Vijesti - Proslava blagdana bl. Marije Petković u Valpovu

 

Proslava blagdana bl. Marije Petković u Valpovu

Proslava blagdana bl. Marije Petković u Valpovu Autor: ika
Objavljeno: 09. 07. 2021 - 11:49

Blagdan Blažene Marije Propetog Isusa Petković svečano je proslavljen 9. srpnja u Župi Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu.

Svečanu večernju euharistiju predslavio je mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije Bruno Diklić, a suslavio je župni vikar vlč. Luka Ćosić.

Vč. Diklić je u homiliji, tumačeći evanđeoski odlomak o bogatom mladiću (usp. Mk 10, 17 – 27), istaknuo da ljudsko srce ne može biti podijeljeno između Boga i materijalnog bogatstva te da svaka navezanost na ovozemaljsko i materijalno nužno rađa nezadovoljstvom i razočaranjem. „Kada naizgled izgubimo sve, tek se tada oslobađamo navezanosti i u konačnici možemo pronaći Isusa koji je izvor radosti i punine života. Dajući mi zapravo primamo, a gubeći mi zapravo dobivamo.“

Istaknuo je da je dotični mladić živio čestito i pošteno, ali nije imao snage učiniti korak više i korak dalje u svom duhovnom životu jer je bio navezan na materijalne stvari.

„I mi često u svome životu uočavamo da smo navezani na stvari, događaje i pojave te da u njima tražimo sigurnost. Svjesni smo što bismo trebali činiti no pred konkretnim životnim izazovima često zastanemo i ne znamo kako dalje. Ono što nas na našem vjerničkom putu hrabri i daje snagu našim životnim koracima jesu životi svetaca, baš kao što je lik Marije Propetog Isusa Petković, hrvatske blaženice i gotovo naše suvremenice“, poručio je.

Mladomisnik je blaženicu predstavio kao ženu vrijednu divljenja, onu koja je imala odvažnosti i snage učiniti u svom vremenu naizgled nemoguće – otvarati škole, sirotišta, samostane… Nasuprot mladiću iz Evanđelja, bl. Marija Petković imala je snage učiniti taj korak više u duhovnom životu jer je duboko bila svjesna da nam ničega neće uzmanjkati dok je u nama pouzdanja u Boga, ustvrdio je mladomisnik.

Kako je istaknuo, ne bi bilo dobro da ostanemo na razini divljenja takvoj ženi, već trebamo nasljedovati njezinu vjernost i pouzdanje u Boga te odlučnost u našim konkretnim prilikama. Tako ćemo postati svjesni Isusovih riječi: „Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!“

Pjevanje je predvodio župni pjevački zbor pod vodstvom s. Danijele Škoro.

Na kraju mise vlč. Diklić podijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov nazočnim vjernicima.

Družba Kćeri Milosrđa, čija je utemeljiteljica blažena Marija Propetog Isusa Petković, djeluje u župi Valpovo šezdesetak godina. Djelovanje Kćeri Milosrđa je vidljivo i značajno na svim područjima življenja župe. Časne sestre su zajedno sa župnikom Zvonkom Mrakom i župnim vikarom Lukom Čosićem potaknule župljane na trodnevnu pripravu za blagdan. Priprava se sastojala od molitve krunice, litanija blaženice i misom s pjevanom molitvom Časoslova. Svete mise tijekom trodnevnice predslavio je vlč. Ćosić. Sestre su pripremile i prigodnu izložbu stogodišnjeg pastoralnog djelovanja Hrvatske provincije Krista Kralja, koja je bila izložena u Pastoralnom centru i župnoj crkvi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi