Vijesti - Proslava zlatnih jubileja u Vukovaru

 

Proslava zlatnih jubileja u Vukovaru

Proslava zlatnih jubileja u Vukovaru Objavljeno: 25. 10. 2020 - 17:20

Franjevac Reda manje braće fra Venancije Mihaljević proslavio je u nedjelju 25. listopada u crkvi Sv. Filipa i Jakova, u Vukovaru zlatni jubilej svećeništva zajedno s redovnicama milosrdnih sestara sv. Križa: s. Elizom Lajčak, s. Alemkom Štefanko, s. Bernadetom Mihaljević i s. Imeldom Dalić, koje su slavile svoj zlatni jubilej u redovničkim zavjetima.

 

Euharistijsko slavlje predvodio je zlatomisnik fra Venancije Mihaljević uz koncelebraciju gvardijana u Vukovaru fra Josipa Poleta, župnika u Borovu Naselju fra Slavka Milića, i župnika u Vukovaru fra Ivice Jagodića, koji je i propovijedao. Evanđelje je čitao fra Vjeran Lazić, đakon iz Čakovca, jedan od brojnih odgajanika fra Venancija.

Na slavlju je sudjelovalo 30-tak redovnica zajedno s njihovim kandidaticama, te domaći vjernici iz Vukovara koji su molili, pjevali i svirali u čast zlatnih jubileja. Bila je to ujedno i svečana Zahvalnica za dar kruha i plodove zemlje na kojoj redovito sudjeluje Hrvatsko kulturno glazbeno društvo „Dunav“ iz Vukovara s tamburaškim orkestrom uz pjevanje župnoga zbora sv. Cecilije. Na početku slavlja kao uvod djeca su izvela recital u čast jubilaraca.

Gvardijan Poleto u pozdravu je sve pozvao da ujedine svoje molitve zahvale Bogu za dar kruha i plodove zemlje, svakom pojedinom jubilarcu za vjernost u odgovoru na Božji poziv i sve žrtve u ostvarenju svoga poslanja.

U propovijedi fra Ivica Jagodić, kao domaći župnik, ali i kao jedan od brojnih odgojenika fra Venancija, istaknuo je prema evanđeoskoj poruci oduševljenje za ljubav prema Bogu i prema svakome čovjeku, a budući je fra Venancije proveo najveći period svoga života u odgoju, posebnu ljubav prema svakome odgojeniku koji mu je bio povjeren za rast u duhovnom pozivu redovništva i svećeništva. Za njega nitko tko dođe u samostan nije izgubljen slučaj, u svakome je vidio mogućnost služenja u Crkvi. Svakoga pokreće ljubav, a ljubav je ona koja pokreće duh i upućuje u nasljedovanje Isusa izbliza.

Fra Ivica se obratio i svakoj sestri jubilarki ponaosob, ističući njihov početak duhovnog zvanja u Vukovaru, a posljednja kojoj se obratio bila je s. Eliza Lajčak, koja je rođena u Marijancima, a ne u Vukovaru, ali je dugogodišnja Vukovarka s poslanjem sakristanke u franjevačkom samostanu u Vukovaru. Bila je u Vukovaru i prije Domovinskog rata, zatim za vrijeme Domovinskog rata kada su sve sestre i svećenici ostali u Vukovaru proživljavajući stradanje grada sa svim Vukovarcima, te nakon progonstva opet došla u Vukovar gdje je i sada.

Zlatomisnik fra Venancije (Jakov) Mihaljević rođen 1943. u Zagoričanima. Zbog ratnih događanja u proljeće 1944. kao dijete s obitelji dolazi u Nijemce, a 1950. u Vukovar, gdje upisuje prvi razred osnovne škole kod „Bečarskog križa“, a ostale razrede i gimnaziju u zgradi vukovarske gimnazije. Stanovao je u blizini crkve koju je zavolio, a potom i odabrao redovnički život. Vjeronauk su mu predavali fra Robert Batušić, fra Stanko Banić i fra Rupert Rozmarić. Bio je ministrant i pjevao je u dječjem zboru, a početkom gimnazijskog školovanja uključio se u mješoviti zbor sv. Cecilije te i Franjevački svjetovni red.

Duhovno zvanje je već od djetinjstva osjećao, a u novicijat je ušao 1963. godine. Prve redovničke zavjete položio 1964. u Cerniku, a svečane 1969. u Vukovaru. Sakrament svećeničkog reda podijelio mu je zagrebački nadbiskup dr. Franjo Kuharić 1970. u Zagrebu. Mladu misu proslavio je 1970. u Zagoričanima i Vukovaru. Član je Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu.

Cijeli svoj život predano je posvetio odgoju i formaciji novih generacija franjevaca, najduže u Samoboru i Zagrebu. Bio je vjeroučitelj, duhovni asistent OFS-a, te ispovjednik i duhovnik redovničkih zajednica, napose klarisa kroz 30 godina. Danas je na službi u Slavonskom Brodu dušobrižnik u bolnici i ispovjednik.

S. Eliza Lajčak rođena je 1947. g. u Marijancima. Kroz 50 godina svoga redovničkoga života djelovala je u službi sakristanke i kućne poglavarice u Vinkovcima, Štitaru, Bošnjacima, Opatiji, a sada je na službi u Vukovaru.

S. Alemka Štefanko rođena je 1945. g. u Bebrini. Kroz 50 godina redovničkoga života djelovala je u službi voditeljice crkvenoga sviranja i pjevanja te obavljala kućanske poslove u sljedećim mjestima: Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Švicarska(Ingenbohl), Split, Srijemska Mitrovica, Vis, Vukovar, a sada je na službi u Belišću.

S. Bernardeta Mihaljević rođena je 1945. g. u Nijemcima. Kroz 50 godina redovničkoga života djelovala je u službi katehistice i voditeljice crkvenoga sviranja i pjevanja u sljedećim mjestima: Srijemska Mitrovica, Donji Miholjac, Vinkovci, Rokovci, Nuštar, Komiža, sada je u Zagrebu.

S. Imelda Dalić rođena je 1947. g. u Potočanima, Livno. Kroz 50 godina redovničkoga života djelovala je u službi inženjera radiologije i kućne poglavarice u sljedećim mjestima: Šalata – Zagreb, Lipik, Đakovo, Srijemska Mitrovica, a sada je na službi u Rijeci.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Misa za žrtve s Dakse u...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi