti. Odrekli su se puta prema bogaćenju, odrekli su se tjelesne ljubavi, odrekli su se karijere u ovom svijetu. Drugim riječima, odrekli su se dobara ovoga svijeta jer su ona doista relativna dobra, radi toga da bi istaknuli apsolutno, neosporno dobro kraljevstva Božjega." U svijetu je prisutna desakralizacija. Ništa nije sveto. Čovjek se može poigravati i izrugivati sa svime. Nema nitko pravo ograničavati njegovu slobodu. Što je nešto slobodnije to je vrijednije."

Nakon propovijedi po jedan redovnik i redovnica predstavili su svoju provinciju, odnosno Družbu. Iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, djeluju 2 redovnika te iz samostana u Gračacu upravljaju župama: Gračac, Lovinac, Palanka, Ričice, Rudopolje, Sveti Rok. Franjevci trećoredci imaju u Ogulinu samostan i djeluju u novoosnovanoj župi Bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu, također 2 redovnika. Iz Hercegovačke franjevačke provincije Mostar jedan redovnik upravlja župama Plaški i Saborsko, drugi župama Tounj i Tržić Kamenica. U Karlobagu su franjevci kapucini u svome samostanu od 1713. Djeluju 2 redovnika i jedan časni brat. Upravljaju župama: Karlobag, Cesarica, Lukovo Šugarje i Prizna. U Općoj bolnici Ogulin rade dvije sestre milosrdnice Sv. Vinka Paulskog, a iz Družbe sestara Presv. Srca Isusova: 2 sestre djeluju u župi Ogulin, 4 žive u svom samostanu u Otočcu od njih 2 rade u župi i 3 su u Biskupskom domu u Gospiću.

Na sv. misi pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Josipa Šimatovića, župnog vikara. Zajedničko druženje nastavili su uz objed u Biskupskom domu, gdje im je Biskup poklonio i svoju najnoviju knjigu „ Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti".

(www.gospicko-senjska-biskupija.hr)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi