Vijesti - Proslava Dana posvećenog života u Sisku

 

Proslava Dana posvećenog života u Sisku

Proslava Dana posvećenog života u Sisku Autor: ika
Objavljeno: 01. 02. 2020 - 12:05

Proslava Dana posvećenog života održana je u subotu, 1. veljače u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Tom prigodom svečano misno slavlje s početkom predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za osobe posvećenog života fra Goranom Rukavinom i više svećenika.

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić pozvavši ih na molitvu za duhovna zvanja kako bi oni koji su pozvani u posvećeni život ustrajali u tom pozivu. „Hvala vam prije svega braćo i sestre redovnici i redovnice za to svjedočanstvo posvećenosti Bogu i Crkvi koje je kao svjetlo u ovom svijetu i zato je baš uz blagdan Svijećnice ovaj vaš dan“, poručio je biskup.

U homiliji razmišljajući o redovništvu kroz povijest fra Goran je, citirajući Hansa Ursa von Balthasara, rekao kako su redovnici i redovnice bili u svom vremenu odgovor odozgor na potrebe odozdo. „Kada vi braća i sestre laici razmišljate o nama redovnicima siguran sam kako postoje različita mišljenja koja su često puta takva da rezultiraju rađanjem distance između vašeg i našeg načina života. Ali budite uvjereni, ne radi se o dva odvojena svijeta jer svatko od nas, i vi i mi, pozvani smo na svetost kako bismo iskusili puninu spasenja, odnosno puninu života u vjeri u Isusa Krista. I to nam je svima zajednički cilj. Svatko od nas mora nasljedovati Isusa, ali mi redovnici i redovnice, pokušavamo ga nasljedovati izbliza što bi se neposredno trebalo izražavati u našem načinu života. Mi redovnici prije svega po svojim zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti, trebali bismo biti vidljivi znakovi Krista i njegova kraljevstva. Trebali bismo u ovome svijetu biti vidljivi podsjetnik na život po Evanđelju. Dakle, svetost nam je zajednički put na kojem smo jedni drugima itekako potrebni“.

U nastavku osvrnuvši se na blagdan Prikazanja Gospodinovog u hramu fra Goran je rekao kako na njega imamo pred očima Svetu obitelj koja je, kao vjerni Židovi, opsluživala ono što je propisivao Mojsijev zakon. „U hramu susreću Šimuna i staricu Anu. Starac Šimun tada je u zanosu, držeći djetešce Isusa u naručju, rekao: ‘Svjetlost na prosvjetljenje naroda…’ Kaže evanđelist Ivan: ‘Riječ koja je Bog, tijelom je postala i prebivala u nama’. U toj riječi je život, a život je svjetlost. Bog je sam postao s nama u našem tijelu svjetlost za prosvjetljenje naroda i zato bi i iz našeg života trebala sjajiti ta svjetlost. Šimun starac, u svom dječačkom optimizmu, prepoznao je tada Mesiju. Šimunova vjera i zanos mogu biti i nama primjer i poticaj da niti u jednom trenutku ne gubimo nadu da je Krist – Svjetlost na prosvjetljenje naroda, želi obasjati i nas“, zaključio je propovjednik.

Prije mise u Pastoralnom centru katedralne župe održan i susret redovnica i redovnika gdje je kratki nagovor na temu „Tko je Krist za mene i tebe?“ održao fra Goran Rukavina.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi