Vijesti - Proslava sv. Dominika u Bolu na Braču

 

Proslava sv. Dominika u Bolu na Braču

Proslava sv. Dominika u Bolu na Braču Autor: ika
Objavljeno: 08. 08. 2016 - 00:30

Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak 8. kolovoza u dominikanskom samostanu Sv. Marije Milosne u Bolu na otoku Braču gdje tamošnji redovnici pastoralno poslužuju župu Gospe Karmelske. Središnje misno slavlje u samostanskoj crkvi predvodio je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić u koncelebraciji s generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem, zatim priorom bolskoga samostana o. Damirom Šokićem, postulatorom kauze bl. Alojzija Stepinca mons. Jurjom Bateljom, nekoliko dominikanaca koji se nalaze na odmoru i svećenika Bračkoga dekanata.

Pozdravljajući okupljene vjernike u tzv. "velikoj crkvi" mons. Vukšić je istaknuo da se ovogodišnja proslava svetkovine sv. Dominika održava u godini u kojoj dominikanski Red slavi 800. obljetnicu postojanja. Obilježavamo 800godina službe propovijedanja za Krista. Zahvalimo Bogu na tih osam stoljeća službe propovijedanja te molimo kako bi braća dominikanci nastavili propovjedati i svjedočiti svojim životom, rekao je biskup Vukšić na početku svečane euharistije. U osvrtu na visoki jubilej dominikanskoga Reda, podsjetio je na poruku pape Franje upućenu nedavno sudionicima generalnoga kapitula Reda propovjednika u kojoj ih potiče da svoje propovjedanje potvrde autentičnim svjedočenjem života. Papina se poruka može primijeniti i na nas. Molimo da Bog blagoslovi svakoga pojedinoga člana reda,ali i naš narod, kako bismo svjedočili u ljubavi svakomu Božjem stvorenju, poručio je vojni biskup u BiH. 

Na misi je propovjedao župnik župe Gospe Karmelske u Selcima na Braču Milan Šarić. Svaka proslava obljetnice vraća nas na početke. Proslava 800. obljetnice dominikanskoga Reda vraća nas do života i djela utemeljitelja sv. Dominika. Za viđenja u molitvi čuo je poruku "Idi i propovijedaj, za to si poslan". Temelji li se Red propovjednika i njegova osam stoljeća duga povijest samo na Dominikovoj želji i ideji za propovijedanje? Ako je dominikanski Red utemeljen samo na entuzijazmu jednoga čovjeka, nakon njegove smrti sve bi brzo propalo. Ako je Dominik svoje djelovanje temeljio na samome sebi, na svojim sposobnostima, mi ne bismo imali danas što slaviti, rekao je propovjednik, istaknuvši da je Dominik shvatio kako je za razumijevanje Božjega poziva najbolji način proučavanje Svetoga pisma. Dominik je čitao Sveto pismo, meditirao i razmišljao o njemu te dopuštao da Bog vodi njega i subraću. Iako nam nije ostavio gotovo nikakvo pisano djelo, ostalo je njegovo neumorno propovijedanje i naviještanje Radosne vijesti, istaknuo je brački svećenik.

Poslanje sv. Dominikapovezao je s evanđeoskim navještajem o Isusovu slanju učenika u gradove i mjesta kamo je namjeravao ići. Svatko je od nas pozvan svojim životom svjedočiti Isusa Krista. Nazivati se kršćaninom nosi sa sobom veliku odgovornost i obvezu.Dominik je propovjedao je i živio milosrđe, poniznost i siromaštvo. Kao da je znao što je potrebno ovom svijetu. To su vrednote koje naglašava i papa Franjo. Poniznost vodi u spasenje, rekao je Papa. Poniznost dopušta da nas Bog vodi, poručio je selački župnik. 

Središnjoj proslavi sv. Dominika prethodio je u nedjelju 7. kolovoza večernji koncert na kojem su nastupili Meri Cetinić i vokalno-instrumentalni sastav "Dominik" iz Splita. U organizaciji Centra za kulturu općine Bol prikupljala su se sredstva za dovršenje samostanskoga muzeja koji je bio otvoren u prigodi 500. obljetnice bolskoga samostana. Dominikanci u Bolu žive i djeluju u samostanu koji je osnovan 1475. godine.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi