Vijesti - Priopćenje međunarodnih saveza poglavara i poglavarica muških i ženskih redova

 

Priopćenje međunarodnih saveza poglavara i poglavarica muških i ženskih redova

Priopćenje međunarodnih saveza poglavara i poglavarica muških i ženskih redova Autor: ika
Objavljeno: 19. 02. 2019 - 09:44

Zlostavljanje djece je zlo svugdje i u svakom trenutku: to nije nešto oko čega se pregovara

Nekoliko dana prije sastanka „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, koji se od 21. do 24. veljače održava u Vatikanu, Međunarodna unija generalnih poglavarica (UISG) i Unija generalnih poglavara (USG) uputili su Izjavu pod nazivom „Zlostavljanje djece je zlo svugdje i u svakom trenutku: to nije nešto oko čega se pregovara“. Redovnički poglavari i poglavarice u Izjavi ističu: „učinit će se sve što je moguće kako bi se pronašao učinkovit odgovor“ radeći zajedno „na stvaranju novih struktura kako bi se osiguralo da se rizici svedu na najmanju moguću mjeru“.

U Izjavi upućuju ispriku za sve one situacija kad „nismo shvatili što se događa“ i što oni koji su mogli intervenirati „nisu prepoznali znakove upozorenja ili ih nisu uspjeli shvatiti ozbiljno“. Ističe se predanost da se „učini sve što je moguće kako bi se pronašao učinkovit odgovor“ radeći zajedno „na stvaranju novih struktura kako bi se osiguralo da se rizici svedu na najmanju moguću mjeru“. Redovnice i redovnici osjećaju „stid“ zbog zlostavljanja koja su se „dogodila u našim družbama i redovima i u našoj Crkvi“, ali drže da se „s vjetrovima promjena koji pušu u našoj Crkvi i dobroj volji sviju, mogu pokrenuti važni procesi i strukture odgovornog podnošenja izvješća, dok će se postojeće ojačati. Mogu se prepoznati novi koraci i odluke, čija se provedba može ostvariti brzo i univerzalno s pravim poštovanjem različitih kultura“.

Generalni poglavari i poglavarice se pridružuju papi Franji „u njegovu poslanju da se ponizno prepozna i prizna učinjene pogreške, da se podupire preživjele, uče od njih kako pratiti one koji su zlostavljani i kako žele da slušamo njihove ispovijesti. S naše strane, zalagat ćemo se za to da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo bolje slušali preživjele, ponizno priznajući da to nije uvijek bio slučaj. Provest ćemo u djelo ono što bude odlučeno na ovoj konferenciji u skladu s obvezom podnošenja izvješća od strane onih koji su na vlasti ”.

UISG i USG će u borbu protiv zlostavljanja uključiti roditelje: „Oni imaju prirodni nagon za zaštitu djece koji je neophodan. Posebno naglašavamo ulogu majki. Da se žene pitalo za savjet i pomoć u procjeni slučajeva, poduzelo bi se jače, brže i učinkovitije djelovanje. Naš način rješavanja optužbi bio bi vrlo različit i žrtvama i njihovim obiteljima bile bi uskraćene mnoge patnje. Redovnički poglavari i poglavarice u Izjavi ističu kako će „zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba integrirati u naše programe formacije, osiguravajući da se, u svakoj fazi, odgajateljima i odgajanicima pruži prikladan odgoj i poduka“. „Tražit ćemo od naših centara duhovnosti da razviju posebne programe za praćenje svake osobe, žrtvu zlostavljanja, koja želi pronaći pomoć u teškoćama s vjerom i smislom života“. S druge strane, „resursi su uvijek problem“ i „iskustva družbi koje su provele u djelo prakse zaštite djece pokazuju da čak i državne zdravstvene službe imaju poteškoća u osiguravanju odgovarajućih resursa“. Zato je „nužno ojačati suradnju kako bi se resursi učinkovito i djelotvorno koristili“. U tu svrhu, UISG i USG „će raditi na tome da se osigura da redovničke zajednice rade zajedno kako bi pratile preživjele što je učinkovitije moguće na njihovom putu ozdravljenja“.

Izjava se zaključuje porukom preživjelima: „Želimo poslati poruku izravno preživjelima i njihovim obiteljima: priznajemo da je došlo do neadekvatnog pokušaja rješavanja ovog problema i sramotne nesposobnosti razumijevanja vaše boli. Upućujemo vam naše najiskrenije isprike i izraze žaljenja. Molimo vas da vjerujete u našu dobru volju i našu iskrenost. Pozivamo vas da radite s nama na stvaranju novih struktura kako bi se osiguralo da rizici budu svedeni na minimum“. K tome, „želimo osigurati da oni koji velikodušno podnesu molbu za primanje u naše redovničke družbe ili koje se odgaja u sjemeništima žive na sigurnim mjestima gdje se jača njihovo zvanje i gdje im se pomaže da njihova želja da ljube Boga i druge raste do zrelosti“.

Izjavu u cijelosti možete pročitati ovdje.


Međunarodna unija generalnih poglavarica okuplja 1.900 generalnih poglavarica, koje predstavljaju oko 750 tisuća redovnica prisutnih u 110 zemalja. U sastavu Unije redovničkih poglavara je 220 generalnih poglavara s ukupno 200.000 članova.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi