Vijesti - Proslava o 100. godišnjici začetka Družbe Kćeri Milosrđa

 

Proslava o 100. godišnjici začetka Družbe Kćeri Milosrđa

Proslava o 100. godišnjici začetka Družbe Kćeri Milosrđa Autor: M. Belošević
Objavljeno: 07. 04. 2019 - 23:53

U nedjelju 7. travnja u crkvi sv. Blaža svečano je proslavljena 100. godišnjica začetka Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar župe sv. Blaža vlč. Dominik Glasnović u zajedništvu sa župnikom župe sv. Luke iz Novske Milanom Vidakovićem.

U prigodnoj homiliji u osvrtu na misno evanđelje, vlč. Glasnović je naglasio kako Isus iskazuje milosrđe, a zasigurno su ova, kao i druge slične slike iz evanđelja bile poticaj i za djelovanje Marije Petković. „Svi smo pozvali slijedeći Isusa vršiti djela ljubavi, te tako i mi postaje dionici toga milosrđa. Tako se dijeli milosrđe, tako se dijeli ljubav“, rekao je propovjednik. 

Nakon popričesne molitve, s. Jasna Crnković, tajnica Provincije zahvalila je vjernicima na zajedništvu, te kratko predstavila lik blažene Utemeljiteljice, te djelovanje Družbe danas. Na kraju mise, sestre su otpjevale nekoliko pjesama u čast blaženice, a vjernici su imali prigodu iskazati štovanje moćima bl. Marije Propetoga Isusa Petković.

Prigodni program „Himnom Družbi“ u dvorani „Kinoteke“ otvorio je zbor sestara Kćeri Milosrđa i Poslanika Milosrđa, a potom je s. M. Zrinka Vuković pročitala opis iz pera bl. Marija Propetoga Petković o događanjima od 25. ožujka 1919. godine.

U pozdravnoj riječi provincijalna predstojnica Provincije Krista Kralja Kćeri Milosrđa s. M. Emila Barbarić je rekla „drago mi je što večeras mogu zajedno s vama slaviti Boga i zahvaljivati mu za ovu obljetnicu naše Družbe koja se na blagdan Blagovijesti prije 100 godina započela u Blatu, a na sam blagdan i na njegovu uočnicu proslavili smo to u Blatu, stvarnom mjestu svega događanja u kojem je rođena i prvi dio svoga života proživjela naša majka utemeljiteljica, bl. Marija Propetoga Petković“. Podsjetila je, kako se na blagdan Blagovijesti 1919. Marija Petković, kao tada dvadesetsedmogodišnja djevojka odvažila napustiti očinsku kuću da se pripravi za osnivanje nove redovničke družbe. „Učinila je to posve vjerna Bogu i s povjerenjem u mudre savjete dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića. Iz ljubavi prema svome rodnome mjestu Blatu i Katoličkoj Crkvi prihvatila je ono za što je znala da će biti teži put služenja Bogu, ali put nasljedovanja Krista Raspetoga. Upravo taj prvi, odvažan korak mlade Marije ponukao nas je da za ovu prigodu stote obljetnice začetka Družbe priredimo bojanku i slikovnicu s 15 prizora, slika iz njezina svetačkoga, a tako jednostavnog, života. Djeca predškolske i rane školske dobi su u vrlo osjetljivom razdoblju oblikovanja svoje osobe. Uvjerene smo da ova bojanka i slikovnica mogu doprinijeti odgoju djece u toj ranoj dobi, da bojanjem, crtanjem i pisanjem mogu polako ulaziti u blaženičin život i otkrivati i izgrađivati svoj vlastiti. Uz pomoć odraslih, sve više će razumijevati i Božju riječ i to kako nas Bog kao dobri Otac neprestano odgaja, strpljivo i s ljubavlju. Prikaz njezina života, u slici i riječi, pomoći će malenima za koje je ona živjela da se na njezinu primjeru nadahnjuju u ljubavi prema Bogu i čovjeku. Riječi potiču, a primjeri privlače. Po ovim izdanjima možemo pomoći djeci rane predškolske i školske dobi da se služe onim što ih oplemenjuje i jamči im život zdravih nazora i jasnih stavova“. S. Barbarić je podsjetila kako je odgoj djece i njihova budućnost bio misao vodilja bl. Marije Propetoga, te je poželjela da svi nazočni poput nje velikodušno s malenima i po njima koji su bili blaženičini miljenici, uzmognu sve više cijeniti malenost i biti sretni i zadovoljni u njoj. “Ona nam je pokazala put, da se malene voli i cijeni upravo u Isusu, jedinom pravom učitelju Božje djece”.

O blaženičinoj ljubavi i brizi za djecu u ovoj prigodi govorila je s. M. Jelena Krilić, provincijalna savjetnica, odgojiteljica novakinja i vjeroučiteljica u Novskoj.

Podsjetila je, kako je Marija poseban osjećaj za pomaganje drugima razvila u obitelji, posebno uz oca. No, njezina želja da pomaže nije se odnosila samo na brigu za tjelesne potrebe siromašnih, nego prije svega za rješavanje problema odgojno-obrazovne zapuštenosti djece svoga mjesta. Srce ju je boljelo zbog odgojne zapuštenosti djece i mladeži. Često je odlazila s ocem u Babinu u maleno, zabačeno naselje na otoku Korčuli gdje nije bilo ni škole, ni crkve. Tamo je od svoje 15. godine djecu poučavala u vjeronauku i pripravljala ih za prvu ispovijed i pričest, a od svoje 24. godine do povlačenja u samostan držala im je i školu kako bi ih opismenila. Kasnije se brinula i za odrasliju mladež kojima je htjela pomoći u produbljivanju vjere i prakticiranju vjerskih obveza. Djelovala je kao apostol, misionarka koja pomažući ljudima u rješavanju osnovnih životnih problema usmjeruje se i na duhovnu stvarnost otvarajući svakom čovjeku put nade upoznavanjem Isusa Krista koji je Put, Istina i Život. Bl. Marija Propetog Petković je često naglašavala kako među djecom i djevojkama treba promicati čitanje vjerskih knjiga i časopisa. Zato su se u samostanima i zavodima Družbe razvijale knjižnice iz kojih se mogu posuđivati zanimljive i korisne knjige za odgoj djece i mladih.  

Nalazeći nadahnuće na životu i djelovanju blaženice, Družba je ove godine objavila slikovnicu i bojanku „Miloj djeci: 15 slika iz života blažene Marije Propetog Isusa Petković“. Izdanja su nastala po zamisli s. M. Juliane Beretić, a likovni ih je oblikovao Marko Barbarić. Poseban osvrt na izdanja dala je mr. Emica Kalogjera Rogić.

U vremenu sveprisutnog medijskog pritiska lošim vijestima i lošim primjerima više nam no ikad trebaju pozitivni primjeri pravih vrijednosti: milosrđa, dobrote, požrtvovnosti, skromnosti, dijeljenja, pomaganja i ljubavi prema bližnjima naročito onima manje sretnima od nas. Upravo je u tome vrijednost ove slikovnice i bojanke u pravom primjeru kršćanske svetosti i primjeru dobrote koje prenose djeci, rekla je Kalogjera Rogić, te naglasila kako je važnost izdanja što djeci na pristupačan i razumljiv način donose najvažnije trenutke iz života blaženice. „Posebno bih istaknula vrlo zanimljiv dio slikovnice, a to je da nakon svake slike donosi niz pitanja upućenih djetetu koje čita ili sluša kako bi se što bolje poistovjetilo sa slikom koju je pročitalo i na taj način blaženičin uzor prenijelo u svoj život. K tome pitanja potiču usmeno i pisano izražavanje djece“. Podsjetila je, i kako je iznimno važno djeci čitati, te je stoga roditeljima preporučila da svaki dan odvoje vrijeme za to, jer „samo 10 minuta čitanja dnevno dovoljno je da odgojite čitatelja“.

Uvjerena sam da će odraslima koji ovu slikovnicu i bojanku budu čitali djeci, poruke i pitanja biti vrlo poticajni i postati povodom za kvalitetan razgovor s djecom, a odgajateljicama u vrtiću i vjeroučiteljima ili vjeroučiteljicama u školi dobar metodički izvor za nastavu, rekla je na kraju Emica Kalogjera Rogić.

Skupina „Djeca Marije Petković“ iz župe sv. Josipa Zagreb-Trešnjevka s igrokazom „Tvoja uvijek“ koji je napisala s. M. Kristina Injić uprizorili su život blaženice uoči osnivanja, te sam početak Družbe.

Polaznici Dječjeg vrtića „Marija Petković“ iz Zagreba Nika Murgić i Filip Papac, te Vali Veselić nekadašnja polaznica vrtića izrekli su prigodne recitacije.

Na proslavi su uz sestre pristigle iz više zajednica, sudjelovale i savjetnice u Generalnoj upravi Družbe u Rimu s. Mirijam Gadža i s. Salvadora Mercado, župnici župa u kojima djeluju sestre iz Zagreba i Novske, Poslanici Milosrđa Zagreb-Trešnjevka, Ivanić Grad i Novska, te članovi Društva Blaćana u Zagrebu predvođeni predsjednikom Denisom Šeparovićem.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi