Vijesti - Proslava sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

 

Proslava sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

Proslava sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj Autor: ika
Objavljeno: 19. 03. 2018 - 09:50

Svečanom večernjom euharistijom u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj 19. ožujka, koju je predslavio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, okrunjena je ovogodišnja trodnevna priprava te sama svetkovina sv. Josipa - zaštitnika Crkve, Domovine, Općine Levanjska Varoš i toga samostana. Uz mons. Hranića koncelebrirali su vlč. Tomislav Korov i vlč. Ivica Martić, a u asistenciji su bili bogoslovi iz Đakova u pratnji rektora Bogoslovnog sjemeništa mo. Ivana Andrića.

Liturgijskim pjevanjem slavlje su animirale sestre karmelićanke.

„Bijaše muž pravedan. Tako Sveto pismo svjedoči o sv. Josipu. I svi epiteti koje bi mogli reći o njemu zgusnuti su u ovoj riječi – pravedan. Bogobojazan. Čovjek koji je znao samoprijegorno, čisto i iskreno ljubiti i služiti", rekao je na početku misnoga slavlja nadbiskup Hranić, te pozvao sve da otvore svoja srca kako bi bila poput Josipovog, i po uzoru na Srce Isusovo.

Uvodeći u homiliju nadbiskup je istaknuo osobitost Josipova života - Josip djeluje iz drugoga plana, ali je on ipak važan za plan spasenja. Budući da Josip živi od Božje riječi i povjerenja u Boga on je savršen primjer vjernicima, osobito očevima, da budu brižni, vjerni, samoprijegorni u ljubavi. Ističući Josipa kao primjer kako voditi svoju obitelj, nadbiskup je istaknuo: „Slušajući Riječ Božju, on ne traži dodatne riječi, razjašnjavanja, ne gubi se u sumnjama i raspravama, ne pita dodatno, šutke izvršava što mu je rečeno. Obavijen plaštem tišine čini velika djela za svoju obitelj". Upravo je tu poruka današnjem čovjeku koji uživa u svome 'ja', rekao je mons. Hranić - da uvidi kako je prava veličina u skromnosti, jednostavnosti, u služenju ne pitajući za cijenu. Posebno je to važno za ulogu oca obitelji, da Riječ Božju sluša i pušta da ona ravna njegovim životom i zadaćom vođenja obitelji.

„Za Josipovu ljubav prema Mariji nije mu bila potrebna tjelesna dimenzija. Ta se dimenzija ne smije zanemariti u braku, ali Josip ljubi Mariju i bez te dimenzije", oslanjajući se upravo na tu karakteristiku sv. Josipa mons. Hranić bolno je ustvrdio kako danas mnogi ostavljaju svoga bračnog druga zbog bolesti, starosti, prolaska ljepote ili bilo kojega drugog razloga u ovome svijetu gdje je vjernost shvaćena kako konzervatizam. I tu svijetli Josipov primjer u svima onima koji ostaju, njeguju i brinu do kraja života za svoga bračnoga druga. Onima koji su poput Josipa u potpunosti veći od sebe i vlastitih očekivanja. Josip je „sav u ljubavi do kraja darovan. Čisti dar, čista ljubav. U ljudskoj i očinskoj veličini koja prerasta uske granice i tjelesno preobražava u nebesko gdje je istinska veličina i svetost".

Nadbiskup je molio i za Hrvatsku, za sabornike, da ih u odlukama vodi Božja Riječ te se tako odupru zlu. Među brojnim hodočasnicima na večernjoj misi bile su prisutne i Milosrdne sestre sv. Križa iz Đakova, načelnik općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka te Udruga skauta iz Đakova.

Prijepodnevno euharistijsko slavlje predvodio je karmelićanin iz Remeta o. Vinko Mamić, u zajedništvu s vlč. Zvonkom Mrakom te vlč. Mirom Tomasom. Među vjernicima nazočio je načelnik Tidlačka te zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović. U svojoj homiliji o. Mamić ocrtao je lik sv. Josipa kao onoga koji jako dobro može razumjeti prilike i poteškoće današnjega vremena te je rekao: „Utječimo se sv. Josipu da imamo čvrstoću u ovome svijetu, da stojimo čvrsti u svojim uvjerenjima pred navalom svih današnjih vjetrova. Da živimo pravedno, utemeljeni na Riječi Božjoj, na Objavi, svjedočeći svoja uvjerenja najprije onima koji su nam najbliži, koje odgajamo i kojima smo poslani. Neka nam u tome pomogne i sv. Josip".

Brojni vjernici su pohodili samostansku crkvu sestara karmelićanki i kroz trodnevnu molitvenu pripremu za svetkovinu, od 16. do 18. ožujka. Tijekom tih dana misnom slavlju prethodila je molitva krunice, litanija i molitava sv. Josipu, kao i brojne pjesme u Josipovu čast. Prvi dan trodnevnice predvodio je fra Ivan Lelas, gvardijan s Krapnja, drugi dan vlč. Hrvoje Kalem, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije te profesor na KBF-u u Đakovu, dok je treći dan vodio vlč. Krešimir Aračić, župnik u Berku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi